Самовільних рубок не виявлено

29 липня 2019р, Новини підприємств. Прес-служба

       Щодо публікації @Галина Галин на сторінці @МРТ (міська рада Трускавця) у Facebook про нібито незаконну рубку біля міста Трускавця повідомляємо: що поблизу м. Трускавець самовільних рубок не виявлено, всі рубки проводяться на підставі лісорубних квитків згідно матеріалів лісовпорядкування проведеного Львівською державною лісовпорядною експедицією. З висвітлених фото не можливо встановити про який конкретно лісовий масив йдеться. Оглянувши дерева зображені на фото можемо припустити, що це 33 квартал Доброгостівського лісництва, де на даний час проводиться «поступова рубка кінцевого прийому», що відноситься до рубок головного користування!  

    Для проведення даної рубки на підставі наказу Міністерства екології та природних ресурсів №72 від 10.02.2010р. видано лісорубний квиток №008691 від 11.12.18р.. У випадку проведення РГК із вказаної ділянки видаляються всі дерева, адже вони є стиглими, щоб надалі провести роботи з лісовідновлення. Разом з тим хочемо донести до громадськості, що у випадку не проведення своєчасних рубок стиглих дерев, вони втрачають товарну вартість як видно на доданих фото.

Рубки головного користування проводяться з метою заготівлі деревини у стиглих та перестійних лісових насадженнях, в основу яких покладено дотримання принципів безперервного, невиснажливого і раціонального використання лісових ресурсів, збереження умов відтворення високопродуктивних стійких деревостанів, їх екологічних та інших корисних властивостей. Розмір головного користування (розрахункова лісосіка) встановлюються по кожному лісогосподарському підприємству на 10 років, погоджуються обласною державною адміністрацією, сесією обласної ради та затверджуються Міністерством екології та природних ресурсів.  Відповідне лісовпорядкування на всій території України ведеться Українським державним проектним лісовпорядним виробничим об’єднанням за єдиною системою в порядку, встановленому Державним агентством лісових ресурсів України. Лісовпорядні об’єднання забезпечують державні органи влади інформацією про сучасний стан лісів, лісові ресурси, якісні та кількісні зміни, що відбуваються в лісовому фонді, здійснює прогнозування цих змін, проводить визначення науково-обґрунтованих норм невиснажливого, раціонального, екологічно збалансованого лісокористування, розробляє комплекс заходів щодо відтворення, охорони і захисту лісів.

Останнім часом в суспільстві склався та підтримується лише негативний образ роботи лісівників та лісогосподарських підприємств і надзвичайно важко після публікацій з критикою, звинуваченнями у «безпощадних рубках» і т.д. донести до людей дійсний стан речей та пояснити, що, як би не було в це важко повірити громаді, лісівники дотримуються чинного законодавства, встановлених правил проведення рубок та не здійснюють їх «з метою продажу якісної деревини» та заради «набивання власних кишень».  Однак, зараз склалась тенденція, що все, щоб не сказали та не написали працівники галузі піддається насмішкам, звинуваченням у брехні, і, на жаль, більшість людей сприймають та підтримують лише сторону, яка перша розповсюдила інформацію, навіть, якщо вона не відповідає дійсності, а будь-які намагання пояснити сприймаються як виправдання.

З метою уникнення у майбутньому подібних ситуацій, що виникають через недостовірну поінформованість чи некомпетентність журналістів та громадських активістів у питаннях ведення лісогосподарської діяльності ДП "Дрогобицький лісгосп" відкрите до об’єктивної критики, до співпраці з громадськістю і письмово готовий надати офіційні відповіді на всі запити, звернення щодо проведення рубок, коментарі, можемо, навіть, запросити на зустріч з працівниками, які пояснять, які роботи і де проводяться лісгоспом, пред'явити необхідні документи, але для цього просимо звертатись у визначеному законодавством порядку на поштову чи електронну адресу лісгоспу з усіма питаннями, які потребують відповідей та роз'яснень. Ми сподіваємось на розуміння та адекватне сприйняття роботи працівників лісової галузі, і закликаємо перестати формувати образ лісівника – злодія, та, навпаки, разом проводити зміни на краще у лісовій галузі. Багато громадян, які переживають за рубки, користуються наданим правом та завжди оперативно отримують вичерпні відповіді від ДП "Дрогобицький лісгосп".

Крім того, нагадуємо, що на офіційному сайті постійно оприлюднюються інформація щодо передбачених заходів рубок формування і оздоровлення лісів, інших рубок та рубок головного користування. Також у загальному доступі є реєстр видачі лісорубних квитків зокрема і на даній ділянці.  У разі відсутності звернень безпосередньо до лісгоспу та до отримання відповідей на поставлені питання, просимо не розповсюджувати непідтверджену інформацію та не звинувачувати лісгосп безпідставно.

ДП "Дрогобицький лісгосп"

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини підприємcтв