Результати діяльності національного природного парку "Бойківщина" за 2021 рік

8 лютого 2022р, Новини підприємств. Прес-служба

У 2021р. завдяки бюджетному фінансуванню розпочав свою діяльність  НПП «Бойківщина», де було сформовано штатний розпис установи, проведено підбір фахівців згідно структури Парку, проведено навчання персоналу.

Наукова діяльність 

Розроблено та затверджено положення про науково-технічну раду національного природного парку «Бойківщина». Згідно Наказу ДЕРЖАВНОГО АГЕНСТВА ЛІСОВИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ №366 від 18.06.2021 утворено науково-технічну раду парку, персональний склад якої погоджено з Міндовкілля  та  04.11.2021р.  проведено перше засідання НТР.

З допомогою фотопасток проводяться наукові дослідження, спрямовані на виявлення об’єктів тваринного світу. Розпочато наукові дослідження біотичного й ландшафтного різноманіття (smart)  в межах Парку для підготовки першого тому «Літопису природи НПП «Бойківщина» (закладка постійної пробної площі в старовікових лісах: облік дерев, інвентаризація вищих судинних рослин та безхребетних; виявлення популяцій рідкісних і зникаючих видів флори і фауни, а також визначення локацій для моніторингу за цими видами; вивчення гідромережі Парку; фенологічні спостереження; започаткування збору гербарію вищих судинних рослин Парку; формування наукової бібліотеки; закупівля обладнання для проведення наукових досліджень; налагодження співпраці з науковими та природоохоронними установами регіону; участь в навчальних семінарах; підготовка публікацій тощо).

Дільниця рекреації та благоустрою

Розроблено концепцію та подано аплікаційні форми маршрутів активного туризму: екологічні стежки «Історичні та природничі таємниці урочища Бабінець», інклюзивну пізнавально-прогулянкову стежку для осіб з особливими потребами «Краєвиди Бескидів», а також веломаршрут «Прикордонна мандрівка» на комісію ЛОДА для присвоєння їм реєстраційних номерів.

Представляли туристичний потенціал Парку на "Експедиції громад Львівської області з фокусом на туризм", яку організували фахівці Департаменту туризму та курортів Львівської ОДА щодо розвитку шляхів активного туризму.

Були співорганізаторами проведення традиційного «Свята хліба» в Борині (04.09.2021 р.) та  в рамках цього заходу було організовано круглий стіл «Значення збереження традицій (народних промислів) для розвитку громад Бойківщини».

Екологічна освіта

Започатковано роботу екологічного гуртка «ЕкоБойки» на базі Турківської гімназії №1 імені О.Ільницького.

Впроваджено в навчальний процес цикл уроків «Кліматична абетка» в початковій школі Турківської гімназії №1 імені О.Ільницького (за програмою, рекомендованою МОН України для учнів 3-4 класів закладів загальної середньої освіти) в рамках розвитку вчительської майстерності Нової української школи. Для школярів в опорних школах проведено  26 екологічних уроків з циклу «Світ навколо нас», а також  організовано та проведено ряд екологічних екскурсій спеціалізованим лісорозсадником та дендраріумом, еколого-краєнавчою стежкою «Від витоків р. Дністер до витоків р.Сян» та на найвищу вершину Львівської області гору Пікуй.  А також для дорослого населення Боринської та Турківської ТГ започатковано роботу екологічного лекторію.

Фахівці НПП «Бойківщина» активно інформували громадськість та долучалися до  Всеукраїнської акції «Створюємо ліси разом» в рамках Програми  Президента України «Зелена країна».

Проєкт організації території Парку

Погоджено з Міністерством захисту Довкілля та природних ресурсів України технічне завдання на розроблення Проєкту організації території національного природного парку «Бойківщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів і об’єктів (завершена робота з реалізації 1-го етапу «Проєкту»).

Оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки

Питання виготовлення правовстановлюючих  документів на земельні ділянки Парку перебувають на постійному контролі керівництва.

Проведено роботу з розробки  проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для збереження та використання національних природних парків на території Самбірського, Дрогобицького та Стрийського районів загальною площею 10370,2908 Га, крім цього є державні акти на 28 земельних ділянок площею 252,7073 Га.

Міжнародна діяльність

На території Парку виконуються два міжнародних проєкти: «Підтримка довгострокових ініціатив природоохоронних територій щодо збереження пралісів та старовікових лісів в Українських Карпатах з метою збереження їх природоохоронної та кліматичної функціональності», який впроваджує ГО «Українське товариство охорони птахів» у співпраці із Франкфуртським зоологічним товариством за фінансової підтримки Міністерства охорони довкілля Німеччини. В рамках цього проєкту було покращено матеріально-технічну базу.

В серпні 2021 р. розпочато виконання проєкту «Збереження природної спадщини в НПП «Бойківщина»: Буківська полонина», який впроваджує ГО «Агенція регіонального розвитку Турківщини» за фінансової підтримки фонду «Збереження біорізноманіття Карпат» (Nadacia pre Ochranu Biodiverzity Karpat, Slovenska Republika).

Співпраця з іншими установами

Парк співпрацює з установами ,організаціями:  Західним реабілітаційно-спортивним центром НКСІУ щодо розвитку інклюзивного туризму, відділом освіти, культури і туризму Турківської міської ради щодо спільного розвитку туризму та екоосвіти школярів та дорослих,  Турківським професійним ліцеєм з метою формування екологічної свідомості, наукових знань, поглядів і переконань, які закладають основи відповідального ставлення до навколишнього природного середовища, з кафедрою екології біологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка  з метою науково-освітньої співпраціі.

А також було підписано Меморандум про співпрацю з ГС «Всесвітній фонд природи Україна» з метою розвитку науково-дослідної діяльності та підвищення рівня екологічної свідомості населення України, «Меморандум про співпрацю між НПП «Бойківщина» та Боринською селищною радою щодо збереження природної та історико-культурної спадщини регіону». Розширено міжнародне співробітництво, підписано Меморандум про співпрацю з Франкфуртським зоологічним товариством (Німеччина) щодо співпраці в рамках ініціативи “Збереження Карпатських пралісів”.

НПП "Бойківщина"

 

 

 

Ключові слова:

НПП "Бойківщина"

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини підприємcтв