Держкомлігосп України запровадив посилені заходи охорони та збереження хвойних насаджень у передноворічний період

9 грудня 2010р, Новини. Прес-служба

Згідно із наказом Голови Держкомлісгоспу України Миколи Шершуна – начальникам обласних управлінь лісового і мисливського господарства та керівникам державних лісгоспів наказано запровадити посилені заходи охорони хвойних лісових насаджень, ялинкових селекційних плантацій і ділянок особливо цінних хвойних порід.

Наказом передбачена організація спеціальних рейдових бригад із працівників лісової охорони, представників МВС та Мінприроди. В обов’язки яких входитиме затримка крадіїв та складання протоколів на нелегальних заготівельників ялинок.

За самовільні рубки передбачається накладання адміністративних штрафів в розмірі від 5 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85-170 грн.), а також відшкодування заподіяної лісу шкоди. Розмір шкоди вираховується відповідно до товщини стовбура нелегально зрубаного дерева і може сягати від 173 до 1607 гривень.

Крім того наказом передбачені умови реалізації новорічних ялинок. Передбачається, що їх відпуск торговим мережам, а також населенню, відбуватиметься в кожному лісництві будь якого лісогосподарського підприємства і лише за наявності відпускного клейма та відповідних документів.

Оптові та роздрібні ціни на новорічні ялинки визначатимуться кожним лісгоспом окремо, в залежності від попиту та ринкової кон’юктури.

  

В минулому році до охорони новорічних ялинок було залучено практично 14 тисяч чоловік, проведено 3900 рейдів, виявлено 8,5 тис незаконно зрубаних ялинок, затримано 874 лісопорушника, сума накладених штрафів склала 782,2 тис. гривень, з яких сплачено 515 тис. грн., розмір відшкодованої шкоди сягнув 1966 тис. грн.

Площа ялинкових плантацій по Україні загалом сягає 5 тис. га.

Лісогосподарські підприємства в цьому році можуть поставити на ринок близько 5,5 мільйонів шт. новорічних ялинок.

В середньому державними лісгоспами щорічно реалізується близько 1 млн. ялинок, які вирощені на плантаціях або заготовлені в лісових масивах під час рубок догляду.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління