Затверджено новий План протидії пожежам

8 травня 2019р, Новини Держлісагентсва. Прес-служба

2019 рік вже став більш пожежонебезпечним, ніж минулі роки. За рік зазвичай відбувається до 30 тисяч пожеж, де вогонь покриває до 20 тис. га. У цьому ж році – понад 14 тисяч пожеж, які охопили вже 15 тис. га. Це приблизно половина щорічної кількості. І це тривожний сигнал. Тому я звертаю увагу всіх підрозділів ДСНС на місцях, ОМС, а також Мінагрополітики і Мінприроди в областях для спільного об’єднання їх зусиль у попередженні і подоланні пожеж.

На цьому на засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Сьогодні необхідно кардинально підсилювати роботу щодо пожежної безпеки, враховуючи те, що зазвичай вони відбуваються не без втручання людського фактора. З початку року на пожежах вже загинула 21 людина. І це пов’язано з самовільним спаленням сміття, небезпечним поводженням з вогнем як на присадибних ділянках, так і у полі чи лісі. Тому спільно з ДСНС ми відкоригували План протидії загрозам та реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з пожежами», – зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, насамперед, до виконання плану мають бути задіяні підрозділи ДСНС, ОДА, частини ЗСУ, де є території військових полігонів, територіальні підрозділи ЦОВВ.

«Окремим питанням є посилення уваги щодо зон відпочинку українців. Найбільше пожежонебезпечнихситуацій цього року відбувалося у Київській, Івано-Франківській і Дніпропетровській областях. Ці три області мають найбільшу кількість пожеж, тому я ще раз хотів би звернути увагу щодо готовності, координації та співпраці на місцях у першу чергу в цих областях», – підкреслив Геннадій Зубко.

У свою чергу, начальник відділу охорони і захисту лісів Державного агентства лісових ресурсів України Ігор Будзінський повідомив, що питання охорони лісів від пожеж є одним із найважливіших з усіх завдань, які сьогодні вирішуються працівниками лісогосподарських підприємств Держлісагентства і постійно стоять на порядку денному.

«Станом на 05.05.2019 в лісах Держлісагентства уже ліквідовано 297 лісових пожеж на площі 821,6 га, з них 15,1 верхової», - зазначив Ігор Будзінський.

Він також поінформував, що з метою запобігання виникненню лісовим пожежам у лісах:

- Держлісагентством до ДСНС подано уточнений розрахунок міжвідомчого угрупування сил для протидії загрозам та реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з пожежами в природних екосистемах;

- лісогосподарськими підприємствами затверджено мобілізаційно-оперативні плани гасіння лісових пожеж та здійснено комплекс профілактичних протипожежних заходів (створення та оновлення мінералізованих смуг, протипожежних розривів, очищення лісових масивів від захаращень (крім ПЗФ, де це заборонено законодавством) перекриття доріг, встановлення панно, аншлаги тощо);

- проведено близько 3,7 тис. рейдів щодо дотримання протипожежних вимог у лісовому фонді. До адміністративної відповідальності притягнуто 198 порушників, яких оштрафовано на загальну суму 24 тис. гривень.

Начальник відділу охорони і захисту лісів Держлісагентства звернув увагу на значну зношеність протипожежної техніки (70% її має вік понад 30-40 років – це в основному пожежні автомобілі на шасі ГАЗ-66 та ЗІЛ-131).

«Тому питання оновлення протипожежної техніки, обладнання та інвентарю стоїть дуже гостро. У минулому році лісогосподарськими підприємствами за власні кошти закуплено  3 пожежних автомобіля, 10 лісопожежних модулів, 1 прицепну цистерну, 11 пожежоспостережних веж, 21 телевізійну спостережну систему, 48 мотопомп, 431 ранцевий лісовий обприскувач, 5 тракторів, 4 квадрокоптера й інше обладнання та інвентар», - повідомив Ігор Будзінський.

За його словами, проведеною у березні 2019 перевіркою готовності лісогосподарських підприємств до пожежонебезпечного періоду, встановлено, що через відсутність фінансування протягом трьох останніх років на підприємствах Миколаївського та Херсонського облуправлінь – лісопожежні станції не укомплектовані, запас ПММ не створений, роботи зі створення нових мінералізованих смуг та догляду за ними не проводився, 50% веж та ТСС в аварійному стані і потребують заміни, не проводяться ТО та ремонти пожежних автомобілів, не закуповується та не оновлюється пожежний інвентар.

За результатами засідання було затверджено оновлений План протидії загрозам та реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з пожежами. Серед ключових завдань Плану:

- Координація і максимальна готовність до оперативного реагування всіх органів: підрозділів ДСНС, Мінагрополітики, Мінприроди, Мінінфраструктури, Міноборони, Держприкордонслужби, Держлісагентства, Держводагентства та ОДА.

- Максимальна готовність пожежних підрозділів лісокористувачів, ОТГ, добровільної та відомчої пожежної охорони до реагування, готовність необхідної техніки та засобів.

- Цілодобовий моніторинг ситуації у природних екосистемах, особлива увага – до зони відчуження.

- Посилення протипожежного захисту складів боєприпасів.

- Забезпечення підтоплення торфовищ і утримання їх у зволоженому стані

- Проведення місцевих комісій ТЕБ та НС на рівні ОДА.

- Роз’яснювальна робота серед населення із залученням ЗМІ щодо дотримань правил пожежної безпеки.

За матеріалами Урядового порталу та прес-служби Держлісагентства

Ключові слова:

План протидії пожежам

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Держлісагентсва