Чайковський Ігор Ігорович

14 січня 2011р, Першопостаті Львівських лісів. Прес-служба

 Чайковський Ігор Ігорович народився 19 січня 1931 року в М.Станіславові/теперм.Івано-Франківськ/. В 1948 році закінчив десять класів Трускавецької середньої школи і в цьому ж році поступив в Львівський сільськогосподарський інститут на лісогосподарський факультет, який закінчив в 1953 році і був направлений на посаду лісничого Комарнівського лісництва, Самбірського лісгоспу, Львівської області.

Багато нового було зроблено в питанні лісокультурної справи цього лісництва. Впроваджено новий метод підготовки грунту під посадку лісу, в організації лісорозсадницької справи і реконструкції малоцінних лісів. В зв 'язку з цим , обласним управлінням лісового господарства було проведено обласний семінар, лісничих.

В січні 1958 року направлений на посаду директора Турківського лісгоспу, Львівської області. В склад лісгоспу входило 7 лісництв. Загальна площа лісів становила 30034га. З метою заліснення непридатних земель для сільського господарства в 1959 році, рішенням виконкому Львівської обласної ради, ліквідовується один колгосп, а в 1960 році ліквідовується ще 12 колгоспів і все майно з тваринництвом і землями передаються Турківському лісгоспу. Як наслідок в держлісфонд прийнято ще 15904 га лісу, звичайно розладнаного самовільними рубками. Вже в перший рік доводиться завдання для посадки лісу в межах 1000 га і так кожний рік. Велику роботу проведено в питанні вровадження посадкового матеріалу. Особливу увагу було приділено для посіву ялиці білої,модрини, бука - як основних лісоутворюючих порід в цілому районі. В цій справі велику роботу провів тоді старший лісничий лісгоспу Теодор Порода.

В 1960році в Україні ліквідовуються ліспромгоспи і Ясінський лісопункт з об'ємом заготівлі лісу ЗО 000 куб.м. в рік передається лісгоспу. Так був створений Турківський лісгоспзаг, з великим промисловим виробництвом, з великим сільським підсобним господарством (в яке ввійшли 13 колгоспів) та цехом переробки деревини.

Крім того в лісгоспзагу була і художня самодіяльність (чоловічий квартет та жіночий секстет). Не один раз колективи виступали по Львівському та Українському телебаченнях.

17 липня 1967 року п. Чайковського І.І. призначають директором Дрогобицького держлісгоспу, одного з найбільших підприємств області — 43997 га, який в цьому ж році стає одним із двох підприємств лісового господарства України, що переводиться на нові умови планування і економічного стимулювання. За що в 1971 році директора було нагороджено Орденом Трудового Червоного Прапора.

В 1971 році в Летнянському лісництві закладено базисний лісорозсадник на площі 21 га. розрахунковою потужністю 1,5 млн. шт. сіянців, 200 тис. шт.саджанців, 42. види деревних та чагарникових порід. Значна увага приділяється в посадці лісокультур : модрині,ялиці,бука,дуглазії, дуба,ясеня і других цінних порід.

Для увіковічнення пам'яті поета Івана Франка, за ініціативою директора лісгоспу, в 1981 році, в лісовому масиві Нагуєвицького лісгоспу, на площі 15 га створено художньо-меморіальний комплекс "Стежки-дороги Каменяра". Ініціаторів та виконавців якої в 2009 році: Ігоря Чайковського, Станіслава Мигалята Володимира Кушніра нагороджено великою золотою медаллю Гран-Прі Лауреата Національної премії з ландшафтної архітектури і дизайну "Україна квітуча 2009" за ландшафтний художньо-меморіальний комплекс "Стежки-дороги Каменяра " в Нагуєвичах.

В 1981 році розпочаті роботи з благоустрою зелених зон та курортних лісів навколо м. Трускавця. В зонах відпочинку прокладено пішохідні стежки, теренкури, встановлено лісову мебель, споруджені стоянки для автомашин.

В Дрогобицькому лісгоспзагу в 1982 році збудовано цех з використання дрібнотоварної деревини та лісових відходів.

Лісгоспзаг брав участь у будівництві в м. Трускавець санаторного корпусу «Дніпро " на 500 місць, двох п 'ятиповерхових 72-квартирних будинків для обслугц санаторія. Побудовано в м. Трускавець пансіонат "Будинок лісника", 2 житлові будинки 16-ти та 8-ми квартирні будинки в м.Бориславі, 4 квартирний будинок в м. Трускавець. В 1970 році було збудовано контори Трускавецького та Летнянського лісництв.
Завдяки вмілому керівництву директора Дрогобицького держлісгоспу (17.07.1967-21.05.1992 рр.) п. Чайковського І.І. та успішній праці колективу держлісгосп отримував високі місця по підсумках роботи.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Першопостаті Львівських лісів