Ведення лісового господарства на засадах наближеного до природи лісівництва

18 травня 2021р, Новини. Прес-служба

Сьогодні на Львівщині розпочалася нарада щодо впровадження вибіркових та поступових рубок на засадах наближеного до природи лісівництва. Нарада проходить під головуванням Юрія Болоховця, голови Державного агентства лісових ресурсів України.

На пленарному засіданні виїзної наради розглянули питання проведення поступових, вибіркових і комбінованих систем рубок головного користування, застосування рубок переформування з метою запровадження вибіркового, наближеного до природи лісівництва.  Участь взяли представники Міндовкілля, лісівники Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької, Тернопільської областей, науковці та представники громадських організацій.

У вступному слові голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Бохоловець наголосив на важливості багатофункціонального використання  всіх корисних властивостей лісів, широкому застосуванні лісівниками вибіркових і поступових систем рубок та рубок переформування.

З інформацією про етапи практичного впровадження вибіркової системи рубок в лісах Львівщини виступив начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека. Він зокрема наголосив, що перехід на вибіркові і поступові системи рубань є пріоритетним завданням лісівників Львівщини.

Співдоповідачами наради виступили завідувач кафедри лісівництва НЛТУ України професор Криницький Г. Т. та директор УкрНДІгірліс Голубчак О.І.

Криницький Г.Т. у своєму виступі розповів про наукові концептуальні засади запровадження наближеного до природи лісівництва в українських лісах та зазначив, що для ширшого застосування рубок переформування необхідна вдосконалити діючі правила рубок, нормативно правові акти та законодавство,

Голубчак О.І. поінформував про динаміку впровадження вибіркових рубок в Карпатському регіоні.

Спільно з науковцями Національного лісотехнічного університету України лісівники області працюють для покращення системи ведення лісового господарства на Львівщині і приведення її до європейських стандартів. З цією метою було закладено ряд науково-виробничих стаціонарів з практичного вивчення різних систем та способів рубок головного користування і  рубок переформування на засадах наближеного до природи лісівництва.

З  2006 року, відповідно до наказу управління від 01.11.2005 року, лісогосподарські підприємства взяли курс на максимальне використання вибіркових та поступових систем рубань лісу.

Держлісагентство України підтримало проведення рубок переформування підприємствами Львівського ОУЛМГ у відповідності до діючих Правил поліпшення якісного складу лісів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2007 № 724 і на підставі матеріалів лісовпорядкування та польових обстежень.

Львівська обласна рада своїм рішенням від 27.09.2016 № 249 «Про впорядкування лісокористування у Львівській області…» зобов’язала постійних лісокористувачів області «Забезпечити поступовий перехід при проведенні рубань на засади наближеного до природи лісівництва, зокрема максимально використовувати вибірково – поступову систему рубок із застосуванням природозберігаючих технологій лісозаготівель та вивезення деревини в лісах області».

Обласне управління спільно з Національним лісотехнічним університетом України напрацювало пропозиції про внесення змін до чинних нормативних актів, в тому числі щодо проведення рубок переформування в лісах, які скеровані Львівською облрадою для розгляду Кабінету Міністрів України, Верховній Раді України та Держлісагентству України.

Після пленарного засідання учасники виїзної наради відвідають підприємства Львівського ОУЛМГ для практичного ознайомлення з результатами запровадження засад наближеного до природи лісівництва.

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління