Про результати роботи Самбірського лісгоспу за минулий рік та перспективи діяльності у 2021 році

2 лютого 2021р, Новини підприємств. Прес-служба

За підсумками  роботи ДП «Самбірський лісгосп», минулого року,  від усіх видів рубок заготовлено 33,2 тис. кубометрів деревини, в тому числі на рубках головного користування 16,1 тис. кубометрів.

Заготовлена лісопродукція реалізована на внутрішній ринок. За попередній рік реалізовано 32,3  тисячі кубометрів  деревини, з них на аукціонних торгах реалізовано 18,9 тисячі кубометрів. Вся заготовлена ліквідна лісопродукція була реалізована через електронний облік деревини.

На власних виробничих потужностях перероблено 0,16 тис. кубометрів деревини хвойних порід  Обсяг  продукції переробки склав  432 тисячі гривень і зменшився  на 91 відсоток в порівнянні з 2019 роком.     

  Загалом, за  минулий рік реалізували лісопродукції на 41 мільйона гривень., що на  5 мільйонів гривень менше до попереднього року.

  У 2021 році від рубок головного користування планується заготовити 18,1 тисячі кубометрів  ліквідної деревини і 16,3 тисячі кубометрів. ліквідної деревини від рубок формування та оздоровлення лісів.

  

За минулий рік, лісовідновлення проведено на площі 122,2 га. Зокрема, посаджено 38,4 га лісових культур, природне поновлення лісів забезпечене на площі 83,8  га. що становить  68,6 відсотка від усього обсягу лісовідновлення. Для лісовідновлення використали понад 240 тисяч саджанців основних лісоутворюючих порід.

При плані 50 га доповнення лісових культур та природного поновлення минулих років проведено на площі  106,9 га.

Про посаджений ліс потрібно дбати десятки років, тож по лісництвах проводять догляди за лісовими культурами. За минулий рік догляди лісових культур та природного поновлення проведено на площі 313,9 га.

Лісівники підприємства значну увагу приділяють заготівлі високоякісного насіння, з якого згодом вирощують саджанці, щоб висадити їх на ділянки після рубок дерев.  Заготовлено понад 2,95 тонни жолудів дуба звичайного та  303 кг  насіння хвойних та листяних порід.

В розсадниках лісгоспу посіяно 55  кг лісового насіння, з них хвойних порід 25 кг, листяних порід 30 кг.

Вже сьогодні, лісівники підприємства готуються до лісокультурної кампанії 2021 року. На ділянках де завершили лісозаготівельні роботи підготовляють ґрунт до весняного лісовідновлення. Весною цього року планується провести лісовідновлення на площі 24,4 га та висадити  55 тисяч  штук  саджанців основних лісоутворюючих порід. Внаслідок переходу підприємства на вибіркову систему рубок лісу зменшився  і відсоток лісовідновлення.

Щоб зберегти насадження в належному санітарному стані та не допустити розвитку та розповсюдження шкідників та хвороб лісу, по підприємству за минулий рік проводили лісогосподарські заходи, які включають проведення рубок формування та оздоровлення лісів на площі 950 га., з них на площі 383 га вибіркові санітарні рубки, 439 га рубки догляду, 117 га – рубки переформування, інші рубки –11 га.  В ході проведених рубок заготовили 17,1 тисячі кубометрів ліквідної деревини

Фінансово-економічна діяльність підприємства  За 2020 рік  підприємство сплатило до бюджетів усіх рівнів  15,4 мільйона гривень податків та зборів. Зокрема, до державного бюджету України сплачено майже   10,9 мільйона гривень    та  4,5   мільйона гривень - податків, зборів та інших платежів до місцевого бюджету. Єдиного соціального внеску сплачено в сумі 2,9 мільйона гривень Сума сплачених податків становить 44,8 відсотка до обсягу реалізованої продукції.

Недоїмка перед бюджетом та заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску на підприємстві відсутні. Прострочена заборгованість із виплати заробітної плати також відсутні.

За заготівлю деревини від рубок головного користування та рубок формування та оздоровлення лісів сплачено рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів у сумі 3,6 мільйона гривень, з них до бюджетів місцевих рад сплачено 2,0 мільйона гривень, що становить 56 відсотків до всіх відрахувань з рентної плати.

За звітний  рік витрати на ведення лісового господарства становили 22,7  мільйона гривень. Всі витрати пов’язані з веденням лісового господарства проводилися власним коштом. Надходжень з державного бюджету не надходило.

Чистий фінансовий прибуток підприємство отримало в сумі 675 тисяч гривень, що згідно з планом перевиконано на 161 тисячу гривень. Рентабельність діяльності підприємства у звітному періоді становить  1,6  відсотка.

Охорона державного лісового та мисливського фонду  Державною лісовою охороною лісгоспу, з метою недопущення самовільних порубок лісу, порушення правил пожежної безпеки, правил полювання тощо систематично проводиться патрулювання лісових масивів

За 2020 рік рейдовою бригадою підприємства проведено 58 рейдів, в ході яких виявлено 2 випадки незаконних рубок дерев, загальною кубомасою 7,77 кбм.  на суму завданих державі збитків - 66,9 тисячі гривень та 1 випадок порушення правил полювання, в ході якого накладено та стягнуто з порушника штраф на суму 102 гривні.

Взаємодія з громадськістю З метою взаємодії з громадськістю, Міністерство захисту довкілля  та природних ресурсів України, Благодійної організації «Озеленення України» спільно з Державним агентством лісових ресурсів України організували Всеукраїнську акцію «1 мільйон дерев за 24 години». Акція з осіннього висаджування проходила одночасно у всіх областях країни в суботу, 17 жовтня.

В ДП «Самбірський лісгосп» в цей день садили дерева на трьох ділянках. Лісівники підприємства разом з громадськістю, представниками місцевої влади Мостищини та Городоччини, учнями  Мостиського шкільного лісництва висадили 9,6 тисячі дерев дуба звичайного і сосни звичайної і долучилися до встановлення рекорду України. В посадці молодого лісу взяли участь понад 50 осіб.

Одночасно з метою ознайомлення громадськості з основними процесами роботи підприємства проводилися зустрічі керівництва та відповідальних працівників підприємства з активістами. Так, в липня місяці громадськість Шегинівської громади були запрошені на відводи лісосік в Мостиське лісництво і мали можливість на власні очі побачити цей процес. 20 жовтня активісти Мостищини побували на ділянках,  де лісівники посадили молодий ліс та  довідалися  про заходи з  лісовідновлення на підприємстві і отримали відповіді на усі інші питання, які цікавлять громадськість.

Зрозуміло, що для тих, то не знайомий зі специфікою лісогосподарської діяльності важко усвідомити і оцінити її важливість та об’єм праці лісівників.

Співпраця з шкільними лісництвами Для лісівників важливо приділяти увагу і учнівській молоді, прививаючи їм любов до лісівничої справи.

Протягом звітного року з учнями шкільних лісництв проводилися лекції та практичні заняття. На підприємстві функціонують два шкільні лісництва: Мостиське шкільне лісництво «Паросток», вихованці якого є учнями Арламівськоволянського ЗЗСО I-II ст.. і Рудківське шкільне лісництво «Росточок», при ОЗ «Рудківська СЗШ I-III ст. імені. В.Жеребного»

Діти  шкільних лісництв брали участь в акції з осіннього висаджування лісу, який проходив 17 жовтня. В рамках акції «Нагодуй птахів взимку», 08 грудня діти Мостиського шкільного лісництва разом з своїм керівником-наставником Оксаною Іванейко розвішували годівнички на території Арламівськоволянського ЗЗСО I-II ст.. Напередодні новорічних заходів  учні  шкільних лісництв проводили майстер - клас з виготовлення новорічних ялинок

Довідково: Ліси ДП «Самбірський лісгосп» розташовані в південно-західній передгірській і гірській частині Львівської області на  території 4 адміністративних районів: Самбірського, Яворівського, Дрогобицького і Львівського. Загальна площа державного фонду складає 34884 га, у тому числі вкрита лісом – 31246 га і включає 88 окремих лісових масивів різної величини від 70 до 2241 га.

Природно-заповідний фонд лісгоспу складається з Дендрологічного парку загальнодержавного значення «Рудківський» - 59 га (Рудківське лісництво), ландшафтного державного заказника місцевого значення «Кошів» -110,0 га (Комарнівське лісництво), лісового заказника «Корналовичі» -88,0 га (Дублянське лісництво), заповідного урочища «Підбуж» - 99,6 га (Опацьке лісництво), заповідного урочища «Солониця – 47 га (Комарнівське лісництво).

Вся основна інформація, що стосується діяльності підприємства розміщена  і оновлюється на сайті підприємства в рубриці «Механізми громадського контролю» за посиланням 

https://sambirlis.lviv.ua/index.php?option=com_content&view=categories&id=58&Itemid=134

ДП "Самбірський лісгосп"

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини підприємcтв