СПЕКУЛЯЦІЇ НА ТЕМУ ДЕФІЦИТУ ДЕРЕВИНИ В УКРАЇНІ – ЛІКВІДОВАНІ

19 лютого 2013р, Новини. Прес-служба

14 лютого в Івано-Франківську за участю губернатора області Михайла Вишиванюка, заступника голови Держлісагентства України Ігоря Шишова, начальників обласних управлінь лісового та мисливського господарства Карпатського регіону, представників провідних деревообробних підприємств, малого та середнього бізнесу відбулася нарада на тему вдосконалення механізмів реалізації деревини та забезпечення сировиною вітчизняних товаровиробників.

Нагальність вивчення питання зумовлена тим, що останнім часом в Карпатському регіоні, а саме в Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській та Чернівецькій областях поширювалася недостовірна інформація про дефіцит деревини та наявність її непрозорої реалізації на аукціонах.

В ході засідання профільний заступник голови Держлісагентства Ігор Шишов зазначив, що звинувачення у відсутності сировини не мають під собою жодного економічного підгрунття. Адже, за останні два роки деревообробники жодного разу не викупили всі об’єми представленої на продаж деревини. Зокрема, за 2012 рік з 476 тис. куб. м необробленої деревини, виставленої Івано-Франківським управлінням на аукціони, було придбано лише 335,1 тис. куб. м., або 70%. Статистика свідчить про те, що деревини достатньо і будь-які нарікання на адресу Держлісагентства України про її дефіцит – безпідставні.

Незважаючи на це, в Держлісагентстві продовжують удосконалювати механізм реалізації деревини на аукціонах.

«По-перше, ми відмовляємося від практики проведення додаткових аукціонів, які вносять суттєвий компонент дестабілізації в хід основних квартальних торгів. У разі ж прийняття рішення про проведення додаткових торгів, стартова ціна лотів, виставлених на них, має бути на рівні найвищих цін, які склалися на попередньому основному квартальному аукціоні. Така схема ліквідує тіньову спекуляцію та унеможливить участь в аукціонах структур, які займаються перепродажем деревини» - наголосив заступник голови Держлісагентства України Ігор Шишов.

«По-друге, усі угоди укладаються виключно з графіками попередньої поставки на умовах предоплати. І по-третє, формування лотів буде здійснюватися у спосіб, що відповідає потребі кожного окремо взятого деревообробного підприємства. Крім того, слід наголосити, що ціна на деревину буде постійно зростати, так як вона зростає в країнах Європи» - підсумував Ігор Шишов.

В свою чергу, губернатор Івано-Франківського області Михайло Вишиванок наголосив, що влада також забезпечить механізми прозорої співпраці лісівників з деревообробниками. Він надав доручення Державній податковій службі в Івано-Франківській області перевірити законність видатків малого і середнього бізнесу в місцевий бюджет. Проаналізувати скільки вони переробляють деревини і скільки сплачують податків. Звернув увагу на те, що на аукціони приходять тільки ті підприємства, мета яких дійсно переробка деревини, покращення та модернізація власного виробництва, збільшення заробітної плати працівників, а не ті, що займаються спекуляцією.

«В Івано-Франківській області реалізацією деревини займаються і аграрні лісгоспи і заказники, які за 2012 рік заготовили близько 60 тис. куб. м. деревини, яку реалізовують за своїми правилами, не приймають участь у аукціонах і реалізують деревину не прозоро» - наголосив Михайло Вишиванок.

«Ці підприємства повинні долучитися до відкрити аукціонів, заради розвитку лісового господарства» - підсумував голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванок.

Прес-служба Держлісагентства України


 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління