Сезон полювання в розпалі. Чи все так гарно, як хотілося б?

30 листопада 2011р, Новини. Прес-служба

Мисливство в Україні мало давні й міцні традиції. Важливість цього заняття в господарстві, розміри й способи мисливства склалися історично і залежали від багатьох факторів. Насамперед цьому сприяли природнокліматичні та географічні умови: у лісах водилось чимало дичини - вовки, ведмеді, вепри, олені, борсуки, лисиці, зайці, куниці тощо, а також нині втрачені тури, дикі коні, зубри, лосі, різноманітне птаство - качки, гуси, куріпки, дрофи, у ріках - видри та бобри.

Полювання переслідувало дві мети: вберегти господарство від шкідників, а також поповнити запаси харчування й сировини для домашнього виробництва в умовах натурального господарства.

Були у наших предків і свої повір'я і щодо поведінки на полюванні. Наприклад, виходити на перші лови слід було так, щоб ніхто ні в хаті, ні в селі не бачив, бо інакше не щаститиме упродовж мисливського сезону. У Карпатах і на Поліссі до кінця XIX ст. побутували різні приповідки, магічні дії, якими супроводжувалися вихід на полювання і розкладання пасток. Незабутніми є колоритні, багаті на фантазію мисливські розповіді. У них сконцентровано народне розуміння природи, зв'язку усього живого, що є важливим для виявлення морально-етичних засад української культури.

«У наш час охорона і раціональне використання природних ресурсів є важливою і шляхетною справою. І це цілком зрозуміло. Адже мисливство зближує людину з рідною природою, викликає любов та повагу до її чарівної краси. Мисливство - це мистецтво, і в нашій багатій природними ресурсами країні потрібно прививати мисливцю культуру полювання задля того, щоб і наші внуки-правнуки могли насолоджуватися цим азартним захопливим заняттям» - зауважив Віктор Сівець, голова Державного агентства лісових ресурсів України.

Зараз мисливське господарство в Україні ведуть 1010 юридичних осіб на площі 46 млн. 8 тис. га угідь, з них 32 млн. 315 тис. га (68,9%) надано в користування 385 організаціям Українського товариства мисливців та рибалок, 814 тис. га (1,7%) 25 господарствам Товариства військових мисливців та рибалок, 8 млн. 251 тис. га (17,6%) 389 іншим організаціям (мисливські клуби, громадські мисливські організації, які не входять в структуру УТМР), в тому числі 381 (97,9 %) – товариства приватної форми власності. На 5 млн. 499 тис. га (11,7%) ведуть господарство 211 підприємств Держлісагентства, з них 11 державних мисливських господарств (на площі 456,8 тис. га).

Для ведення мисливського господарства користувачам надано 8,7 млн. га (18,5%) лісових 35,9 млн. га (76,7%) польових і 2,1 млн. га (4,4%) водно-болотних угідь.
У мисливському господарстві країни зайнято 7,3 тис. чоловік, із них 5 тис. чол. (68,4%) штатних єгерів і 628 (8,6%) мисливствознавців. У системі Держлісагентства працює 1192 чоловік (18,5%), з них 238 мисливствознавцями і 765 штатними єгерями.

Не зважаючи на те, що мисливство вважається престижним і досить дорогим хобі, у мисливському секторі України є серйозні проблеми. Нажаль, зараз чисельність мисливських парнокопитних тварин в Україні (лось, олені європейський і плямистий, козуля, лань, муфлон, кабан) у 2010 році становила 240 тис. голів, хутрових звірів – 2 млн. 251 тисяч голів. За рік було добуто 12,6 тис. голів копитних, 295 тис хутрових і 1 млн. 849 тис. пернатої дичини. Це досить мало, щоб розгорнути повномасштабні об’єми полювання, такі, скажімо, як у сусідній Польщі.

«Антропогенний фактор, та інтенсивна діяльність аграрних підприємств призвели до того що в деяких угіддях уже неможливе відновлення поголів’я природнім шляхом, в таких господарствах потрібно особливу увагу приділити дикорозведенню та вольєрному розведенню мисливських тварин. Розуміючи важливість цього питання Держлісагентство внесло пропозиції до нового проекту Закону які дають користувачам великі можливості щодо реалізації вирощеного поголів’я тварин та умов проведення вольєрного полювання на них» - сказав Голова Держлісагентства Віктор Сівець.

Ведення мисливського господарства та здійснення полювання регулюється Законами України “Про мисливське господарство та полювання” та “Про тваринний світ”.

Відповідальність за порушення правил полювання передбачена в Адміністративному та Кримінальному кодексах України.

Держлісагентство постійно працює над приведенням нормативної бази до вимог сьогоднішнього часу.

В цьому році було підготовлено та затверджено нове положення про Правила проведення полювання.

В новому Положенні більш чітко прописаний порядок проведення полювання, дане чітке визначення розпорядника полювання, посилено його функції та відповідальність, а його призначення на полювання встановлюється наказом по господарству.

Спрощено процес отримання ліцензій. Бланки ліцензій передаються обласним управлінням до початку мисливського сезону в необхідній кількості, відповідно до затвердженого на сезон полювання ліміту, що зменшує вартість доставки ліцензій та витрати часу на отримання ліцензій.

На погляд Держлісагентства, для поліпшення ситуації у галузі мисливського господарства та полювання необхідно провести надання у користування мисливських угідь у чіткій відповідності до вимог статті 22 Закону України ″Про мисливське господарство та полювання″, перевагу надаючи місцевим громадським організаціям, клубам. Необхідно також провести якісне мисливське впорядкування цих територій.

Якщо надати мисливські угіддя мисливському колективу і зробити його повністю відповідальним за стан справ, то мисливці зможуть впорядкувати господарство під власні потреби, і ситуація в господарствах значно покращиться. Критерієм оцінки стану ведення мисливського господарства має бути щільність основних видів мисливських тварин на 1 тис. га мисливських угідь, відповідно до впорядкування, а не складені протоколи, штрафи, гроші. Поєднання цих чинників неодмінно швидко виведе наше мисливське господарство на європейський рівень.

Сьогодні слід пропагувати і втілювати в життя європейську культуру ведення мисливського господарства та полювання, атрибути, що супроводжують полювання, роблять його святковим і поважним дійством, сповненим традицій, осучасненим і насиченим позитивними враженнями, і сповненим розуміння гармонічного співіснування людини і тварини і поваги до рідної природи.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління