Ризик-аудит безпеки праці на підприємствах лісового господарства

13 травня 2022р, Новини. Прес-служба

Заступником начальника-головним інженером Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Ю. Громяком та головним спеціалістом В. Степанишиним за участю заступника начальник відділу нагляду у СКС та АПК Управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці України у Львівській області Л. Бринь і головного державного інспектора В. Винара було проведено відомчий контроль стану охорони праці та практичний тренінг у ДП «Славське лісове господарство».

Метою цього заходу було ознайомлення зі станом справ з охорони праці і виробничої діяльності на підприємстві та проведення практичного тренінгу щодо методів  управління ризиками у лісовому господарстві.

Учасниками відмічено належне функціонування на підприємстві системи управління охороною праці та ризиками, забезпеченість працівників засобами індивідуального захисту згідно нових вимог, здійснення організаційно-технічних заходів, спрямованих на усунення раніше виявлених порушень вимог безпеки. ДП «Славське лісове господарство» витрачає значні кошти на створення здорових та безпечних умов праці (за I квартал 2022 року витрачено на заходи з охорони праці 216,25 тис. грн., що становить 2,0% від фонду оплати праці за аналогічний період 2021 року та 901 грн. на одного працівника).

Тренінг відбувся у конкретних робочих ситуаціях для оцінки ризиків при проведенні лісосічних робіт на суцільній санітарній рубці Головецького лісництва, так як більше 60% нещасних випадків стається на лісосічних роботах. Серед основних професій у лісогосподарському виробництві найчастіше травмуються працівники фаху лісоруб. Тому, в першу чергу було проведено ідентифікацію небезпек при звалюванні дерев. Визначили: які дії завжди передують роботі; яка небезпека; вірогідність; наслідки; які запобіжні заходи потрібні.

Встановлено, що найчастіше на лісосічних роботах порушуються параметри звалювання дерев, а саме: площина основного різу збігається з площиною підпилу, або проходить нижче нього, основний різ здійснюється не перпендикулярно до осі дерева,  не залишається недопилок. Все це створює передумови для некерованого падіння дерева, що може спричинити небезпеку травмування працівників.

Увагу було закцентувано на проведення навчання щодо ризикоорієнтованого мислення, визначення заходів, яких необхідно вжити для усунення чи зменшення ризику, зменшення людських помилок, насамперед шляхом навчання, інформування, консультування та залучення працівників до аналізу джерел небезпеки, формування культури безпеки.

Під час розмови з працівниками лісогосподарського підприємства велися дискусії щодо безпеки праці, зокрема, наскільки випадковими чи закономірними і передбачуваними є випадки травматизму, адже їх не завжди можна спрогнозувати чи передбачити. Необхідно враховувати чинник ризику в профілактиці виробничого травматизму та впливу на ризик причин технічного, організаційного, соціально-економічного та виробничого характеру.

Підсумовуючи проведений захід, Ю. Громяк наголосив на тому, що філософія збереження життя та здоров’я працівників повинна бути пріоритетом у діяльності  кожного підприємства.

 

 

Відділ лісових ресурсів, машин

та технологій Львівського ОУЛМГ

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління