Лісівники долучились до волонтерного руху

12 травня 2022р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Чого дзвонив пан Юрек?

Друзі пізнаються у біді.

Війна з російськими окупантами вносить свої корективи в діяльність державних підприємств України. Лісівники серед них – не виняток. До напруженого виробничого ритму із заготівлі та переробки деревини, весняної кампанії лісовідновлення працівники галузі долучили ще й гуманітарну та волонтерську складову. Воістину все – для фронту, все – для перемоги!

Активно включилися у цей процес трудівники лісу Львівщини, які підготували на своїх територіях сотні місць для біженців зі східних теренів країни, забезпечують їх їжею, дахом над головою. Лише НПП «Сколівські Бескиди» прихистив у себе близько сотні сімей, які були змушені покинути рідні гнізда.

Паралельно з розселенням біженців іде гуманітарна допомога на схід – у зону активних бойових дій, для вояків та мирного населення, яке знемагає під окупацією часто без їжі, води.

Мікроавтобуси з військовими медичними аптечками, професійними сумками першої медичної допомоги, ліками та медичними препаратами, постіллю, білизною, спальними мішками, теплим одягом (куртки, пуховики), засобами гігієни та продуктами харчування курсують регулярно.

Начальник Львівського ОУЛМГ Анатолій Дейнека не перестає захоплюватися чуйністю та щирістю польських побратимів. Від імені лісівників Львівщини він неодноразово вже висловлював подяку Міністерству довкілля Польщі, лісівникам за солідарність у боротьбі проти російської агресії та за гуманітарну підтримку, надану Україні.

Польські друзі, з якими львів’ян єднає тісна й давня співпраця, відгукнулися у перший же день московитської «спецоперації» – з пропозиціями допомогти. Згодом у Томашівському надлісництві Люблінської дирекції лісів відбулася зустріч за участі Державного секретаря Міністерства навколишнього середовища Едварда Сярка, генерального директора державних лісів Польщі у м. Варшава Джозефа Кубіци з директорами Регіональних дирекцій та надлісництв Польщі. На ній було обговорено питання логістики, координації системного надання гуманітарної допомоги українцям. Від Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства участь взяли перший заступник начальника управління Ярослав Целень та начальник відділу лісового господарства ДП «Рава-Руське лісогосподарство» Михайло Музика.

Як зазначив Анатолій Дейнека, вантажі з Польщі надходять на постійній основі. Їх забирають на кордоні, сортують, перепаковують і відправляють на фронт для ЗСУ, а також для постраждалого від окупації населення, серед якого також є родини працівників лісу.

Гуманітарна допомога від лісівників Львівщини має свою географію – від власне держлісгоспів до польських, а також інших закордонних побратимів.

Так, гуманітарні зв’язки з Товариством українців у Румунії налагодив викладач Національного лісотехнічного університету України Іон Дубович.

А якось вчергове задзеленчала мобілка у кабінеті Ярослава Целеня. Телефонував лісівник зі Словаччини. Назвався Юреком і нагадав про давнє знайомство на одному з міжнародних фестивалів. Юрек цікавився – чим допомогти. За пару днів мікроавтобус із необхідною «гуманітаркою» був на кордоні. Потім Юрек телефонував ще і відправляв цінні, вкрай потрібні вантажі, знов же ж, до кордону з Україною. Ярослав Целень розповідав цю та інші зворушливі історії з неприхованою розчуленістю.

Воно й справді, друзі пізнаються в біді.

Ігор ТАБІНСЬКИЙ,

Газета “Природа і суспільство”

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас