Пнуться вгору сосни молоді...

23 липня 2019р, Новини підприємств. Прес-служба

Не всі лісгоспи в області можуть похвалитися тим, що повністю забезпечують себе посадковим матеріалом. Бродівський має для вирощування сіянців  і саджанців територію, площа якої складає 30 гектарів. Продуктивність її – на рівні 1,2 мільйона штук. А це – сосна, дуб звичайний, клен, вільха, частково бук, модрина, а також плодові дерева, які дають поживу птаству, звірам…

Є тут також плантації ялини, її вирощують в окремих розсадниках, аби зайвий раз не шастати лісом в пошуку різдвяних красунь. Є й невеличка порівняно ділянка для декоративних насаджень, які розраховані на прикрашання та озеленення територій офіційних державних та комунальних установ, приватних садиб…

– Звісно, декоративні насадження  в загальному обсязі сіянців та саджанців складають невелику частку – всього  30 тисяч штук, але певний попит клієнтів задовольняють, – розповідає інженер лісових культур лісгоспу Лідія Кінаш.

А в розсаднику Бродівського лісництва зустріли в піднесеному настрої помічника лісничого Ігоря Придибу. Хвалиться хорошим – пів метра –приростом сосни звичайної. Весняні дощі, волога зробили своє діло. Звідси радість й приємна усмішка на обличчі!

Працівниці – Леся та Марія Коб’ялковські, Ярослава Михайлова та Стефанія Цетнер – серйозні, заклопотані роботою. Після них – плантації дуба звичайного, чорноплідної горобини, як на картинці. Полегшено зітхнули хіба косарі  Віктор Нагорний та Юрій Бандира. Вони щойно обробили насіннєву ділянку-школу ялини жорсткої, – щоб не заростала… Доглянуті ними уже й ділянки 17-го, 19-го, 70-го,  42-го кварталів…

В лісгоспі на розсадниках ручний догляд поєднують з механізованим. Звичний легіт вітру серед насаджень  часто порушує гуркіт мотора  МТЗ-81, в кабіні якого зосереджений Богдан Бойко.

– Посадка лісу – необхідний елемент виробничої діяльності, тому створені насадження потребують постійного й системного догляду – хоча б перші 4-5 років, – пояснює керівник лісгоспу Орест Ониськів.

А інакше саджанці й сіянці доведеться купувати на стороні, а це в нинішніх умовах економічно невигідно. Вигідно їх вирощувати для себе і по змозі продавати!

Ігор Табінський.

Фото автора.

     

 

 

 

Ключові слова:

ДП "Бродівський лісгоп"

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини підприємcтв