Весняне лісотворення

22 квітня 2022р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Напружений робочий ритм лісгоспів Львівщини.

Насамперед, лісівники виконують мобілізаційні завдання для забезпечення Збройних Сил України, територіальної оборони, добровольчих формувань місцевих громад та військових адміністрацій лісоматеріалами, пиломатеріалами та дровами.

До бюджетів усіх рівнів сплачено 126 мільйонів гривень податків і обов’язкових платежів, що становить 129 відсотків до відповідного періоду минулого року.

Важливою ділянкою роботи підприємств стала організація гуманітарної допомоги (медикаменти, одяг, продукти харчування, речі першої необхідності тощо) постраждалим у місцях бойових дій та вимушено переміщеним особам у західні регіони України. Сотням останніх лісогосподарські підприємства Львівського ОУЛМГ дали прихисток, стали другою домівкою.

Та нині надворі – весна, і для лісівників Львівщини не менш важливим залишається своєчасне відновлення лісів.

Цьогорічна лісокультурна кампанія, яка проводиться в рамках реалізації ініціативи Президента «Зелена країна», – в розпалі.

Кипить робота в лісництвах ДП «Самбірський лісгосп».

Так, до лісівників Судововишнянського лісництва прийшли діти та їхні батьки з села Бортятин, Заріччя, Княжий Міст Яворівського району і спільними зусиллями в урочищах «Заріччя» та «Буковець» на площі 2,7 гектара посадили 7,1 тисячі саджанців сосни звичайної та 6,4 тисячі саджанців дуба звичайного.

А мешканці села Воля Блажівська та Блажів Самбірського району, з метою сприяння природному поновленню дуба звичайного в Черхавському лісництві на площі 3,1 гектара підсадили 6,2 тисячі саджанців листяних порід.

Загалом, у лісництвах Самбірського лісгоспу разом із громадськістю проведено відтворення лісів на площі 60,8 гектара, з них посаджено лісових культур на площі 24,7 гектара. Відтепер до сонця тягнуться вже понад 168 тисяч саджанців основних лісотвірних порід у рівнинних лісництвах. У горах подекуди ще лежить сніг, тому лісовідтворення на запланованих ділянках у цих районах щойно набирає обертів.

В Комарному вдалося зустрітися з начальником лісорозсадника Андрієм Залогою. Знаний працівник галузі свого часу закінчив Львівську Лісотехніку, працював майстром. У «своєму» господарстві, яке займає 22,5 гектара, вирощує сіянці дуба, модрини, сосни жорсткої, ялини, дугласії. Доглядає за ними разом із таким же досвідченим – 34 роки стажу – лісником Степаном Звізлом.

– Очевидно, що вдвох би не впоралися, – зауважує Андрій Залога, – тому на час «гарячих» кампаній залучаємо робітників збоку, зокрема, для збору насіння.

– І насінням, і сіянцями лісгосп забезпечує себе сам, – стверджує директор Самбірського лісгоспу Ігор Ярема.

Скажемо більше. Якусь його частину залишають на наступний рік. Підстрахуватися ніколи не зашкодить. А ще – виручають дальших і ближчих сусідів. Так, минулого року підтримали лісівників Буська.

– Надлишок садивного матеріалу у підприємствах зумовлений ще й переходом самбірських лісівників на нові методи господарювання, – зауважує Андрій Залога. – Зокрема давно вже користуємося вибірковим способом заготівлі деревини, рубками переформування і відповідно доповненням лісу новими саджанцями замість вирубаних дерев. Звісно, що на доповнення йде набагато менше садивного матеріалу, аніж би заліснювалися суцільні площі.

Триває ударна посадкова кампанія і в Золочівському лісгоспі. Тут проводять відтворення та доповнен­ня лісів на загальній площі понад 120 гектарів, де буде посаджено 370 тисяч штук садивного матеріалу.

Підготовку ґрунту розпочали ще восени минулого року, продовжили в нинішньому, як лиш зійшли останні сніги.

Уже проведено лісовідновлення на площі 40 гектарів, а ввід і доповнення склали 80 гектарів. Посаджено понад 156 тисяч штук модрини, дуба, сосни, ялини, вирощених на власному базовому розсаднику.

Усі роботи йдуть за планом й у Львівському лісгоспі. Лісівники вже провели лісовідтворення на 90 гектарах.

Наприкінці березня працівники апарату «Надлісництва Бібрка» разом із лісівниками Свірзького лісництва та мешканцями довколишніх сіл посадили дубовий ліс на ділянці площею 1 гектар. До цього тут росли березово-вільхові насадження. Посадили дуба, смереку, липу, черешню – загалом 3,5 тисячі штук. Сіянці майбутніх дерев вирощені у розсадниках лісництв.

Лісовідновлення на понад 73 гектарах також проведено у Бутинському, Любельському, Низівському, Великомостівському, Зіболківському, Соснівському та Старосільському лісництвах. Садили тут сосну, дуба, модрину, ялину, липу, плодові – черешню, яблуню, грушу. Загалом, понад 480 тисяч сіянців лісових рослинок.

А лісництва Бродівського лісгоспу вже посадили 152 тисячі молодих сіянців на 25,2 гектара, доповнення лісовими культурами проведено на 131 гектарі площ, там уже приживаються 270 тисяч молодих саджанців хвойних та листяних порід.

Загалом, підприємством на весну 2022 року заплановано посадити 28 гектарів та доповнити 131 гектар лісу.

У лісових господарствах рівнинної частини Львівщини весняна кампанія вже майже на завершенні. Садивного матеріалу вистачає всім, а якщо потрібно, є де придбати – із закритою кореневою системою, бо ж успішно працює лісовий селекційно-насіннєвий центр у Брюховичах.

А тим часом і у ДП «Львівський ЛСНЦ» уже завершився посів першої ротації в теплицях.

Посіяне впродовж березня насіння вже проростає. У планах на цей рік – виростити три мільйони сіянців із закритою кореневою системою: ялиці (стандартних параметрів набуває впродовж трьох вегетацій), бука, дуба, сосни, модрини, ялини, клена-явора.

На днях лісівники Львівщини на своїй колегії підбили підсумки роботи за перший квартал нинішнього року. На ній начальник ЛОУЛМГ Анатолій Дейнека зазначив, що на Львівщині відтворено 480,5 гектара лісів та посаджено понад 2 мільйони 945 тисяч дерев.

Підготував
Ігор ТАБІНСЬКИЙ,
Газета “Природа і суспільство

https://ekoinform.com.ua/?p=15389

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління