Яку обрати ялинку, щоб не зашкодити довкіллю?

13 грудня 2019р, Новини підприємств. Прес-служба

До Нового року залишаються лічені дні. Традиційно, головним атрибутом цього свята є новорічна ялинка. Напевно, кожного з нас турбувало питання, яку ж ялинку обрати – живу чи штучну. Такий вибір залежить від особистих вподобань, але останніми роками супроводжується рядом стереотипів, котрі часто заважають прийняти правильне рішення.

Сьогодні, нерідко зустрічається думка про те, що купівля живих дерев «сприяє» знищенню українських лісів, проте вона є не коректною. Заготівля новорічних ялинок відбувається не хаотично, а навпаки, суворо контролюється. Державна лісова охорона спільно з представниками Національної поліції та екологічної інспекції проводять рейди по охороні хвойних насаджень та виявленню лісопорушників.

Якщо ви купуєте на ринку законно заготовлене новорічне дерево – ви не шкодите природі. При виборі живої ялинки звертайте увагу на наявність обов’язкового маркування – пластикові бирки зі штрих-кодом, за яким можна отримати повну інформацію про походження, сорт і якість деревця та законність його реалізації.

Лісівники дбають про те, щоб у кожному домі красувалася ялинка, але шкоди лісам це не приносило. Тому, кожного року створюються спеціальні плантації хвойних насаджень, а також реалізовуються ялинки в горщику, які весною можна висадити у відкритий грунт.

Разом з тим, існує думка, що вибір штучної ялинки це правильне рішення, оскільки, використовувати її можна багаторазово, це економить бюджет і час, який доводиться витрачати на вибір натурального дерева. Але негативний вплив штучної ялинки на навколишнє середовище є значно більшим ніж купівля живої, оскільки їх виробництво базується на використанні викопного палива – газу, нафти та вугілля, а тому є безпосереднім джерелом парникових газів. Лише за умови використання однієї й тієї ж штучної ялинки 20 років і більше, її вплив на навколишнє середовище мінімізується.

Також важливим питанням є утилізація ялинок. Якщо живі дерева переробляють на тирсу, використовують як добриво чи для опалення, для зимової підгодівлі звірів, то з утилізацією штучних значно складніша ситуація. Пластик розкладатиметься не 1, не 2 і навіть не 20 років, а смітєєпереробка практично відсутня.

Отже, перед тим, як придбати, поміркуйте над тим, як довго використовуватимете штучну ялинку та в який спосіб утилізовуватимете.

Вибирайте ялинку відповідально і пам’ятайте, що вона має бути не тільки гарною, але й безпечною.

 ДП «Львівський лісгосп»

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління