12 червня - наукова конференція про всихання соснових лісів: "біологічна пожежа" сягнула рівня екологічної катастрофи

10 Червня 2019р, Новини Держлісагентсва. Прес-служба

12 червня розпочнеться Міжнародна науково-практична конференція «Соснові ліси: сучасний стан, існуючі проблеми та шляхи їх вирішення».

Під час конференції розглядатимуться причини та наслідки погіршення санітарного стану лісів і деградації лісових екосистем в Україні, заходи боротьби з короїдом та багато іншого.

Окрім того, на конференції буде представлений досвід Польщі, Німеччини Австрії та Білорусії. Участь у конференції візьмуть провідні вчені лісового господарства цих країни.

Зазначимо, що санітарний стан лісів внаслідок негативної дії комплексу факторів, в основному пов’язаних із глобальними змінами клімату, різко погіршився. За останні 5-7 років на всій території України спостерігається масове всихання більшості лісоутворюючих порід (ялини, ясена, дуба, граба, берези), але найбільш занепокоєння викликає стан соснових насаджень, де ситуація стала катастрофічною.

Cтаном на 01.01.2019 загальна площа всихання лісів становила більше 413 тис. га, з них насаджень сосни звичайної – 222 тис. га, ялини європейської – 27 тис. га, дуба звичайного – 100 тис. га та інших насаджень –  64 тис. гектар.

Проаналізовано, що у 2009 році в середньому біля 2% площ лісу зазнавали пошкоджень від впливу комплексу негативних чинників навколишнього середовища, а в 2018 році – 5% від всіх площ. Ріст більше, ніж у 2,5 рази. За думками екологів, показник у 6% пошкодження насаджень є критичним. Першим негативним чинником, визначальним для санітарного стану, стала діяльність шкідливих комах лісу.

Серед шкідників лісу лідируючу позицію зайняли стовбурні шкідники, зокрема, короїди. Колись їх називали вторинними, але зараз вони виступають основним вбивчим фактором як у хвойних, так і в листяних лісах. За останні чотири роки площа лісів, вражених стовбурними шкідниками, збільшилась більше ніж у 7 разів. Зокрема, поширений в Україні верхівковий короїд знищує дерево під корою, воно починає синіти зверху до низу.

Єдиним і ефективним заходом боротьби із короїдами (на думку українських класиків лісівництва та зарубіжних колег із Європи і Білорусі) є своєчасне проведення санітарних рубок із видаленням свіжо заселених дерев (рубка на сирий пень), вивезення пошкодженої деревини з лісу у стислі строки або її корування та утилізація порубкових залишків (спалення, подрібнення і вивезення), з обов’язковим відновленням лісу на прибраних ділянках.

Окрім того, державним спеціалізованим лісозахисним підприємством «Харківлісозахист» проводяться науково-дослідні роботи для боротьби з короїдами біологічними методами. У лабораторії вирощуються комахожуки, які поїдаюсь короїдів. Такі заходи вже проводяться на площі 334 га.

Серед проблем, які не дають змогу вчасно реагувати на погіршення санітарного стану лісів, зокрема, є законодавчі штучні обмеження та критичне недофінансування.

Дата та час проведення конференції: 12 червня о 09:00 год.

Місце проведення: м. Київ, вул. Володимирська, 55 (велика конференц-зала Національної академії наук України).

Акредитація ЗМІ за тел.: (044) 234-23-48

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Держлісагентсва