Лісівники Львівщини: для лісу, для людей!

18 вересня 2020р, Новини. Прес-служба

Лісове господарство Львівщини, як і галузь в цілому, в умовах корона-вірусного карантину переживає непрості часи. Та визначальним для нашого трудового колективу з його давніми і славними виробничими традиціями, було і є вміння концентрувати свої зусилля  на виконання державних завдань в найтяжчі періоди. Несприятливі  для ведення лісового господарства умови згуртували нас і додали нам ентузіазму, енергії, а, якщо хочете, й азарту, аби добиватися запланованих показників.

Отже, напередодні професійного свята лісівникам Львівщини є про що звітувати і перед державою, і перед собою.

 

Найперше, наші підприємства, в яких налічується 2 879 штатних працівників, й надалі займаються лісовідновленням. Навесні воно проведене на площі 1536 гектарів. На 719-ти з них посаджено лісові культури, на решті – забезпечено природне поновлення. Восени плануємо ще 130 гектарів площі засадити новим лісом.

 

З метою забезпечення лісгоспів якісним садивним матеріалом завершуємо будівництво інноваційного розсадницького комплексу на базі державного підприємства «Львівський селекційно-насіннєвий центр», виробничі потужності якого дозволяють вирощувати щорічно близько 3,5 мільйонів штук якісного садивного матеріалу із закритою кореневою системою.

Внаслідок змін клімату на планеті відбулось зростання середньодобових температур повітря та зниження кількості опадів, що призвело в останні десятиліття до  масового пошкодження хвойних лісів шкідниками та хворобами лісу і їх всихання. Для вирішення цієї проблеми та адаптації лісів до змін клімату необхідно проводити поступову заміну похідних ялинових лісів в Карпатах на корінні ялицево-букові насадження, а також формування змішаних різновікових насаджень шляхом проведення рубок переформування на засадах наближеного до природи лісівництва. Лісівники Львівщини спільно з науковцями Національного лісотехнічного університету вже не один рік працюють для покращення системи ведення лісового господарства на Львівщині і приведення її до європейських стандартів.

 

За  8 місяців нинішнього року підприємства ОУЛМГ заготували - від усіх видів рубок  -  476,9 тисяч кубічних метрів деревини (в т. ч. 262,0 тис. м3 від рубок головного користування, або 55 % від загального обсягу лісозаготівель та 214,9 тис. м3 від рубок формування та оздоровлення лісів).

Лісогосподарські підприємства забезпечили ефективне використання лісосировинних ресурсів. Так, на рубках головного користування вихід круглих лісоматеріалів склав 57,4 процента, що на 4,6 процента більше до відповідного періоду минулого року.

Уся заготовлена підприємствами деревина внесена до системи електронного обліку деревини (ЕОД).

Заготівлю деревини проводять як самі лісгоспи, так і приватні підприємства та підприємці. Із загального обсягу лісозаготівель 48 відсотків  деревини  організовано власними лісозаготівельними бригадами лісгоспів, 52 відсотки - приватними структурами.

Для ведення господарської та промислової діяльності лісогосподарських підприємств області використовується 408 одиниць автотранспорту, з них 204 одиниці вантажних автомобілів, в тому числі 99 лісовозів, обладнаних сучасними гідроманіпуляторами.

Лісгоспи області експлуатують 237 одиниць машино-тракторного парку, з них 3 форвардери, 198 тракторів, в тому числі 27 одиниць трелювальних та 34 одиниці дорожньо-будівельної техніки.

 

Останнім часом на заміну трелювальної техніки впроваджуються причіпні лісовозні візки з гідроманіпуляторами. Нині лісівники експлуатують 32 одиниці такої техніки провідних виробників «Weimer», «Kesla», «Binderberger».

 До лісозаготівель залучено 397 бензопил вітчизняного та імпортного виробництва (Мотор Січ, Хускварна, Штіль) та 180 кущорізів.

Реалізацію необробленої деревини ведемо через електронні аукціонні торги на ТБ «ТСБ «Галконтракт», через електронні майданчики ДП «ЛІАЦ» та «Прозорро. Продажі».

Загалом на внутрішньому ринку України  реалізовано 378,5 тисяч кубічних метрів необробленої деревини.

Власними цехами перероблено 111 тисяч кубометрів деревини, Випущено продукції на 154,5 млн. грн. В цехах переробки працює 445 чоловік із середньою заробітною платою – 9257 грн. в місяць.

 

Основна продукція переробки - обрізні та необрізні хвойні пиломатеріали, заготовки до європіддонів, шпали, технологічна тріска та дрова колоті. Більшість продукції переробки поставляється на експорт, в основному, на Європейський ринок, у Китай та Туреччину.

Продовжуємо мостити нові та ремонтувати чинні лісові дороги. Нових  збудовано - 18,6 км, в т. ч. з твердим покриттям – 9,2 км, земляного полотна – 13,5 км. Відновлено ремонтом 16 км лісових доріг.

Загалом за період з 2007 по 2020 роки побудовано та відновлено 811 км лісових доріг. Варто зазначити, що Львівщина першою в Україні застосувала європейську технологію будівництва лісових доріг.

Звісно, ліс – це економіка, промисловість, фінанси… За вісім місяців нинішнього року обсяг реалізації продукції склав 539, 6 мільйона гривень. До бюджетів усіх рівнів сплачено 210,2 мільйона гривень податків та зборів (обов’язкових платежів). Найбільшими платниками тут є наші флагмани – ДП «Бродівське ЛГ» (40, 7 млн. грн.), ДП «Стрийське ЛГ» (16,3), ДП «Рава-Руське ЛГ» (15,9)…

Ліс – вразлива екосистема, загрозами для якої є – негода, палюча спека… Захищати його потрібно також від нечистих на руку людей, що зазіхають на нього з сокирою чи бензопилою… Правда, за останні три роки спостерігаємо позитивну тенденцію до зменшення кількості незаконних рубок. Тут нам на допомогу приходять як правоохоронці, так і природоохоронні органи з їхніми запобіжними заходами.

Ліси невидимими магнітами притягують  до себе різний люд. Хтось приходить сюди за романтикою й натхненням, хтось марить грибами, а хтось – полюванням…

Слід зауважити, що площа мисливських угідь області становить 1 мільйон 777 тисяч гектарів. Маємо при цьому 50 тисяч мисливців в області.  Станом на 01.01.2020 в області веденням мисливського господарства займаються 81 користувачів мисливських угідь на площі – 1млн 590 тис.га. Серед них - чотирнадцять державних підприємств (одне мисливське, два лісомисливських господарства і одинадцять лісгоспів) на площі 321 тис. га, або 18% від загальної площі мисливських угідь області та НПП «Сколівські Бескиди» на площі 47 тис. га,  яке належить до сфери керування нашого  управління.

За результатами обліку основних видів мисливської фауни спостерігається тенденція до збільшення популяції, за винятком  кабанів, через епідемію АЧС, яка вирує в Європі. Також зростає чисельність червонокнижних мисливських видів звірів. Зокрема, на Львівщині мешкає 114 зубрів – найбільше в Україні. Стабільною залишається кількість хижаків, чисельність яких регулюється кожним користувачем мисливських угідь області. Також ведмеді вже перевищили допустиму оптимальну норму в місцях свого перебування…

Сьогодні в лісах державних лісогосподарських підприємств при веденні лісового господарства забезпечується збереження біологічного різноманіття і охорона лісових екосистем.

Враховуючи досвід країн Західної Європи у питаннях збереження цінних, рідкісних та зникаючих видів флори і фауни та створення належних умов для їх існування, Львівське ОУЛМГ вважає за доцільне скористатися європейським досвідом у підходах до збереження біологічного різноманіття в лісах, а саме виділення оселищ рідкісних і зникаючих видів та створення умов для їх збереження.

 

Зокрема, навесні 2020 року у Великомостівському лісництві ДП «Жовківський лісгосп» виявленим ділянкам шафрана Гейфеля  загальною площею 56,1 га надано статус оселищ та довкола по їх периметру створено охоронні зони.

У 2020 році також продовжено роботу щодо збереження старовікових лісів. Наші працівники спільно з представниками ГО «Дунайсько-Карпатська програма» та Національного лісотехнічного університету України провели обстеження лісів на предмет виявлення унікальних ділянок природних лісів, квазіпралісів та пралісів у Боринському, Львівському, Стрийському, Сколівському та Славському лісгоспах. Статус виявленим ділянкам природних лісів і квазіпралісів буде наданий після отримання наукового висновку і виключення їх з планів рубок та забезпечення суворої охорони.  Зокрема, згідно з висновками науковців у лісництвах ДП “Сколівське лісове господарство”  виявлено 290,4 га квазіпралісів та 278,2 га природних букових і буково-ялицевих лісів.

Варто зазначити, що завдяки багаторічній співпраці з Українським  товариством охорони птахів в рамках міжнародного проекту «Збереження карпатських пралісів» у 2019 році за підтримки обласної ради у Дрогобицькому, Славському та Турківському лісгоспах організовано 4-ри пралісові пам’ятки природи загальною площею 105,2 га, очевидно, з метою збереження унікальних корінних природних старовікових лісів.

Загалом, у лісах підприємств Львівського ОУЛМГ виділено 112 територій та об’єктів природно-заповідного фонду  загальною площею 102,52 тис. га. Частка заповідного фонду досягла 21 відсотка від загальної площі лісів ОУЛМГ. Відтак, під охороною державних лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ знаходиться майже 65 відсотків природного заповідного фонду області.

Важливим економічним важелем в нинішніх умовах вважається туризм. З огляду на це маємо чим похвалитися – і перед своїми громадянами, і перед іноземцями…

 

Значна кількість визначних місць Карпат, які популярні серед туристів, знаходяться на території національного природного парку «Сколівські Бескиди». 4 червня 2020 року сесія Львівської обласної ради виділила 1 мільйон 400 тисяч гривень для розвитку рекреаційної інфраструктури та мережі шляхів активного екологічного туризму. Мета – благородна: запобігання пошкодженню природних комплексів НПП  «Сколівські Бескиди»…

А центром туризму Сколівщини має стати палац XIX ст. баронів Гредлів. 21 липня 2020 року підписана угода між Сколівською районною радою та національним природним парком «Сколівські Бескиди» про оренду споруди на 49 років. В палаці планується створити візит-центр національного парку, музей, наукові лабораторії та офісні приміщення. Географічне розташування (міжнародна траса Київ-Чоп; близькість до курортів Моршина, Трускавця, Східниці; знаходження на шляху до туристичних гірськолижних баз - Славське, Волосянка, Плай, Тисовець) сприятиме відвіданню подорожуючими і туристами цього унікального історичного об’єкту і його популяризації. Впродовж двох останніх років на території парку палацу відбувалися два Міжнародні мисливські фестивалі «Мисливська ватра», що додало престижу і управлінню, і фестивалю і старовинному палацові, який чекає своєї реставрації.

 

В умовах, коли в повітрі витають коронавіруси, важливо мати стійку імунну систему. Потрібна вона нині і в окопах нашим бійцям, які стримують російську агресію на сході. Гордимося, що обладнані ці окопи й нашими руками і брусами з лісів Львівщини. Лісівники мають бути причетними до всіх корисних справ у нашій державі.

Лісівники – люд оптимістичний і вірять, що у щоденних своїх буднях і клопотах добиватимуться успіхів.

Напередодні професійного свята хочеться побажати усім міцного здоров’я, миру, та задоволення від праці на благо українського лісу.

 

 

Львівське обласне управління лісового та

мисливського господарства

 

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління