Спалювання стерні – шкода довкіллю

6 серпня 2019р, Новини підприємств. Прес-служба

На сьогоднішній день гостро стоїть питання виникнення значної кількості пожеж, що виникають внаслідок спалювання стерні та соломи. Це призводить до знищення біорізноманіття,  тваринного світу, виникає загроза виникнення пожеж в лісах, а іноді й травмування або загибелі людей.

Сільгосппідприємства, незважаючи на заборони, щороку спалюють на полях стерню або солому після збирання врожаю. І мало хто замислюється про те, що безконтрольне випалювання стерні може призвести до пожежі на сусідніх полях або вогонь може перекинутися на розташовані поруч житлові і господарські будівлі, сади.

Спалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, приносить значну шкоду навколишньому середовищу. Адже для виникнення таких пожеж достатньо необережно кинутого маленького недопалку чи сірника. На відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум’я досягає 2-х метрів.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання післяжнивних залишків призводить до цілої низки небезпек. При спалюванні стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на лісові масиви, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення рослин та тварин. Саме із спалювання стерні на полях починається більшість  пожеж.

Лісівники Бібрського лісгоспу закликають громадян бути вкрай обережними та суворо дотримуватись правил пожежної безпеки.

Пам’ятайте, що не можна випалювати стерню та інші рослинні рештки, розкладати багаття в лісі, в недозволених місцях. Категорично заборонено вивозити та спалювати сміття у лісових насадженнях. Крім того забороняється палити, кидати у лісі, на відкритих територіях, на узбіччях автодоріг непогашені сірники та недопалки. Давайте пам’ятати, що природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї!

Окремо звертаємось до громадян та керівників сільгосппідприємств та організацій, фермерів та власників приватних господарств з проханням припинити спалювати стерню і використовувати сучасні методи її прибирання!

Дотримуйтесь вимог правил пожежної безпеки під час зберігання зібраного врожаю. Адже незначне займання може спричинити виникнення масштабної пожежі та, як наслідок, призвести до значних матеріальних збитків, а іноді й людських жертв. Дбайте про стан навколишнього середовища! Адже знищення стерні – це, водночас, знищення флори і фауни району.

Прес-служба лісгоспу

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління