Дві групи Майданських зубрів об’єдналися в одне стадо

18 лютого 2011р, Новини. Прес-служба

16 лютого в Майданському лісництві Національного природного парку «Сколівські Бескиди» випустили у вільний стан другу групу зубрів, в кількості п’ять особин. Зубри з Німеччини та Австрії були завезені на Сколівщину минулого року, в рамках реалізації проекту реінтродукції зубрів в Східних Карпатах.

Випуск проведено в присутності спеціалістів обласного управління лісового та мисливського господарства, держуправління екології у Львівській області, а також наукового співробітника інституту екології Карпат, які здійснюють науковий супровід цього проекту.

В окремих спеціалістів були застереження стосовно безконфліктного поєднання двох різновікових груп в одну єдину. Однак після розгородження частини вольєра зубри мирно об’єдналися в одне стадо і дружньо разом пробіглися, зробивши круг пошани у вольєрі. Фахівці надіються, що стадо через деякий період часу стане репродуктивним і приведе хороше життєздатне потомство в наших Карпатах.

Незважаючи на природоохоронний статус зубра, стан субпопуляції цих тварин на території Львівських Карпат оцінюється як критичний. Основною причиною такої ситуації вважається сукупна дія декількох несприятливих антропогенних чинників, серед яких вирішальну роль відіграє інбридинг, фізіологічний відпад окремих особин, особливо в зимовий період спричинений раптовим випаданням великої кількості снігу, а також раніше траплялися факти браконьєрства. До цього часу остаточно не з'ясовано низку питань щодо підтримання життєвості виду в гірських умовах, зокрема, особливостей живлення, стаціального поширення та інших.

Цей випуск зубрів у вільний стан, є продовженням першого міжнародного проекту LHF-UA-001 в Україні. Він є складовою частиною міжнародного проекту реінтродукції зубрів у Східних Карпатах (Польща, Словаччина, Румунія), який дофінансовується Фондом Великих Рослиноїдних Ссавців Євразійського континенту (Large Herbivore Foundation, Netherlands). Проект підтримується комісією зі збереження видів Міжнародного Союзу Охорони Природи (SSC IUCN). Мета проекту цілковито відповідає пріоритетам Карпатської Конвенції. Згідно з умовами проекту, на територію Сколівських Бескидів до 2015р. щорічно планується завозити 4 - 6 зубрів із центрів їхнього розведення в Західній Європі, як дарча гуманітарна допомога нашій державі.

У 2007р. Інститутом екології Карпат НАН України було розроблено Програму реінтродукції бізона європейського (зубра) в Сколівських Бескидах (Українські Карпати) на період до 2015 року, яка була затверджена Міністерством охорони навколишнього природного середовища України та Державним комітетом лісового господарства України за погодженням з Інститутом зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України.

Програма спрямована на:
- подальше збільшення чисельності та розширення ареалу зубра шляхом створення локальних, регульованих людиною субпопуляцій у межах колишнього ареалу зубрів в регіоні Сколівських Бескидів;
- збереження генофонду і мінімізації негативного впливу інбридингу на ізольовану майданську субпопуляцію;
- пошук шляхів щодо оптимізації стосунків звіра з людиною, її господарчою діяльністю в умовах антропогенних ландшафтів.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління