Міжнародна співпраця на користь природі

19 вересня 2022р, Новини підприємств. Прес-служба

За ініціативи члена спеціальної групи по зубру Міжнародного Союзу Охорони Природи (BSG SSC IUCN) Оксани Марискевич з Інституту екології Карпат НАН України в липні цього року з метою забезпечення високого рівня охорони зникаючих видів, ендемічних видів фауни та великих хижаків, що передбачено ст.3 Рамковї конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, НПП «Сколівські Бескиди» та НПП «Бойківщина», були укладені Угоди про наукову співпрацю з Музеєм і Інститутом зоології Польської академії наук – науковою інституцією, яка разом з Інститутом екології Карпат НАН України протягом 2007-2015 рр. здійснювала координацію першого та єдиного до цього часу в Україні проекту реінтродукції зубрів з країн Західної Європи на територію нашого парку.

В рамках означеної вище Угоди установи домовилися співпрацювати за такими напрямками як:

- обмін наукової інформації в питаннях охорони видів фауни, передусім хребетних, які охороняються на територіях України та Польщі;

- підготовка та реалізація спільних проектів щодо дослідження великих ссавців у Східних Карпатах; публікація спільних наукових праць за результатами досліджень;

- вивчення шляхів міграції та екологічних коридорів для великих ссавців на прикордонних територіях та за їх межами; екології зубра та рисі, а також екологічної освіти локальних громад.

У зв’язку з позитивними результатами реінтродукції зубра в НПП «Сколівські Бескиди» (за 12 років чисельність зубрів зросла з 11 до 42 особин), а також міграції тварин на територію НПП «Бойківщина», виникла необхідність налагодження уніфікованих методів спостережень за тваринами з використанням підходів, які протягом останніх 20-ти років застосовує лабораторія еволюції та екології хребетних в Устриках Дольних Музею і Інституту зоології ПАН в Бещадах, де станом на 2022 р. чисельність зубрів сягає 700 особин.

Першим результатом нашої співпраці було створення бази даних щодо міграцій зубрів на території Парку за 2013-2016 рр. на підставі переданого нам польською стороною алгоритму та її аналіз в середовищі ГІС. Роботи будуть продовжені, а за їхніми результатами заплановано публікації та підготовка спільного проекту з Музеєм і Інститутом зоології ПАН.


НПП "Сколівські Бескиди"

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини підприємcтв