Регіональний ландшафтний парк "Стільське горбогір'я"

23 травня 2016р, Регіонального значення. Прес-служба

Регіональний ландшафтний парк "Стільське горбогір'я"

Розташований у межах Миколаївського, Пустомитівського, Перемишлянського районів Львівської області, неподалік від міста Миколаїв.

Площа 8909,9 га. Створений відповідно до рішення Львівської обласної ради від 1 квітня 2014 року № 1043[1]. Перебуває у віданні: ДП «Львівське лісове господарство» — 6137,0, ДП «Стрийське лісове господарство» — 1876,6 (зі зімінами відповідно до Рішення Львівської обласної ради від 12 березня 2019 року №814), Миколаївське ДЛГП — 563,5, Пустомитівське ДЛГП — 255,0, Стільська с/р — 95,4, Бродківська с/р — 6,0.

Ландшафтний парк розташовано на теренах Бібрсько-Стільської височини Львівського Опілля, що є частиною Подільської височини. Ландшафтний природний парк «Стільське Горбогір'я» створений на базі комплексної пам'ятки природи «Стільська» з метою охорони і збереження одного з найбільших у Східній Європі городища VIII-ХІІ ст. та навколишнього природного комплексу, що складається з природного буково-грабового лісу на межі східного ареалу його поширення. Трапляються ділянки хвойних насаджень. У лісах на пагорбах переважають ясно-сірі та сірі лісові ґрунти. Городище було центром племінного союзу білих хорватів, займаючи площу понад 250 га. У ІХ ст. площа городища перевищувала розміри тодішнього Києва на 9,8 га.

Рельєф «Стільське Горбогір'я» має характерну горбисто-пасмову поверхню з глибокими каньйоноподібними долинами. Глибина врізу долин сягає до 130–200 м. В основі рельєфу лежать мергелі, крейди, вапняки, пісковики та інші породи. На схилах «Стільське Горбогір'я» присутні значні виходи м'якої скельної породи, у яких було створено печерне поселення Стільська. Біля села Ілів розташовані пам'ятка природи «Скеля з трьома печерами», де серед природного букового лісу скеля з печерами становила частину городища Ілів, та заповідні ділянки природного букового лісу в урочищі «Роздільське»[4], пам'ятці природи «Стільська». У долині протікає річка Колодниця, на руслі якої збереглися залишки давніх шлюзів, що робило її судноплавною від Дністера до городища Стільсько.

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Регіонального значення