Національний природний парк «Сколівські Бескиди» – туристичний магніт Львівщини

11 Червня 2020р, Новини підприємств. Прес-служба

Географічне розташування в межах Сколівського, Дрогобицького, Турківського районів, проходження міжнародної автомобільної траси Київ-Чоп та залізничного сполучення робить національний природний парк  "Сколівські Бескиди" туристично привабливою локацією регіону.

Місто Сколе знаходиться на віддалі 100км. до м. Львова , 110км. до м. Івано-Франківськ, 158км. до м. Ужгород. До ближніх курортів Трускавець, Моршин, Східниця близько 50км. Наявність гірськолижних туристичних комплексів поблизу території парку («Тростян», «Захар Беркут», «Плай», «Тисовець», «Дзвенів») підсилює спроможність локації для зимового туризму.

В зоні діяльності парку є цікаві туристичні об’єкти історико-культурного значення. Зокрема, три пам'ятки національного значення(місто-фортеця «Тустань», храм Святого Великомученика Пантелеймона (1597 р.), храм Пресвятої Трійці ПЦУ (1824 р.), десять пам'яток архітектури місцевого значення, вісім пам'яток історії та культури, пам'ятка садово-паркового мистецтва.

Крім того, унікальні туристичні об’єкти природничого значення - вершини гір: Парашка (найвища в парку - 1268 м.), Лопата, Кудрявець, Високий Верх, Зелемінь, Дмитрівка та водоспади: на р. Кам'янка, Гуркало, Сопітський і 27 джерел природної мінеральної води. А також карпатські полонини, криволісся, старовікові ліси, рідкісна флора і фауна Бескидів.

Все це можна побачити завдяки мережі шляхів активного та екологічного туризму, протяжність яких у парку 144 км., а також двох автомобільних, двох велосипедних маршрутів. Для відпочинку організовані вісім рекреаційних зон і два туристичні притулки. Отримати інформацію з екскурсіями можна в чотирьох Еколого-просвітницьких центрах парку. Подегустувати запашні трав’яні чаї з лікарської сировини місцевої плантації можна в чайному будинку Крушельницького лісництва.


Враховуючи зростаючий попит на відвідування природно - заповідної території, особливо по закінченні корона вірусного карантину, є очевидна потреба в покращенні та розвитку туристичної інфраструктури. Першочергово потрібно облаштувати під'їздні дороги з твердим асфальтним покриттям до рекреаційних об’єктів парку: водоспаду Кам'янки - 5 км., водоспаду Гуркало – 5 км., рекреаційної зони в Майданському лісництві - 6 км., джерел мінеральної води «Павлів Потік» - 3 км., рекреаційної зони Дубравка - 1км.

Необхідні заходи, які б сприяли розвитку туристичної інфраструктури: розширити наявну мережу шляхів активного та екологічного туризму парку до міжрегіональної і по можливості включити до проекту «Мале карпатське коло»; побудувати 2 - мотелі , 3- кемпінги для обслуговування відвідувачів парку; перейти на прийом і обслуговування туристів двох -  або трьох -  денними турами; залучити для прийому і обслуговування відвідувачів сільський агротуризм з традиційним бойківським побутом; відновити на полонинах вівчарство; продовжити практику міжнародних фестивалів, (мисливського "Мисливська ватра" в м. Сколе, середньовічної культури «ТуСтань» та масових заходів (Йорданські купання, Петрівки та інші).

Центром туризму в НПП «Сколівські Бескиди» має стати палац XIX ст. баронів Гредлів з центральним візитцентром, природничим музеєм та парком - пам’яткою  садово-паркового мистецтва. Тому національний природний парк звернувся до Сколівської районної ради з пропозицією передати його нашій установі. Відновлення цієї будівлі мало б величезне значення в питанні розвитку туризму не тільки на Сколівщині, а і на Львівщині.


Роботи по облаштуванню мережі активного екологічного туризму розпочаті.
4 червня 2020 року Львівська обласна Рада ухвалила рішення про виділення 1400 тис. грн.. з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища для проведення заходів з розвитку рекреаційної інфраструктури.

Це стало можливим завдяки підтримці голови Львівської ОДА Максима Козицького, голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина, розуміння важливості питання депутатами обласної ради, і особливої підтримки обласного депутата від нашого району Анатолія Дейнеки.

Туристичний сезон 2020 року розпочатий. Сподіваємось що з підтримкою влади спільно з громадськістю створимо умови для відвідувачів щоб вони почували себе комфортно і магнітом притягувало в Бескиди на Сколівщину.

НПП «Сколівські Бескиди»

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини підприємcтв