Рубка лісу — синонім лісовідновлення

20 лютого 2013р, Новини. Прес-служба

Сучасна структура лісів переважною більшістю є простою — це одновікові монодомінантні, які значною мірою відрізняються від структури природних, що є причиною зниження їх стійкості і зменшення ефективності виконання ними екологічних функцій.

Найхарактерніше це виражено в похідних смеречниках Сколівських Бескидів, санітарний стан яких на сьогодні незадовільний. Одним із ефективних лісогосподарських заходів в осередках кореневої губки та короїда-типографа є проведення санітарних рубок, що призводить до збільшення обсягів лісовідновлення.

Враховуючи географічне розташування та умови місцезростання, наступним логічним кроком є відновлення площ ялиці білої — однієї із головних лісоутворюючих порід Карпат, що дасть можливість підвищити продуктивність і стійкість деревостанів. Це зумовлює необхідність переводу процесів лісовідновлення на більш досконалу науково-технічну основу, зокрема - формування лісонасіннєвої бази за генетико-селекційним принципом, що передбачає використання сортового насіння та вирощування садивного матеріалу з високими спадковими властивостями.

Збір шишок ялиці білої з дерев, середня висота яких 30-35 (40м) є клопітким процесом. Нелегко діставатися на її крони. В нинішніх складних економічних умовах та при існуючому рівні матеріально-технічного забезпечення розраховувати на суттєве збільшення обсягів заготівлі лісового насіння не доводиться.

ДП “Сколівське лісове господарство” вибрало найбільш раціональний і науково-обгрунтований шлях — створення постійної лісонасіннєвої бази ялиці білої, зокрема її клонової плантації.

Клонова лісонасіннєва плантація створюється шляхом щеплення живців від плюсових дерев, які за господарсько-цінними показниками помітно переважають дерева того самого виду і віку, що ростуть в одинакових умовах.

Процес щеплення та вирощування клонів ялиці займає 3-5 років. З метою економії часу та враховуючи передову технологію вирощування польських лісівників, підприємство закупило 450 шт. вже сформованих саджанців і у листопаді поточного року. На території Любинцівського лісництва на площі 5га закладено клонову плантацію ялиці білої.

Цьому передувала дуже трудомістка та затратна дворічна підготовка ґрунтів, яка включала в себе наступні етапи: прорубування зарослих малоцінними молодняками сінокосів, корчування пнів, вичісування коренів, хімічний обробіток грунту від забур'яненості та шкідників, багаторазова суцільна оранка під чорний пар.

Лісівничо-економічний ефект від закладення клонової плантації наступний: скорочення періоду плодоношення ялиці білої з віку 50-70 років до 10-ти; збір шишок з дерев, висота яких не перевищує 15 м; отримання покращеного сортового лісового насіння; зменшення значних витрат на вирощування високоякісного садивного матеріалу.

Отож, лісівники тепер очікуватимуть на позитивний результат.

Василь Дмитрів, головний лісничий ДП «Сколівське ЛГ»,
«Бойківська думка», №8 від 3-9 лютого 2013р.

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління