Насінництво

6 вересня 2010р, Насінництво. Прес-служба

 

Основним завданням лісового насінництва є одержання насіння лісових порід з цінними спадковими властивостями та високою посівною якістю для створення високопродуктивних і високоякісних лісових насаджень.

Високий рівень лісового насінництва забезпечується організацією насінного контролю, який передбачає систему заходів зі спостереження за якістю насіння, дотримання технологій переробки лісонасінної сировини, зберігання та підготовка насіння до висівання.

Щорічна заготівля лісового насіння залежить від обсягів лісовідновних робіт та урожаю насіння і дещо коливається в окремі роки. Враховуючи періодичність плодоношення порід, а особливо - основних лісоутворюючих порід, в урожайні роки фактична заготівля насіння значно перевищує планову, що необхідно для створення запасів лісонасінної сировини на наступні роки, коли урожай насіння може бути слабким або зовсім відсутнім.

У Львівській області функціонує єдиний на Україні високотехнологічний завод з переробки лісонасіннєвої сировини та довготривалого зберігання лісового насіння. Потужності спеціалізованого заводу Львівського лісового селекційно-насіннєвого центру дозволяють проводити своєчасну переробку лісонасіннєвої сировини (шишок) хвойних порід в об’ємах, що забезпечують потребу всіх лісогосподарських підприємств області, а також частково сусідніх областей. Все насіння, що заготовлене лісогосподарськими підприємствами, проходить спеціальну апробацію з метою недопущення використання в лісовому господарстві низькоякісного чи пошкодженого насіння.

В 2021 році було заготовлено 43060 кг лісового насіння, в тому числі хвойних 1651 кг та листяних 41409 кг, з них 40572 кг жолудя дуба. Заготовлений запас насіння забезпечить потребу лісовідновлення практично на три роки. Надлишковий запас садивного матеріалу дає змогу підприємствам займатися лісорозведенням та покращувати породний склад існуючих молодих насаджень. Крім цього надлишковий садивний матеріал та насіння може бути реалізовано для потреб інших лісокористувачів.

 


Відділ лісового господарства
Львівського ОУЛМГ

Тел.297-61-21

 


Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Лісокультурна діяльність