Туреччина поставить в Україну ще дві лабораторії для біологічного захисту лісів від шкідників та хвороб лісу.

15 листопада 2021р, Новини Держлісагентсва. Прес-служба

Минулого тижня в Україні перебувала делегація Генерального директорату лісового господарства Турецької Республіки. Делегацію очолював керівник департаменту охорони та захисту лісу Хакан Рагіпоглу. Разом із ним прибули Озгур Топрак – завідувач відділу лісового карантину та Сезер Кая – біологиня відділу боротьби зі шкідниками та хворобами лісу.

Мета приїзду турецьких колег лісівників-лісопатологів – вивчення негативного впливу патологічних явищ на лісові екосистеми України, а також обмін досвідом та обговорення подальшої співпраці у напрямку дослідження процесів, пов’язаних із захистом лісу від біотичних та абіотичних чинників.

На нараді під керівництвом першого заступника Голови Держлісагентства Віталія Пуня сторони обговорили передачу в Україну двох лабораторії для біологічного захисту лісів від шкідників та хвороб лісу. Крім того, лісівники із Туреччини проведуть два тренінги для наших представників галузі.

Турецькі колеги також відвідали державне спеціалізоване лісозахисне підприємство «Львівлісозахист». Там вони ознайомилися із роботою десяти об’єктів в шести лісогосподарських підприємствах зони обслуговування. У натурі проводився огляд проблемних ділянок лісу з переважанням сосни звичайної, ураженої стовбуровими шкідниками на Малому Поліссі - ДП «Буське ЛГ»; ураження опеньком осіннім, кореневою губкою та стовбуровими шкідниками смерекових деревостанів в Карпатах - ДП «Славське ЛГ», а також проблеми всихання ясена звичайного на Опіллі та Західному Поділлі в ДП «Бережанське ЛМГ».

У ДП «Дрогобицьке ЛГ» на пробній моніторинговій ділянці спеціалістами ДСЛП «Львівлісозахист» продемонстровано динаміку розвитку патологічних процесів у ялицевому насадженні протягом останніх 15 років. А в ДП «Стрийське ЛГ» делегація турецьких лісівників ознайомилася з проведення рубок переформування в ялицево-дубово-букових насадженнях.

У Львівському лісовому селекційно-насіннєвому центрі колегам із Туреччини директор центру Федір Пелиньо показав весь процес із вирощування сіянців головних лісових порід нашого регіону.

Делегацію супроводжували Іван Ясіновський директор ДСЛП «Львівлісозахист», головний лісопатолог Богдан Соколовський, заступник директора Василь Сеник, завідувачка лабораторії Віра Венгер. Також в реалізації програми робочої зустрічі приймав участь доктор сільськогосподарських наук, член-кореспондент лісівничої академії наук України, професор Національного лісотехнічного університету України Володимир Крамарець, перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ Ярослав Целень, керівники та спеціалісти лісогосподарських підприємств.

Також турецька делегація відвідала ДП «Іванківський лісгосп».

Директор лісгоспу Віктор Шихненко ознайомив присутніх із основними видами діяльності підприємства, розказав про особливості поширення стовбурових шкідників у лісових масивах лісгоспу, методи спостереження та моніторингу, заходи запобігання і боротьби в осередках всихання соснових насаджень.
Команда із Туреччини продемонструвала програмний продукт, яким вони користуються під час проведення лісогосподарських заходів.

У лісових масивах Феневицького лісництва із метою обміну досвідом в сфері захисту лісу від шкідників та хвороб лісу, які викликають ослаблення деревостанів, в натурі було оглянуто ділянки соснового деревостану, які свого часу були уражені короїдом та лісові культури 2018 та 2019 років, створені на суцільних зрубах після пошкодження насадження шкідниками та хворобами.

Співпраця з Генеральним директоратом відбувається в рамках виконання Угоди про співпрацю в галузі лісового господарства між Урядом України та Урядом турецької Республіки.

Держлісагентство України
 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Держлісагентсва