Окрім проведення рубок лісівники ще проводять посадку лісу

31 липня 2019р, Новини підприємств. Прес-служба

Система ведення лісового насінництва є обов’язковою для всіх лісогосподарських підприємств, які зобов’язані виконувати єдину систему обліку об’єктів постійної лісонасінної бази та обліку очікуваного врожаю у відповідності з діючими нормативними документами.

Прогнозування врожаю – наукове передбачення майбутньої рясності плодоношення. Розрізняють короткотермінове та довготермінове прогнозування. Прогноз і облік врожаю плодів і насіння має важливе стратегічне та практичне значення, дозволяє визначити можливості задоволення власних потреб і виконання плану заготівлі насіння, а також створення запасу на наступні роки. 
З метою забезпечення потреб у власному стандартному посад матеріалові для штучного заліснення ділянок лісу, пройдених суцільними способами рубок, існують постійні та тимчасові лісові розсадники. 
Розсадником називається спеціальна земельна ділянка, призначена для вирощування садивного матеріалу, який в подальшому використають для лісорозведення і штучного лісовідновлення, озеленення міст, населених пунктів і створення захисних лісових насаджень і плодових садів. 
У лісових розсадниках вирощують переважно сіянці та саджанці для створення лісових культур.
Для оперативного використання садивного матеріалу чинними нормативними документами передбачено створення індивідуальних тимчасових розсадників невеликих розмірів, закладених в конкретному обході у кожному лісництві.
Для створення лісів потрібно вкласти клопітку працю лісівників, які з притаманною їм відповідальністю відносяться до цієї благородної справи. Для посадок в лісових розсадниках треба виростити стандартні, здорові сіянці. Перед тим слід зібрати насіння лісових порід і проростити його в лісових розсадниках. Потім дбайливо доглядати і тільки тоді молоді деревця повертаються на лісокультурні площі, де з плином часу та при дбайливому господарюванні перетворюються в ліси. 
Із загальної кількості 35 відсотків садивного матеріалу вирощується в контрольованому середовищі у теплицях та коробах. 
В 2019 році лісівниками ДП «Дрогобицький лісгосп» висіяно 32 тони жолудя. Зокрема в Летнянському лісництві на площі 2.2 га висіяно 30 тон жолудя дуба звичайного, в Гаївському лісництві на площі 0.4 га висіяли 2 тони жолудя дуба звичайного. 
Забезпечення лісокультурного виробництва якісним посадковим матеріалом в тому числі з цінними спадковими властивостями можливе за умови виконання певної системи заходів׃ збір та переробка лісового насіння, його апробація на посівну якість, окреме висівання покращеного насіння у лісових розсадниках та посадка сіянців на лісокультурні площі. З метою вирощування в майбутньому продуктивних та біологічно стійких насаджень проводиться механізований догляд між рядами. Разом з тим, в Летнянське лісництво тимчасово прийнято вісім лісокультурниць для ручного догляду за посівами в розсаднику.
В коробах проведено зелене живцювання цінних декоративних порід попередніх та цього років. Щорічно в коробах вирощують до 50 різновидів декоративних порід для озеленення та сіянці модрини, ялиці, з закритою кореневою системою.
По попередніх даних, отриманих в результаті закладання пробних площ на предмет визначення схожості, передбачається виростити 5 млн. однорічних саджанців дуба звичайного та 150 тисяч двохрічних, при річній потребі підприємства на садіння лісових культур та доповненні 400 тисяч. Так, що буде можливість продавати посадковий матеріал іншим лісогосподарським підприємствам.


Прес-служба підприємства

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління