ІНДИВІДУАЛЬНЕ ПОЛЮВАННЯ НА САМЦІВ КОЗУЛІ

7 травня 2021р, Новини. Прес-служба

Законом України «Про мисливське господарство та полювання», регламентовано строки полювання на різні види мисливських звірів та птахів. Зокрема мисливський сезон полювання, згідно означеного вище закону, розпочинається індивідуальним полюванням на самців козулі з першого травня.

Травень–червень – найбільш сприятливий період для полювання на самців козулі в Україні так само, як і у всіх європейських країнах. Інколи запитують, а чому розпочинається полювання тільки на самців? Тому, що у козулі європейської явно виражений статевий диморфізм. Самець має роги і тим чітко відрізняється від самиці. Роги самці щорічно скидають восени. За зиму у них виростають панти, потім панти костеніють, очищуються від бархатистої шкурки і перетворюються на достоїнство самця - гарні роги, що власне і є мисливським трофеєм. У більшості самців, це прямі, невеликі, поставлені майже вертикально роги, що мають не більше 6-ти відростків, хоча зустрічається значна кількість самців козулі з відхиленнями, недорозвинутими або неправильно сформованими рогами. У наших широтах до травня самці козулі мають цілком сформовані й очищені роги.

Індивідуальне полювання на самців козулі не дуже розповсюджений спосіб полювання в Україні, оскільки воно проводиться заради добування красивого трофея. На жаль сучасне мисливство в нашій державі має концептуально іншу суть, - не процес і трофей, а полювання і м’ясо. Перевага таких полювань в тому, що добуваються виключно трофейні та селекційні самці. І з кожним роком усе більше і більше мисливців віддають перевагу цьому полюванню. Перевага індивідуальних полювань в тому, що воно проводиться індивідуально з підходу або з стрілецької вежі без шуму, без нагоничів, і не бентежить ні сполохує інші види фауни. Окрім того добуваються, в переважній більшості, трофейні та селекційні самці. Це значить, що полюючи, мисливці здійснюють вибіркову селекцію популяції.

При правильному веденні мисливського господарства ведеться чіткий облік самців і кожне господарство дає можливість полювати на цей вид з обмеженнями, лімітовано. Мисливствознавці знають скільки трофейних самців дозволено вполювати за сезон, скільки залишити щоб кожна популяція козуль була репродуктивною і правильно сформованою за статево - віковим співвідношенням.

Індивідуальне полювання на самців козулі має важливе економічне значення для мисливських господарств, оскільки в міжсезоння є нагода заробити кошти для розвитку мисливських господарств.

Але на превеликий жаль мисливців та мисливських господарств досі не підписаний ліміт добування диких копитних та хутрових звірів, які належать до державного мисливського фонду у мисливському сезоні полювання 2021-2022 років. І цим черговий раз порушено чинне законодавство, і нехтування тим, що у кожній області проекти лімітів погоджені на рівні обласних державних адміністрацій. І знову порушені права мисливців, загублений час, втрачені кошти мисливських господарств і когорта незадоволених мисливців у кожній області.

Залишається набратися терпіння і чекати на день відкриття сезону полювання.

 

 

Начальник відділу-головний

мисливствознавець Львівського ОУЛМГ                   Василь Бурмас

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління