На колегії Львівського ОУЛМГ розглянуто питання про санітарний стан насаджень та виконання заходів із ліквідації масового всихання лісів

2 травня 2019р, Новини. Прес-служба

Колегія Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства розглянула санітарний стан насаджень та виконання заходів із ліквідації масового всихання лісів і відмічає наступне.

Кліматичні умови, останніх років Львівської області є сприятливими для масового розмноження шкідників і хвороб лісу, площа яких на початок 2019 року складає 27866га, з них площа осередків шкідників становить 3963га. Це призводить до значного зниження продуктивності і якісного складу лісів. Така ситуація вимагає удосконалення роботи спеціалізованої лісозахисної служби та лісогосподарських підприємств і їх підрозділів, пошуку нових методів боротьби з шкідниками та хворобами лісу.

На протязі останніх двох десятиліть на території гірської частини Львівщини відбувається всихання ялинових насаджень, а в останні чотири роки спостерігається всихання соснових насаджень у Поліській зоні Львівської області.

Площа всихаючих ялинових насаджень в області на початок 2019 року склала 14550 га. За останні десять років лісогосподарськими підприємствами проведено заміну похідних ялинових деревостанів на корінні ялицево-букові на площі понад 5000 га.

Станом на 1 січня 2019 року виявлено осередки всихання сосни на площі понад 1100га та виникло в поточному році 1958 га всихаючих соснових насаджень. З початку року розроблено 2322 га всихаючих соснових насаджень, що становить 76%.

З 2015 року в соснових лісах проводяться переважно роботи, пов’язані із призначенням і проведенням санітарно-оздоровчих заходів. За 3 місяці 2019 року проведені вибіркові санітарні рубки на площі 2941 га, суцільні санітарні рубки – 27га. Винищувальні заходи боротьби з шкідниками лісу проведені на площі 3180 га.

За результатами розгляду питання керівникам державних лісогосподарських підприємств доручено забезпечити:

- виконання вимог статті 86 Лісового кодексу України, наказів і розпоряджень Держлісагентства України та Львівського ОУЛМГ щодо систематичного спостереження за станом лісів, своєчасного виявлення осередків шкідників і хвороб лісу, здійснення профілактики виникнення таких осередків, їх локалізації та ліквідації;

- дотримання вимог Санітарних правил в лісах України, особливо в частині обстеження, призначення, відведення лісових насаджень для здійснення у них заходів з поліпшення санітарного стану та проведення їх у максимально стислі терміни;

- забезпечити систематичне проведення в засобах масової інформації роз’яснювальної роботи із залученням представників органів місцевого самоврядування щодо необхідності своєчасного здійснення заходів з поліпшення санітарного стану лісів та створення високопродуктивних, стійких деревостанів.

 

Відділ охорони, захисту лісу та мисливського

 господарства Львівського ОУЛМГ

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління