ЛЮБИТИ ЛІС…

11 вересня 2019р, Новини підприємств. Прес-служба

 

Люди праці завжди мали шану в суспільстві. Що вже говорити про трудові династії, які є запорукою стабільності, єдності й успішності будь-якого підприємства. Характерна особливість трудових династій - відповідальність та професіоналізм, які з давніх-давен передавалися від батька до сина, доньці від матері... Працівники, поєднані родинними зв’язками, зазвичай ставляться до своїх виробничих обов’язків більш сумлінно й відповідально, - аби гідно тримати сімейну “марку”.
 

Природа появи трудових династій різна. Насамперед, це сімейні традиції, спадкоємність поколінь, повага до праці батьків та дідів… Звідси й гордість за родину й пошана в колективі. Той керівник, який дорожить кадрами, завжди гідно віддає належне сім’ям, які успадкували конкретні професії і як естафетну паличку передають її з покоління в покоління.
 

Нині, в умовах занепаду чималої кількості державних та комунальних підприємств, рідкістю стали й трудові династії. В умовах розквіту корупції все частіше чуємо хіба що про сімейні клани. Але, тим не менше, трудові династії існують.
 

Наочним прикладом з цього огляду є Бродівський лісгосп, де трудяться 34 династії. Загалом, вони налічують понад вісімдесят працівників, з яких понад пів сотні й нині в строю – заготовляють деревину, вирощують саджанці, поновлюють вирубані лісові площі.
 

Звісно, що тут нема змоги намалювати, бодай скупі, портрети всіх династій бродівських лісівників. Хоча кожна має якусь свою «родзинку». Так, скажімо, династії Михайла Сірого і Ярослава Степана подолали півстолітній рубіж.
 

Щодо пана Михайла, то він пройшов у лісовій галузі всі щаблі – від робітника до керівника колективу. Надзвичайно авторитетний фахівець, з високим реноме не лише на рівні області, досконало до нюансів знає галузь, весь виробничий лісовий цикл… Залишити після себе кращий ліс, ніж він був до нас – головне кредо його трудової біографії.
 

А на долю Ярослава Степана випала честь відбудовувати лісозавод, який нині є гордістю підприємства.
Ніхто не сумнівається, що дуже скоро пів столітній стаж подолає й династія Теслюків, якій за один рік зараховується – п’ять! Саме так, бо разом з майстром Лешнівського лісництва Василем Івановичем Теслюком працює троє його синів та ще внук Василь – лісорубом!
А у водія автоколони Ярослава Гавришківа у лісгоспі працює донька й двоє внуків.
 

Лісничий Підкаміньського лісництва Олександр Волянюк час від часу може погомоніти з батьком-пенсіонером про теперішні справи в лісі та послухати про те, як то було колись. Григорій Волянюк понад сорок літ віддав лісові. Чувся при здоров’ї і лише після 75 років пішов, як мовиться, на заслужений відпочинок… Отже, один одного розуміють з пів слова.
Майстрові Берлинського лісництва Ігореві Микитюкові – важче. Його батько – лісник Степан Микитюк – відійшов у засвіти.
 

Той самий сум відчуває й Леся Коб’ялковська. Тепер замість матері – Ірини Гузюк – на розсадниках чаклує вона. Так само старанно вирощує сіянці, доглядає за молодим лісом…
 

Майстром Підкаміньського лісництва працював свого часу Михайло Преснер, понад сорок років. Нині ту саму роботу виконує його син Петро… Династія Преснерів теж чимала. В лісовій галузі працює Володимир з сином Михайлом та працював брат Богдан і його син Юрій.
 

Тридцять чотири династії на підприємстві, на якому загалом працює до пів тисячі чоловік. Очевидно, що тут має місце й ландшафтний фактор. Ліс – робочі місця, гідна заробітна платня, соціальний захист…
Але простежується й зворотній зв’язок: династії – це серйозне й відповідальне ставлення до праці, а відповідно й високі виробничі показники і якість продукції.
 

Цього року в лісгоспі посаджено 31 гектар лісу, проведено сприяння природному поновленню (117,5 гектара), доповнення лісових культур (198 гектарів), на 919 гектарах проведено догляди за ними. Догляди здійснюються й за молодняками - на площі 91 га. Заготовлено 21 кілограм насіння, 26 668 кубічних метрів деревини від рубок догляду за лісом.
Обсяг реалізації продукції за 8 місяців склав 94 157,6 тисячі гривень, в т.ч. сума експорту 41 124 тисячі гривень. Заготовлено деревини від всіх видів рубок - 65 588 кубічних метрів, випуск пилопродукції склав – 17543 кубічних метрів. Випуск товарної продукції переробки склав 57 798,1 тисячі гривень.
 

Бродівський лісгосп тісно співпрацює з молоддю. Учні мають змогу брати участь у різних акціях. Так, шкільне учнівське лісницто Бродівської ЗОШ №4 здобуло ІІ місце в конкурсі на краще шкільне лісництво області, а Берлинське шкільне лісництво стало третім.
Чимала увага на підприємстві приділяється безпеці праці, яка є основною гарантією стабільності та якості будь-якого виробництва. Досить сказати, що на Першій Міжнародній конференції «Безпека та гігієна праці в лісовому господарстві: проблеми та перспективи впровадження управління ризиками на підприємстві» у Києві лісівники Бродівщини на чолі з керівником Орестом Ониськівим завоювали «срібло».
 

На фото: великою трудовою родиною зібрались члени династій лісгоспу.
 

Ігор Табінський.
 

Фото автора.

https://www.facebook.com/brodylis/posts/599612230443669?__tn__=K-R

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини підприємcтв