ЛІСОВИХ МЕШКАНЦІВ ДОДАЛОСЯ

13 квітня 2022р, Новини. Прес-служба

Щорічно усі користувачі мисливських угідь області проводять зимовий облік звірів. Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства організувало проведення обліку мисливських та червонокнижних видів звірів і птахів на території області до першої декади лютого. Користувачам мисливських угідь обов’язково вказувались умови, порядок і метод проведення облікових робіт.

Для об’єктивного проведення таксації, облікові роботи проводились в присутності відповідальних спеціалістів державної лісової охорони та інших зацікавлених державних природоохоронних органів та громадських організацій. Відповідальні спеціалісти перевіряли дотримання обліковцями методичних рекомендацій облікових робіт.

Щорічна таксація мисливських видів звірів та птахів забезпечує довгостроковий і систематичний моніторинг їх окремих популяцій. Дає можливість оцінити стан популяцій мисливських видів звірів і птахів, проаналізувати окремі фактори навколишнього природного середовища, що впливають на чисельність дичини та спрогнозувати розвиток фауністичної ситуації в мисливських угіддях конкретних користувачів. Окрім того щорічний моніторинг, дає можливість правильно планувати біотехнію, і організовувати невиснажливе використання мисливського ресурсу.

Систематичний облік мисливської фауни - основа сучасного мисливського господарства. Особливо важливо знати чисельність звірів і птахів в мисливських господарствах густонаселених районів.

Знання об’ємів галузевих ресурсів, достовірне визначення чисельності основних видів дичини в кожному мисливському господарстві, адміністративному та мисливському регіоні, є складовою частиною Державного Кадастру тваринного світу. Для практики мисливствознавства дуже важливими, є знання характеру динаміки чисельності популяцій, а також міграційних процесів, від яких залежить кількість, статево-вікова та видова структура локальних мікропопуляцій основних видів мисливських тварин в кожному господарстві. Реальна інформація про кількісні та якісні показники мисливського фонду у межах регіонів та у щосезонній динаміці дає можливість проаналізувати та послабити дію всіх лімітуючих негативних та посилити головні позитивні фактори, які впливають на стан та використання мисливського ресурсу.

Аналізуючи динаміку чисельності, основних видів звірів, за останні три роки видно, що станом на 01. 03. 2022 на території області обліковано: зубрів – 137 особин (було 121 і 114 відповідно у минулих роках); лосів – 134 (було 121 і 106); оленів благородних – 1861 (було 1769 і 1761); оленів плямистих – 49 (було 48 і 45); козулі – 17459 (було 16982 і 16623); кабанів – 3199 (було 3099 і 3189); бобрів -3677 (було 3439 і 3086); борсуків - 1809 (1594 і 1509); куниці лісової - 3978  (було 3848 і 3842); вовків – 185 (було 161 і 164); та ведмедів – 69 особини (було 72 і 72).

Разом копитних звірів, відповідно за роками, обліковано  22925,  22238 і  21936 особин, що на 608 голів більше у цьому році аніж у попередньому.

За результатами обліку основних видів мисливської фауни спостерігається зменшення чисельності кабанів у минулому році на 90 голів у порівнянні з 2020 роком. Проте у цьому році спостерігається стабільний приріст усіх видів дичини, у тому числі червонокнижних. Також, потрібно зауважити, що стабільною залишається кількість хижаків, чисельність яких регулюється кожним користувачем мисливських угідь області і утримується на стабільному рівні. Проте чисельність ведмедя уже перевищила допустиму оптимальну норму та ареал його локального заселення. Через те зростає і збільшується площа його звичного ареалу.

З цього приводу усім мисливським колективам та мисливцям залишається тільки радіти від досягнутих результатів своєї праці і не опускаючи рук далі працювати, охороняти і примножувати птаство та звірину рідного краю.

 

Начальник відділу - головний

мисливствознавець управління                                                        Василь  Бурмас

Ключові слова:

зимовий облік фауни

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління