Ростіть, сосни і дубочки, по чотири й три рядочки...

23 квітня 2021р, ЗМІ про нас. Прес-служба

На Львівщині лісам бути! У День довкілля в області висадили молоді дерева в рамках акції Державного агентства лісових ресурсів України «Створюємо ліси разом» та проєкту «Озеленення планети».

ПРО ХМАРНУ погоду 17 квітня і про те, що із самого рання мороситиме, трудівники ДП «Буський лісгосп» знали заздалегідь. Дані метеорологічних служб нині є в кожному мобільному телефоні. Проте глобальний екологічний проєкт «Озеленення планети», запланований на День довкілля, — якраз той випадок, про який кажуть — захід відбудеться за будь-якої погоди.

І все ж директор Микола Яворський трохи переживав: холод із дощем та снігом, земля в’язка й мокра, а треба ж проорати рядки для насаджень.

Та з Божою поміччю із завданням упорались, і все для акції було в цілковитій готовності: ділянка площею близько гектара у 54-му кварталі Верблянського лісництва, саджанці сосни звичайної та дуба, необхідний інвентар...

Ділянку під заліснення визначили напередодні. В лісгоспі існує «посадковий» план. На рік, на весну та на осінь. Згідно з ним, тут мають засадити цього року 81 гектар площі.

— Переважна її частина, 75 гектарів, припадає на весняні посадки, — розповідає головний лісничий лісгоспу Ігор М’якуш. — Уже засаджено близько 70 гектарів.

Певна річ, навантаження в цей період лягає переважно на плечі лісівників. Проте у лісгоспі ніколи не нехтували допомогою школярів, громадських активістів, небайдужих членів територіальних громад — Краснянської, Кам’янка-Бузької, Буської… Вдячні доглядачі лісу й представникам фірм, яким реалізовують промислову деревину. Деякі з них допомагають лісгоспові при закупівлі саджанців. Нещодавно, скажімо, одна з фірм Вінницької області надала їм для таких потреб 20 тисяч гривень.

А тим часом яких лиш помічників не було цього дня на Верблянській дільниці! Вчитель трудового навчання Топорівської загальноосвітньої школи I-III ступенів Михайло Сусол приїхав із цілою групою старшокласників. Працівники лісгоспу, активісти, волонтери… Долучився й дехто з місцевих політиків та депутатів.

Узяв участь в акції і голова Львівської ОДА Максим Козицький. Ще раніше він ініціював передання саджанців із селекційно-насіннєвого центру, що в Брюховичах, усім міністерствам та ОДА в Україні.

«Ми зшиваємо нашу країну дорогами, об’єктами соціальної інфраструктури, які будуються у всіх регіонах, — наголосив очільник області. — Висадження дерев — це теж чудова акція єднання. Цього року 30-річчя незалежності України, тому саме по 30 деревець відправили у державні структури. Хочемо, щоб дерева зі Львівщини зеленіли всюди».

Лісівники Львівської області застосовують сучасні технології вирощування зелених масивів. Уже кілька років поспіль тут садять ліс сіянцями із закритою кореневою системою, вирощеними в сучасному лісовому розсаднику на базі ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр». Такі сіянці мають високу, практично 100-відсоткову, приживлюваність, порівняно із садивним матеріалом з відкритою кореневою системою, та стійкіші до змін клімату.

Загалом у міністерства та облдержадміністрації України відправили понад 1300 саджанців із закритою кореневою системою. У такий спосіб Львівщина долучилася до проєкту «Озеленення планети» ще й у загальноукраїнському масштабі.

Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека похвалився, що їхню ініціативу підхопили інші обласні центри і на знак вдячності прислали на Львівщину свої «зелені» подарунки. Того дня у Верблянському лісництві, крім 5 тисяч місцевих маленьких деревець, висаджували й десятки молодих дубків із житомирської посилки. Робили це за схемою створення лісових культур — чотири ряди сосни, три — дуба.

— Висадка, — підсумував наприкінці Анатолій Дейнека, — нині відбувалася на 25 локаціях Бродівського, Буського, Дрогобицького, Жовківського, Золочівського, Рава-Руського, Радехівського, Самбірського, Стрийського, Сколівського лісогосподарських підприємств, загальна площа якої становила понад 30 гектарів.

Учасники акції висадили більш як 170 тисяч штук садивного матеріалу головних лісотвірних порід.

… І під час, і після завершення акції у Верблянському лісництві всіх переповнювали позитивні емоції. Адже зробили корисну справу, а заодно й подихали цілющим лісовим повітрям.

Наприкінці хтось із лісівників пригадав, що 17 квітня — свято Йосипа Співця. Співцем його прозвали в народі завдяки птахам: саме 17 квітня подає голос журавель. У давнину наші пращури цього дня виходили з хат, зверталися до журавлів як до борців зі злом і захисників од лиха.

Хай же воно оминає і ДП «Буський лісгосп» та його працівників…


 

 

Наймолодший учасник акції четвертокласник зі Львова Марко Дейнека.

Директор ДП «Буський лісгосп» Микола Яворський та перший заступник начальника — головний лісничий Львівського ОУЛМГ Ярослав Целень саджанцями задоволені.


 

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

Львівська область.

Фото автора.

http://www.silskivisti.kiev.ua/19878/index.php?n=48593

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас