Сіянці хвойних дерев від львівських селекторів висаджують у Європі

16 квітня 2020р, Новини. Прес-служба

Державне підприємство «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр», що знаходиться у смт Брюховичі, вперше експортував сіянці модрини до Європи.

Про це журналістам

 

 ІП «Діло» 

 

розповів директор підприємства Федір Пелиньо.

 

«В нас поїхала на експорт перша машина сіянців модрини. Це ті сіянці, які не продались тут, був незначний залишок, 30 тисяч штук, ми їх продали у Словаччину приватній структурі. Продали на 34% дорожче, аніж продаємо в Україні. Це свідчення того, що наш сіянець – дійсно хорошої якості. Ми попередньо їм давали зразки, вони досліджували, і їм все підійшло. Я достеменно не досліджував, але думаю, це перший приклад експорту сіянців до Європи», – ділиться Федір Пелиньо.

Фото: «Діло»

Ще з 2006 року Львівський насіннєвий центр займається переробкою насіння. Згодом тут почали навіть вирощувати сіянці, а сьогодні – це найбільше підприємство такого типу в Україні.

Фото: «Діло»

«Після переробки ми з насіння вирощуємо сіянці із закритою кореневою системою. Тоді реалізовуємо лісовим господарствам для посадки на лісокультурних площах, на зрубах. Вирощуємо основні лісоутворюючі породи Львівщини. Це сосна, дуб, бук, ялиця, модрина. Від зернятка до посадки – один вегетаційний період. Весною посіяли – восени садимо в ліс. Окрема ситуація з ялицею, їй потрібно два вегетаційних періоди», – додає Пелиньо.

Тобто, коли лісництва проводять масштабні рубки – вони зобов’язані ці площі засаджувати новими деревами-сіянцями, які, власне і вирощують у Львівському насіннєвому центрі. Зараз тут на завершальному етапі будівництво розсадника для вирощування сіянців, функціонують два цехи з лінією висіву насіння й упаковки, три теплиці загальною площею близько двох тисяч квадратних метрів та п’ять полів дорощування площею близько шістнадцять тисяч квадратних метри.

Фото: «Діло»

«В області діють типові розсадники, де вирощуються сіянці у відкритому ґрунті, це або невелика тепличка, або просто поле. А ми вирощуємо із закритою кореневою системою, це трішки інший тип сіянців, який має ряд переваг. Якщо виймається сіянець з відкритого ґрунту – оголюється коренева система, щоб вийняти з розсадника і пересадити в ліс. А тут – коренева система одразу з грудкою землі. Коренева система не травмується, не пересихає, такі сіянці практично 100% приживаються. А ще ці сіянці можна вирощувати в 2-3 ротації за один сезон. По переробці насіння такі промислові потужності є лише у нас. Решта по Україні мають, але такі локальні потужності, які можуть на рік переробити 3-5 тонн шишки, а ми тут переробляємо 100 тонн. У нас був рекорд – 150 тонн за рік», – повідомив директор селекційно-насіннєвий центру.

Фото: «Діло»

Основними клієнтами насіннєвого центру є підприємства Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства. Але тут раді і приватникам, військовим, науковцям та комунальникам, які теж є частими покупцями сіянців. Цьогоріч тут вже висіяли близько мільйона сіянців і вже мають замовлення до Німеччини.

Фото: «Діло»

https://dilo.net.ua

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління