Ліс повинен бути здоровим

25 липня 2019р, Новини підприємств. Прес-служба

Пошкодження лісових насаджень шкідниками та хворобами лісу наносить значну шкоду лісовому господарству у вигляді втрат біжучого приросту деревини, всихання окремих дерев та цілих насаджень, зниження їх природоохоронних, водозахисних функцій. При одноразовому об’їданні листя дуба шкідниками, втрати приросту становлять 3-4 куб.м. на 1 га.

При сильному об’їданні хвої у сосни втрати приросту виражаються 6-кратною величиною середнього біжучого приросту, при тому нормальне функціонування дерев відновлюється через 10-15 років.

Основним завданням лісівників по захисту лісів від шкідників і хвороб лісу є виконання санітарних правил при веденні лісового господарства, проведення санітарно-оздоровчих заходів з метою попередження масового розмноження шкідників і хвороб лісу.

Ефективне проведення заходів по боротьбі з шкідниками та хворобами лісу можливе лише при умові систематичних спостережень за розвитком і розповсюдженням шкідників та хвороб.

Станом на 01.04.2019 року по лісгоспу нараховувалось 500 га осередків шкідників та хвороб лісу. Враховуючи, що букові деревостани займають близько 50 відсотків, а хвойні менше 10 відсотків від загальної площі насаджень лісгоспу, найбільше розповсюдженими є хвороби лісу. Шкідниками пошкоджено 75 га соснових насаджень.

Для боротьби із шкідниками лісівники Бібрського лісгоспу застосовують різні методи. Для визначення популяції короїдів в Перемишлянському лісництві лісівники разом з фітокарантинною службою району постійно моніторять видовий склад короїдів та їхню чисельність шляхом встановлення феромонних пасток в насадженнях. Особлива увага приділяється можливій появі карантинних видів шкідників.

Допомагають регулювати чисельність шкідників і біологічні методи – ентомофаги та птахи. Лісівники Бібрського лісгоспу щороку розвішують шпаківні та синичники, вводять в склад лісових насаджень плодові дерева для приваблення птахів (черешню, аличу, горобину) розселюють та охороняють мурашники.

Поряд з біологічними методами боротьби, використовуються і лісівничі методи, в пошкоджених насадженнях проводяться вибіркові санітарні рубки під час яких з насадження видаляють пошкоджені дерева, а порубочні рештки спалюються.

Завдяки фаховій праці та застосування різних методів боротьби із шкідниками та хворобами лісу санітарний стан лісу Бібрського лісгоспу стабільний і знаходиться під наглядом спеціалістів.

Головний лісничий М.Пилипів

Ключові слова:

ДП "Бібрський лісгосп"

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини підприємcтв