Пастирське звернення Михаїла Колтуна, єпископа Сокальсько-Жовківського головного капелана мисливців УГКЦ, до голів і членів мисливських товариств в Україні

6 січня 2012р, Новини. Прес-служба

«Яка їх, Твоїх діл, Господи сила!
У премудрості все Ти створив, -
повна земля Твоїх створінь!» Пс.103, 24


Христос Рождається!
Славіте Його!

Дорогі побратими у Христі!

Подивіться на птахів небесних, говорить Господь, подивіться на польові квіти. В своїх притчах Він часто говорить про живі створіння, про птахів, про квіти, дерева, колосящі ниви, про зерна, які падають в землю, щоб дати життя новому паростку. Тим самим Творець звертає нашу увагу на природу довкола нас, в якій так багато повчального, в якій заложена Божественна мудрість та краса. Як часто в нашій буденності ми цього не зауважуємо, для нас все перетворюється у сіру картину. Але Господь говорить нам: - А ти придивись, оглянься, багато може природа навчити людину.

Вона наша сестра, вона також вийшла з рук Творця, і ми споглядаючи її, прославляємо Того, Хто все це створив. Коли нога твоя ступає по траві , пам'ятай під твоїми ногами життя, створене Богом. Кожне дерево, птах, кожна тварина - все це Господнє творіння, а ти - «вінець» Божого творіння, образ і подоба Творця, який з любові до тебе, все це створив: «І поблагословив їх Бог, і сказав Бог до них: Плодіться й розмножуйтеся, і наповнюйте землю, оволодійте нею, і пануйте над морськими рибами, і над птаством небесним, І над кожним плазуючим живим на землі!... Оце дав Я вам усю ярину, що розсіває насіння, що на всій землі, і кожне дерево, що на ньому плід деревний, що воно розсіває насіння, нехай буде на їжу це вам! І земній усій звірині і всьому птаству небесному, і кожному, що плазує по землі, що душа в ньому жива, уся зелень ярина на їжу для них. І сталося так. І побачив Бог усе, що вчинив. І ото, вельми добре воно! »(Бут. 1:27-31)

І коли людина навчиться правильно дивитись на Боже творіння, перед її серцем вимальовується велика ікона природи.

Усе творіння людських рук ми називаємо мистецтвом, але добре розуміємо, що не має прекраснішого мистецтва, як сама природа, яка звернена до джерела життя - сонця, немов повчає кожного з нас про скерування погляду нашої душі до Сонця Правди - Ісуса Христа.

Природа завжди перед нашими очами. У час втоми І душевного смутку немов би зціляє людину, яка єднаючись з нею, єднається з Тим, Хто створив її". Як мало ми користаємо з цього, як мало цінуємо! Коли чоловік в своєму помешканні старається хоч на підвіконні виростити декілька вазонів , мені здається я розумію його: він намагається хоч небагато в ці мертві стіни додати краси І свято життя, і це дійсно образ Божий поряд з нами.

Все, що оточує нас, свідчить про Бога. Псалмопівець говорить: «Небеса проповідують славу Божу, і про діла рук Його сповіщає твердь». Ці прекрасні слова із 1-го вірша 19-го Псалма говорять про одну із цілей створення Всесвіту: він звіщає нам про велич його Творця. Задумайтеся про надзвичайну складність живої клітини, про усі різноманітні форми життя на Землі, про математичні точності законів фізики і хімії. Усе це докази недосяжного розуму, безмежного творчого потенціалу і могутності Творця. Все творіння це вічне нагадування для нас, жива ікона , яка вийшла з рук Божих. Будьмо уважні, приглядаймося, учімося приймати ті дари, які Господь дає нам!

Вельмишановні голово та члени мисливського товариства! Господь Бог дав людині мисливство, щоб людина могла управляти природою, яку потрібно любити та культивувати. В цьому сенсі мисливство виступає як догляд за природою, а не , як винищення тваринного світу. Прийміть слова подяки за те, що дбаєте про збереження навколишнього середовища, а також - дотримання морально-етичних норм при полюванні. Висловлюємо щиру вдячність за прагнення разом із Церквою вчити людину жити у гармонії з природою. Хочемо повідомити, що як і у Європі, в Україні вже існує капеланство для мисливців. Створене воно з благословення Глави УГКЦ, який призначив головним капеланом єпископа кир Михаїла Колтуна. Згідно зі Статутом, діяльність капеланства поширюється на всі мисливські товариства, які знаходяться на території України. Тому щиро закликаю Вас до співпраці.
Основна мета капеланства полягає в об'єднанні мисливських товариств у християнському дусі для поглиблення їх релігійного життя, навчанні людини жити у гармонії з природою, зберіганні українських традицій і звичаїв у мисливстві, залученні до співпраці якомога більше мисливських товариств. Усе це передбачено досягати шляхом катехизаційної праці з мисливцями, проведення спільних заходів на християнському підґрунті, облаштуванні місць для спільної молитви при товариствах, організації семінарів, молитовних зустрічей, Відповідно до положень Статуту, капеланство діє на добровільних засадах. Спільною працею принесемо більші плоди по збереженню природи, до чого ми не повинні залишатися байдужими.

Щиро сподіваюся, що наша співпраця стане доброю нагодою для кожної віруючої людини, щоб переосмислити свою особисту відповідальність за наше природне середовище і продовжити ставитись до нього з належною пошаною та бережливістю в межах своєї повсякденної життєдіяльності, зокрема, завдяки більш раціональному використанню природних ресурсів. Сьогодні молимо Господа, щоб дав нам світло ума це все зрозуміти та силу духа в щоденному житті Божі дари шанувати та використовувати на загальне благо - нас, наших дітей та внуків.

Благословення Господнє на Вас!

Михаїл Колтун
єпископ Сокальсько-Жовківський

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління