Перший довгоочікуваний урожай на клоновій плантаціії

19 серпня 2020р, Новини. Прес-служба

Отримання високоякісного садивного матеріалу з цінними спадковими властивостями можливе за умови заготівлі якісного насіння. У лісовому насінництві одним з передових напрямків є створення плантацій на генетико-селекційній основі — отримання сортового та елітного насіння лісових порід.

Ще 10 років тому перед лісівникам Сколівщини постало питання заміни смерекових насаджень на більш біолологічно стійкі ялицево-букові ліси, де домінуючими лісовими породами повинні бути ялиця з буком. Враховуючи лісорослинні умови та дефіцит садивного матеріалу ялиці , на виконання державної цільової Програми “Розвиток лісонасіннєвої справи на 2010-2015 роки” в Любинцівському лісництві було закладено клонову лісонасіннєву плантацію ялиці білої на площі 5,0 га.

На ділянці було посаджено 450 клонів на підготовлену площу з дотриманням усіх наукових рекомендацій, розроблених науковцями національного лісотехнічного університету України. Від часу створення щорічно проводився догляд за плантацією: рихлення грунту , обрізку клонів , внесення добрив.

І результат не забарився — на восьмому році кожне десяте деревце заплодоносило. Слід відмітити, що цвітіння спостерігалось і в попередні роки , але умов для формування шишки було недостатньо , адже деревця та гілки були ще молодими та занадто тонкі і не сформовані.

Цьогорічні погодні умови дозволяють дозріти лісовому насінню і до місяця часу шишки будуть зірвані для подальшої переробки. До речі , переваги клонових плантацій крім збереження цінних спадкових ознак плюсових дерев та раннього плодоношення , є можливість заготовляти шишки стоячи на землі адже клони є низькорослими деревами.

 

 

Відділ лісового господарства

Львівського ОУЛМГ

Ключові слова:

насінняплантації

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління