Спільними зусиллями збережемо ліс від вогню!

30 квітня 2013р, Новини. Прес-служба

З настанням весни, спостерігаються масові підпали сухої трави на узбіччях доріг, полях та луках, що створюють загрозу їх перекидання до лісових масивів. Таке необдумане випалювання сухої рослинності призводить до загибелі всього живого (комах, птахів, тварин) і може спричинити лісову пожежу, яка здатна за лічені хвилини знищити не один гектар лісу. Такі пожежі швидко поширюються, особливо у вітряні дні. Зупинити вогонь, що набрав сили, буває дуже непросто. На гасіння лісових пожеж витрачаються величезні сили та засоби.

Для координації дій з попередження та гасіння лісових пожеж, Львівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства спільно з Головним управлінням Міністерства надзвичайних ситуацій України у Львівській області розроблено "План взаємодії Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства та Головного управління МНС України в Львівській області при виникненні або загрозі виникнення надзвичайних ситуацій, пожеж в лісових масивах чи на прилеглих до них територіях, аварій та інших подій пов'язаних із загрозою для життя і здоров'я населення". 

З цією метою, також видано розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації «Про тимчасову заборону відвідування населенням лісів і в'їзду до лісових масивів області транспортних засобів у період високої пожежної небезпеки протягом 2013 року» та виданий відповідний наказ по Львівському ОУЛМГ.

На протязі пожежонебезпечного періоду 2013 року заплановано проведення інженерно-технічних заходів, зокрема, створення мінералізованих смуг - 363 км та проведення догляду за мінералізованими смугами - 2901 км. 

Особлива увага буде приділятися профілактиці та попередженню лісових пожеж, проведенню масово-роз’яснювальної роботи серед населення. Для ефективного контролю за роботою рейдових бригад лісогосподарських підприємств з охорони лісу, в тому числі і для виявлення порушників правил пожежної безпеки, автомобілі рейдових бригад оснащені GPS трекерами.

Як показує практика, більшість лісових пожеж в лісах виникає з вини місцевого населення. Саме бездумна діяльність та необережність людей – головна причина всіх тих нещасть, що приносять пожежі. Щоб людська діяльність не стала причиною лісової пожежі потрібно бути дуже обережними з вогнем у межах будь-якої природної території. Ніколи не підпалювати суху траву на полях та в лісі. Не розводити багаття в недозволеному місці та не дозволяти дітям гратися з вогнем. Якщо ж пожежа розгорілася, і не можна загасити її самотужки – якнайшвидше потрібно зателефонувати до служби порятунку за телефоном „101” чи повідомити лісову охорону або органи місцевого самоврядування із вказанням про місце загоряння та як туди добратися.

Варто знати, що при згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 – ти кілограмів мікрочастинок диму, до складу яких входить низка ракотворних сполук. З димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для людини речовин. Про згубні наслідки випалювання свідчить загрозлива статистика останніх років щодо поширення алергічних та ракових хвороб, які виникають через такі заходи з «поліпшення сіножатей і пасовищ». Люди, котрі заявляють, що випалювання торішньої трави потрібне, помиляються самі і вводять в оману інших. Кожен акт підпалу — це є злочин проти тендітного світу природи.

У зв’язку з тим, що наближаються святкові та вихідні дні, з метою запобігання виникненню лісових пожеж, Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства звертається до населення області обережно поводитись з вогнем в межах будь-якої природної території та перебуваючи у лісі дотримуватись правил пожежної безпеки.

Слід пам’ятати, що лише спільними зусиллями збережемо ліс від вогню!

Прес-служба Львівського ОУЛМГ



 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління