Конструктивний діалог лісівників, лісовпорядників та екологічних громадських організацій з питань розвитку лісів Львівщини

3 Червня 2020р, Новини. Прес-служба

Сьогодні, 03 червня, у Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулась перша лісовпорядна нарада щодо порядку виконання польових робіт та проектування лісогосподарських заходів у державних лісогосподарських підприємствах рівнинної частини області на наступний 10-річний період.

У нараді взяли участь начальник Львівського ОУЛМГ Анатолій Дейнека, заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів Максим Василишин, головний інженер Львівської державної лісовпорядної експедиції ВО «Укрдержліспроект» Роман Піпа, головний технолог Савчин Володимир та начальники Лісовпорядних партій, заступник голови Громадської ради при Львівському ОУЛМГ Наталія Писарчук, представник ГО «Лісові ініціативи і суспільство» Дмитро Карабчук, заступник директора НПП «Північне Поділля» Володимир Лилик та головні лісничі державних лісогосподарських підприємств.

На нараду також були запрошені ГО «Дунайсько-Карпатська Програма», МБО «Екологія-Право-Людина», ГО «Всесвітній фонд природи Україна», «СЖС Україна». Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» надіслала свої пропозиції під час проведення базового лісовпорядкування, які були розглянуті в ході наради.

Проведення першої лісовпорядної наради зумовлено завершенням 10-річного періоду від останнього базового лісовпорядкування, а також зі змінами в організації території лісового фонду, віковій структурі насаджень та обсягах лісових ресурсів.

Начальник управління Анатолій Дейнека акцентував увагу на необхідності збалансування екологічних, економічних та соціальних інтересів під час планування лісогосподарських заходів в лісах для підтримки стабільності екосистем в умовах змін клімату. Враховувати інтереси всіх зацікавлених сторін щодо збереження біологічного різноманіття в лісах при використані лісових ресурсів. Також він відзначив спільну відповідальність лісівників та таксаторів  за якісне проведення лісовпорядних робіт, виходячи з реального стану лісів, врахування екологічних особливостей та умов місцезростання насаджень.

Перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ Ярослав Целень звернув увагу на максимальному проектуванні вибіркових способів рубань, з метою переходу на засади наближеного до природи лісівництва. Враховувати межі нового територіального поділу області, розподіл меж лісництв, кварталів узгоджувати з територіальними громадами та Держгеокадастром. Взяти до уваги пропозиції громад щодо можливості використання лісів, як об’єктів рекреаційного та туристичного значення.

Представники лісовпорядної експедиції в свою чергу повідомили, що під час виконання польових робіт будуть використовуватись сучасні технології та дешифрування на основі аеро-фото та космічних знімків для отримання якісних картографічних матеріалів.

Дмитро Карабчук у своєму виступі акцентував увагу на тому, щоб при проектуванні лісогосподарських заходів необхідно враховувати інтереси місцевих громад, а також визначати особливо цінні, репрезентативні ліси та ділянки квазіпралісів.

Окрім цього, під час наради обговорено питання щодо виділення та нанесення на картографічні матеріали лісовпорядкування оселищ рідкісних та червонокнижних видів рослин, унікальних  природних старовікових насаджень та їх охоронних зон, і при необхідності залучати до цієї роботи науковців та експертів.

 

Відділ лісового господарства

Львівського ОУЛМГ

 

Ключові слова:

Ліси Львівщини

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління