Перспективи проведення рубок переформувань

28 січня 2022р, Новини. Прес-служба

25 січня 2022 року проведено спільне виїзне засідання екологічної комісії на базі Бориславського лісництва державного підприємства «Дрогобицьке лісове господарство», участь в якій взяли: Криницький Г. Т. – завідувач кафедри лісівництва НЛТУ України, доктор біологічних  наук, професор; Целень Я. П. – перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ, кандидат с/г наук; працівники ДП «Дрогобицьке лісове господарство» та депутати Бориславської територіальної громади.

Темою обговорення було: доцільність проведення рубок переформувань у ландшафтному заказнику місцевого значення «БОРИСЛАВСЬКИЙ» ДП «Дрогобицьке лісове господарство».

Рубки переформування ‒ це комплексні рубки, спрямовані на поступове перетворення одновікових у різновікові мішані багатоярусні деревостани на основі природного насінного поновлення. Вони проводяться в усіх категоріях лісів та вікових групах деревостанів і поєднують одночасне вирубування окремих дерев або їх біогруп, а також їх комбінацієї та сприяння природному лісовідновленню за умови безперервного існування лісу (відсутності суцільних зрубів).

Рубки переформування підвищують не лише стабільність деревостану, але й забезпечують біорізноманіття у лісах і сприяють покращенню родючості ґрунтів. Вони забезпечують вирощування великомірних сортиментів високої якості, що збільшує розмір прибутку з лісової площі. Мішані різновікові деревостани є стійкішими до дії сильних вітрів та інших стихійних явищ. Після завершення рубок переформування у сформованому на ділянці мішаному різновіковому деревостані переходять на вибіркову наближену до природи систему лісогосподарювання. Загалом мішані різновікові лісостани, наближені до природи, найкраще поєднують екологічні, економічні та суспільні вимоги щодо ведення багатофункціонального лісового господарства.

Учасниками засідання було обстежено ряд лісових ділянок, в яких планується проводити ці рубки.

Після жвавої дискусії екологічна комісія та депутати Бориславської територіальної громади підтримали ініціативу на проведення рубок переформування, так як вони покращать санітарний стан насаджень, їх породну та вікову структуру. Окрім цього, місцева громада отримає до бюджету додаткові надходження коштів (рентну плату) за спеціальне використання лісових ресурсів).

Найважливіше, що проведення цих рубок забезпечить мету заповідання заказника «Бориславський» і покращать туристичну привабливість регіону.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління