Посадити і … доглянути!

9 серпня 2021р, Новини підприємств. Прес-служба

Ліс плекається роками. Працівники галузі добре знають: аби вдихнути життя в нове його покоління, - посадити молоді сіянці замало. Потрібно регулярно проводити агротехнічні та лісівничі догляди за ними, хоча би перші 10-20 років. Тоді можна сподіватися, що в майбутньому отримаєш добротний, біологічно-стійкий стан. Отож, впродовж вегетаційного періоду - від травня по вересень - лісівники проводять догляди за лісовими культурами.

- Дбайливий лісівничий догляд – це, перш за все, обробіток ґрунту в рядах та обкошування міжрядь, під час якого знищуються бур’яни, небажана деревна рослинність, порослі малоцінних порід, - каже лісничий Ожидівського лісництва ДП «Буський лісгосп» Ігор Комарницький і наочно показує місцину на одній з ділянок 48 кварталу, де клен з липою затінили молодого дубка.

- Дуб любить рости в «шубі», але з відкритою «головою, - продовжує лісничий на своїй професійній мові, маючи, звісно, на увазі під «шубою» довколишні дерева, а під «головою» – його верховіття.

Лісівники Павло Підставський та Євген Задолинний зараз усе впорядкують до норми. Працюють вони на різних дільницях, та на час доглядів об’єднують зусилля і по черзі допомагають один одному. За день чистять до гектара площі. В залежності від засміченості міжрядь. Їхні мотокущорізи кладуть на землю траву, ожину, вербу…

- Найтяжче косити ожину, - зауважує досвідчений Павло Підставський, - але – нічого, даємо раду…

Павло Підставський – лісник досвідчений, з 17-літнім стажем. А Євген Задолинний – новачок, тож прислуховується до порад напарника частіше він…

У 12-ому та 13-ому кварталах Павло Підставський догляд уже завершив, закінчать у 48-50-ому і тоді гайнуть на дільниці 60-64-го кварталів Євгена Задолинного.

В Буському лісгоспі щорічно проводяться 2-3 разові агротехнічні або лісівничі догляди в залежності від доцільності. В одно-дворічних посадках роблять догляд з допомогою трактора та культиватора. Так швидше… Але в трирічних і старших, потрібна більш ювелірна робота, аби не пошкодити малих ще деревець. І тоді в рух іде мотокущоріз…

Для прикладу, за 6 місяців 2021 року державними лісогосподарськими підприємствами області придбано три трактори МТЗ, культиватор КЛБ-1,7, плуг ПЛ-75-15М, обприскувач SR-430, одинадцять мотокущорізів. Нещодавно Буський лісгосп придбав новий МТЗ - 1224, культиватор КЛБ-1,7 та причіп з маніпулятором «Binderberger RW 12 classic», які є причіпними агрегатами до трактора, - розповідає головний лісничий підприємства Ігор Барак і показує рукою на новенькі агрегати.

Його використовують і під час трелювання, і під час перевезення деревини з лісосіки на проміжний склад. А під час доглядів за лісовими насадженнями чіпляють культиватор КЛБ-1,7 і проходять в міжряддях…

Таким чином лісівники відкривають доступ світла маленьким саджанцям. Завдяки подібним комплексним агротехнічним заходам значно покращується стан ґрунту, водний та температурний режим у лісі, забезпечуються більш комфортні умови для розвитку молодих рослин.

У Буському лісгоспі вже провели догляди за лісокультурами на площі 317 гектарів, що становить 113 відсотків до завдання за перше півріччя.

А загалом державні лісогосподарські підприємства обласного управління лісового та мисливського господарства провели догляди за лісовими культурами на площі понад дві з половиною тисячі гектарів, що становить 108 відсотків до завдання.

Своєчасне проведення доглядів за лісовими культурами - запорука отримання здорових якісних насаджень.

 

Ігор Табінський.

Львівська область.

http://busklg.ucoz.ua/news/8

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини підприємcтв