В центрі уваги – безпека праці!

26 квітня 2019р, Новини. Прес-служба

28 квітня  - Всесвітній День охорони праці


 

 

Впродовж квітня в лісгоспах Держлісагентства України триває огляд-конкурс на звання «Краще підприємство галузі в сфері безпеки та гігієни праці». Минулого тижня , а саме 18-19 квітня, комісією у складі голови, - головного спеціаліста Агентства Андрія Мусійовського та двох членів – головного спеціаліста Сумського обласного управління лісового господарства Віктора Селезня, голови обкому профспілки працівників лісового та мисливського  господарства  Рівненської області  Володимира Якимчука, в присутності головного спеціаліста Львівського обласного управління  лісового та мисливського господарства Василя Степанишина перевірялася Львівщина. Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства у цьогорічному конкурсі представляє ДП «Бродівське лісове господарство», яке є найбільш чисельним серед підприємств області та кращим у сфері охорони праці.

 

Члени комісії за два дні провели обстеження структурних підрозділів та робочих місць підприємства. Зокрема, побували у Бродівському, Лагодівському та Заболотцівському лісництвах, на лісозаводі лісгоспу.

В Заболотцівському лісництві вдалося поспілкуватися з лісничим Андрієм Москвою. Він із задоволенням повідомив, що зауважень, зокрема, у виділі 1.6  (квартал 77), де працює  бригада у складі звалювальника Ігоря Прийми, лісорубів Павла Прийми і Богдана Струка та тракториста Романа Янкевича, не було.

Голова комісії Андрій Мусійовський відзначив, що лісівники чітко дотримуються параметрів звалювання, лісосіка розробляється безпечно. Він приємно вражений і новою технікою, завдяки якій вдається уникати травматизму, і належно обладнаними вагончиками, і наявними засобами – вогнегасниками, валочними вилками, клинами, канатом, допоміжними тросами, гаком, медичною аптечкою, стрічками для обгородження небезпечних зон…

Йшлося й про те, що нині лісоруби забезпечені спеціальним одягом, скажімо, непрорізними костюмами… Окремо голова комісії наголосив на якісному виконанні підготовчих робіт при звалюванні лісу. Це вкрай важливо. Бо, власне, через неналежне їх виконання в галузі трапляється 80 відсотків травм. Та останнім часом - вдалося досягнути зменшення травматизму в півтори рази.

В Бродівському лісгоспі на зменшення травматизму також впливає багато факторів – від спецодягу до техніки. Зокрема, йдеться про «форвардери». Транспорт – дорогий, зауважує головний інженер Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Гром’як, але фінансовий стан бродівчан дозволяє їм таку розкіш. МТЗ-82  вимагав до себе двох додаткових працівників, а це, відповідно, ризик та ймовірність травмування. Натомість «форвардер» і трелює, і вантажить ліс самостійно, кабіна тракториста надійно захищена, тож маємо фактично 100-відсоткову гарантію безпеки.

До критеріїв оцінки стану охорони праці ввійшли різнопланові показники безпеки та гігієни праці. Тут і рівень виробничого травматизму та професійних захворювань на підприємстві за останні п’ять років; наявність дозволів Держпраці на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки; дієвість Системи управління охороною праці та ризиками на підприємстві; належне утримання виробничого обладнання і устаткування та впровадження прогресивних технологій, засобів механізації і автоматизації виробництва; дотримання працівниками технологічних процесів; створення належних санітарно-побутових умов та ін.

Головний спеціаліст обласного управління  Василь Степанишин, який доволі детально розповідав про практичні й прагматичні заходи безпеки, які втілюються  в лісовому господарстві на теренах Львівщини, водночас поділився враженнями від ретельної роботи конкурсної комісії. Він переконаний, що попередня оцінка безпекового рівня Бродівського лісгоспу висока, бо підприємство справді є одним з кращих в питаннях охорони праці в лісовій галузі. Та остаточні підсумки огляду-конкурсу будуть оголошені 13 травня 2019 року під час проведення в Києві Першої Міжнародної конференції «Безпека та гігієна праці в лісовому господарстві: проблеми та перспективи впровадження управління ризиками на підприємстві».

Сподіваємось, що старання бродівських лісівників будуть оцінені належним чином!

Ігор Табінський.

              Фото автора.

 

Детальніше про Конкурс з охорони праці дивіться у відеосюжеті ТРК "Броди"

Teлepaдioкoмпaнiя Бpoди

 
 
 

 

Ключові слова:

безпека праці

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління