ОЛЕКСАНДР ЯРЕСЬКО: ПРЕДСТАВНИКИ АСОЦІАЦІЇ "СОЮЗ БІРЖ УКРАЇНИ", ЛІСІВНИКИ ТА ВІТЧИЗНЯНІ ДЕРЕВООБРОБНИКИ ОБУРЕНІ ІНІЦІАТИВОЮ МІНАГРОПОЛІТИКИ ЩОДО ЗАПРОВАДЖЕННЯ ЄДИНОЇ БІРЖІ ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ НЕОБРОБЛЕНОЇ ДЕРЕВИНИ.

16 липня 2013р, Новини. Прес-служба

14 червня 2013 року на офіційному сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України з метою громадського обговорення було розміщено наказ про затвердження Положення про організацію і проведення аукціонів із продажу неопрацьованої деревини. Зазначене положення передбачає проведення аукціонів з продажу деревини на одній біржі.

Дана ініціатива викликала хвилю незадоволення не лише у представників асоціації «Союз бірж України», а й у лісівників та вітчизняних деревообробників.

Сформований на сьогоднішній день ринок деревини в країні забезпечує баланс інтересів та дає змогу планомірно працювати і розвиватися як державним лісогосподарським підприємствам, так і суб’єктам господарювання деревообробного комплексу, які представляють приватний сектор економіки держави. Запропонований проектом Положення порядок реалізації деревини на єдиній біржі зруйнує сформований баланс на ринку деревини та буде мати значні негативні наслідки як для лісівників та і для представників бізнесу.

Проектом Положення не передбачена можливість для державних лісогосподарських підприємств отримувати сировину для власного деревообробного виробництва, що змусить закрити біля 270 цехів та звільнити понад 4500 робітників.

Передбачений проектом Положення порядок реалізації необробленої деревини позбавляє держлісгоспи права реалізації на експорт лісоматеріалів, які не мають попиту на внутрішньому ринку (твердолистяну сировину, пиловник хвойний). Держлісгоспи змушені будуть на 1,9 млн куб. м скоротити обсяги заготівлі деревини сосни та ялини, що залишить без сировини плитні та целюлозно-паперові підприємства, та на 1,8 млн куб. м обмежити заготівлю деревини твердолистяних порід, що негативно вплине на сировинне забезпечення малого та середнього бізнесу.

В результаті зменшення рубок без роботи залишиться майже 5000 працівників, задіяних на заготівлі, навантаженні та вивезенні деревини.

В результаті Положення, обмеження експорту та падіння об’ємів реалізації лісова галузь і держава втратять майже 2 млрд грн. Зменшення обсягів реалізації продукції призведе до зниження сплати податків та зборів до бюджетів всіх рівнів та сплати Єдиного соціального внеску на суму більше 540 млн грн. В тому числі до державного бюджету на 129,6 млн грн., місцевих бюджетів – 129,6 млн грн., відповідно сума Єдиного соціального внеску зменшиться на 280,8 млн грн.

В зв’язку з вищевикладеним є необхідність збереження наявного механізму реалізації необробленої деревини через відкриті аукціони. Адже, наявні підходи при реалізації необробленої деревини унеможливлюють монополізацію ринку, ліквідують передумови для фінансових зловживань та корупції, дають можливість системно планувати, розвивати та модернізувати лісове господарство України.

Голова Товариства лісівників України
Олександр Яресько
 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління