2011 РІК. ПІДБИВАЮЧИ ПІДСУМКИ: Природно-заповідний фонд та рекреація

13 січня 2012р, Новини. Прес-служба

Охорона, збереження та відновлення природних ресурсів, їх раціональне використання є важливими і актуальними питаннями сучасності.

В складі мережі природно-заповідного фонду Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства станом на 01.01.2012р. налічується 111 природно-заповідних територій та об’єктів, з яких 11 загальнодержавного значення та 100 місцевого значення, площа яких сягає 118,8 тис.га, в т. ч. ДЛФ 74,1 тис. га. Процент заповідності лісів по підприємствах обласного управління становить 15,5%, зокрема для лісів гірської частини - 27%.

У віданні Львівського ОУЛМГ представлено 7 категорій заповідності, з 11 категорій, визначених Законом України «Про природно-заповідний фонд України», з яких: 1 національний природний парк, 1 дендрологічний парк, 3 регіональні ландшафтні парки, 28 заказників, 29 пам’яток природи, 2 парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва та 47 заповідних урочищ.

За період з 2010 по 2011 рік створено створено наступні об'єкти природно-заповідного фонду:
• на території ДП "Старосамбірське лісомисливське господарство" - лісовий заказник місцевого значення "Добромильський" (90,0га). Метою створення заказника є збереження і відновлення типових для регіону ялицево-букових лісів;
• на території ДП "Сколівське лісове господарство" - геологічну пам’ятку природи місцевого значення "Красний Камінь" (1,7га), метою створення якої є збереження і охорона в природному стані виходів скель Ямненського пісковика;
• на території Бродівського, Буського та Золочівського районів Львівської області створено національний природний парк "Північне Поділля" загальною площею 15587,92га, включаючи землі держлісфонду 12,3 тис. га. Основним завданням національного природного парку є збереження цінних природних та історико культурних комплексів та об’єктів Північного Поділля.

Створення нових природно-заповідних об’єктів передбачено «Регіональною програмою розвитку заповідної справи у Львівській області на 2009-2020 рр.».

Карпати та Розточчя, як найбільш лісисті регіони Львівщини, приваблюють туристів та рекреантів з різних куточків нашої країни та світу. Зокрема, на природоохоронних територіях набуває поширення екотуризм, де туристична та рекреаційна діяльність допускається тільки в тих місцях і в тому обсязі, який гарантує збереження цінних природних комплексів та об’єктів. В рекреаційних зонах регіональних ландшафтних парків «Надсянський», «Верхньодністровські Бескиди», «Равське Розточчя» для огляду відпочиваючих представлено унікальні ландшафти, лісові масиви з мальовничими краєвидами, а також визначні місця історичної та культурної спадщини краю.

По Львівському ОУЛМГ найбільшу репрезентативну туристичну та рекреаційну інфраструктуру представляє НПП «Сколівські Бескиди». З запропонованих послуг відпочинку: рекреаційні пункти, рекреаційні зони, туристичний притулок, екологічні стежки вздовж пам’ятних місць та природних комплексів, еколого-пізнавальні маршрути, зокрема є розроблені веломаршрути та кінний маршрут. Упродовж 2011 року на території національного природного парку, поблизу фортеці Тустань, відкрито туристичний притулок, еколого-пізнавальну стежку «На Урич», проведено реконструкцію під’їзних шляхів до с.Урич, а також поновлено знакування та маркування вже існуючих туристичних шляхів. В НПП «Сколівські Бескиди» діє «Програма розвитку рекреаційної діяльності на період 2009-2013 рр.».

Загалом, на базі лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ прокладено понад 30 екологічних стежок та еколого-пізнавальних маршрутів загальною протяжністю 220 км. Маршрути пролягають різними типами лісу, з характерними представниками рослинного і тваринного світу, мандруючи можна побачити найбільш визначні пам’ятки природи, історії та культури регіону.

З метою підготовки до Євро-2012 та упорядкування відпочинку населення лісогосподарськими підприємствами в лісах обласного управління, поблизу доріг загальнодержавного значення, проведено реконструкцію старих та облаштовано нові рекреаційні майданчики в кількості 17 штук. Рекреаційні майданчики обладнані навісами, столами, лавочками, альтанками, ящиками для сміття, аншлагами, місцем для розведення вогнища, розбивки намету тощо. На кожен рекреаційний пункт складений паспорт. Середня пропускна спроможність кожного рекреаційного пункту складає близько 50 чол. одноразового відвідування.

На сьогодні, в лісових масивах нашого краю важливого значення набуває досягнення гармонійного поєднання природоохоронної та рекреаційної діяльності.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління