Віктор Сівець: «Будівництво лісових доріг – пріоритетний напрямок роботи державного агентства лісових ресурсів України»

28 лютого 2012р, Новини. Прес-служба

Нещодавно відбулося розширене засідання колегії Державного агентства лісових ресурсів, на якому було розглянуто підсумки господарсько¬-фінансової діяльності підприємств галузі за минулий рік. Про те, яким був минулий рік для лісового господарства України інтерв’ю з Головою Держлісагентства Віктором Сівцем.

– Вікторе Миколайовичу, саме рік тому Ви очолили лісогосподарську галузь країни. Яким був минулий рік для лісового господарства України?

– Лісові ресурси України не безмежні, тому вони потребують не тільки посиленої охоронної уваги, а й мають системно оновлюватися, розвиватися та сприяти покращенню економічної ситуації в країні. На початку минулого року ми отримали низку доручень від Президента й Уряду, виконання яких забезпечило розвиток лісового господарства та покращило рівень соціального забезпечення працівників галузі. За 2011 рік підприємства Держлісагентства збільшили обсяги реалізації майже на 40%. У грошовому еквіваленті це становить 5 млрд грн., що на 1,5 млрд грн. більше, ніж за аналогічний період 2010 року. Слід наголосити, що завдяки такому безпрецедентному збільшенню обсягів реалізації, підприємства лісового господарства у 2011 році перерахували до бюджетів усіх рівнів 1,4 млрд грн. Отже, ми усвідомлюємо свою відповідальність перед країною.

– А які основні здобутки в пріоритетних напрямках діяльності ви можете окреслити?

– Можна відзначити позитивні зрушення, зумовлені державною підтримкою та ефективністю ведення лісового господарства. Минулого року ми ретельно підготувалися до пожежонебезпечного періоду і, як наслідок, у лісах Держлісагентства зареєстровано найменше лісових пожеж за роки незалежності України. Лише близько 1700 випадків на площі 600 га. Слід наголосити, що середня площа однієї пожежі не перевищила 0,34 га та не було пошкоджено жодного житлового, виробничого чи іншого об’єкта. Задля того, щоб втримати такі позитивні показники, наразі, ми активно працюємо по встановленню та оснащенню пожежно-спотережних веж. В цьому році ми плануємо всі лісгоспи оснастити необхідним спостережним обладнанням, щоб всі лісові масиви були «як на лодоні».

Обсяги створення нових лісових культур виконано на 107%. Отже, за минулий рік лісові культури створено на площі понад 48 тис. га, з яких 22,3 тис. га, або 46%, – це нові ліси.

І головне – це розвиток лісової інфраструктури, яка наблизить лісову галузь до євростандартів. У 2011 році підприємства лісової галузі побудували 420 км нових лісових доріг, з яких 100 км – за рахунок бюджетних коштів, а 320 км – за рахунок власних коштів лісогосподарських підприємств. У цьому питанні нас підтримує і Президент, і Уряд. Саме тому з державного бюджету нам було виділено 100 млн грн., 60 млн грн. з яких направлено на закупівлю необхідної для будівництва техніки, а 40 млн грн. – безпосередньо на будівництво нових лісових доріг. Наступного року ми запланували побудувати не менше 1000 км лісових доріг. Адже лісові дороги мають важливе значення під час пожежонебезпечного періоду. Саме ними пожежники можуть дістатися до віддалених куточків лісових масивів. Крім того, в будівництво лісових доріг закладено і соціальну складову. Часто завдяки новозбудованій дорозі відстань між населеними пунктами скорочується втричі.

– На початку цього року Ви вже проанонсували, що в 2012 році Держлісагентство планує повністю завершити перехід на електронний облік деревини. Яких результатів очікуєте?

– Завдяки запровадженню електронного обліку деревини Держагентство зможе повністю взяти під контроль вирубку лісу, що унеможливить незаконну реалізацію деревини. Позитивний ефект цієї програми ми продемонстрували під час продажу новорічних ялинок. Адже ні стихійних точок продажу, на яких реалізовували незаконно зрубані ялинки, ні дерев з екологічно­небезпечної Чорнобильської зони на українському ринку не було. І головне – це соціальна складова. Адже, запровадження електронного обліку буде сприяти системному збільшенню заробітної плати працівників галазі.

– Неодноразово на адресу Держлісагентства надходили нарікання, що деревообробна промисловість не забезпечена необхідною для виробництва кількістю сировини. Деревообробники були незадоволені також запровадженням аукціонів з продажу необробленої деревини та зависоким відсотком експорту.

– Будь­яка критика щодо недостатньої кількості лісоматеріалів, виставлених на продаж, не має під собою жодного підґрунтя. Аналіз результатів аукціонів із продажу необробленої деревини заготівлі 2011 року доводить, що Держлісагентство в повному обсязі забезпечує виробничі потреби провідних деревообробних підприємств. Адже жодного разу на аукціонах не було реалізовано 100% представленої на продаж деревини. Так, за рік на загальні аукціони було виставлено 2 млн 621 тис. куб. м, а викуплено 2 млн 44 тис. куб. м, що становить 78 % від загальної кількості деревини заготівлі. А на спеціальних аукціонах деревообробникам було запропоновано 2 млн 760 тис. куб. м, з яких фактично було реалізовано 2 млн 514 тис. куб. м, що становить 91.1% від загальної кількості деревини заготівлі, виставленої на продаж. Крім того, про зростання виробничих показників деревообробної галузі свідчать також статистичні данні Держкомстату, за якими деревообробна галузь продемонструвала зростання майже на 12 %.

Щодо експорту, то він складається з деревини, яка не знаходить споживача на українському ринку. Підприємства галузі експортують близько 27% деревини в круглому вигляді від загального обсягу її заготівлі. Слід наголосити, що в структурі експорту понад 50% становить дров’яна деревина твердолистяних порід для технологічних потреб, технологій переробки якої в Україні немає. Інша частина експорту – це переважно пиловник хвойних порід, переробити який деревообробна галузь не в змозі через відсутність належного технічного забезпечення.

– Вікторе Миколайовичу, що ви побажаєте жінкам нашої галузі напередодні свята 8-го Березня?

- Представниці нашої галузі – справжні господині, тому до лісу ставляться з любов’ю та повагою. У лісовій галузі працює понад 10 тисяч жінок, а це 19,5% від загальної кількості працюючих. З них на керівних посадах 945 фахівців. Є серед них лісничі, майстри лісу, головні лісничі та директори держлісгоспів. Багато жінок – інженери лісового господарства, а в економічних і бухгалтерських службах усіх лісових підприємств працюють саме представниці прекрасної статі. Усі вони самовіддано служать Лісу, примножуючи лісові багатства України.

У ці березневі дні дозвольте привітати Вас, дорогі жінки, з прийдешнім святом Весни та жіночої краси, яка розквітає разом із Природою, Лісом, який Ви плекаєте і примножуєте. Адже Ви, як ніхто, близькі до Природи. Нарівні з чоловіками Ви піклуєтеся про Ліс. Дякуємо Вам за професіоналізм, терпіння та любов, за те, що спонукаєте і нас, чоловіків, розвивати в собі найкращі професійні та людські якості. Тому не зупиняйтеся на досягнутому, будьте вимогливими, ініціативними, чуйними та терплячими, жіночними та люблячими для своїх родин.

Любові Вам, здоров’я, мудрості, здійснення всіх ваших мрій. Будьте кохані та щасливі! Зі святом, любі жінки!

Таісія ТКАЧУК, «Лісовий і мисливський журнал» №1 (90), січень-лютий 2012р.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління