Охорона та підгодівля тварин у зимовий період в державному підприємстві «Мисливське господарство «Стир»

26 лютого 2013р, Новини. Прес-служба

Осінньо-зимовий та ранньовесняний періоди, коли скована морозом та покрита снігом земля, є найбільш несприятливими у кормовому відношенні для диких тварин. Тому у цей час необхідна особлива турбота про них.

В ДП «Мисливське господарство «Стир» тваринний світ мисливських угідь досить різноманітний. По даних обліку чисельності диких тварин станом на 15.02.2013р. тут проживають: 131 олень благородний, 898 козуль, 232 диких кабани, 1080 зайців-русаків, а також 25 особин зубрів, у стаді яких з’явилось чергове поповнення з 3-х телят.

Широкий видовий склад диких тварин перш за все зумовлений задовільними умовами проживання та доброю природною кормовою базою. Та якщо весняно-літній і осінній періоди є сприятливі для тварин у кормовому відношенні, то зимовий та ранньовесняний період для багатьох тварин стає малокормним, а за певних погодних умов (високий сніговий покрив чи ожеледиця) стає взагалі безкормним, у зв’язку із виникаючими труднощами в добуванні кормів.

Незважаючи на те, що в останні роки м’які зими сприятливі для переживання скрутного періоду дикими тваринами, в ДП «Мисливське господарство «Стир» завжди завчасно і відповідально проводять підготовку до підгодівельного періоду. В літньо-осінній час працівниками підприємства заготовляється достатня кількість кормів в асортименті, необхідному для різних видів фауни.

Загалом, на охорону, відтворення та облік диких тварин у 2012 році було витрачено 243,05тис.грн., з яких безпосередньо на проведення біотехнічних заходів витрачено 201,3тис.грн., а саме: заготовлено 22,8 тонн сіна, 36,9 тонн концентрованих кормів (кукурудзи, зерновідходів, вівса), 14,5 тонн соковитих кормів (капусти, моркви, буряка), 17,2 тонн силосу кукурудзи, 3,12 тонн солі для мінеральної підгодівлі.

Вказані корми систематично викладаються працівниками підприємства по 35 підгодівельних майданчиках. Окрім цього, було засіяно і залишено на корені 44,2га кормових полів кукурудзи, вівса та озимої пшениці.

В даний час працівниками підприємства за участю мисливців ведеться робота по регулюванню в угіддях чисельності лисиці та безпритульних собак.

На сьогоднішній день, ця робота особливо актуальна, адже снігова кірка, що утворилась завдяки різким коливанням температури повітря, досить міцна. Вона значно ускладнює переміщення диких копитних тварин та виснажує їх під час добування корму. Особливо у цей період вразлива дика козуля та молодняк інших копитних тварин, які нерідко травмуються об твердий сніговий покрив та стають легкою здобиччю хижих тварин та безпритульних собак.

На охорону диких тварин в ДП «Мисливське господарство «Стир» у 2012 році (на паливно-мастильні матеріали, зв'язок, наглядну агітацію) витрачено 38,6тис.грн.

Яремчук А.П., директор державного
підприємства «Мисливське господарство «Стир»

   

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління