Голова Держлісагентства розповів про стан лісової галузі за 2019 рік

6 березня 2020р, Новини Держлісагентсва. Прес-служба

Для мене як керівника, який несе відповідальність за фінансову і бюджету дисципліну, неприпустимо здійснення будь-яких зловживань та дій, що направлені на погіршення фінансових показників держпідприємств. Такі службові особи повинні і вже несуть відповідальність. На цьому наголосив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький під час презентації Публічного звіту відомства за 2019 рік, яка відбулася 5 березня.

«Я очолив Держлісагентство в останній робочий день 2019. Однак, виконуючи вимоги законодавства, прозвітував перед громадськістю про діяльність відомства за минулій рік», - сказав він.

Андрій Заблоцький звернув увагу на фінансово-економічну складову та ефективність роботи держпідприємств. За його словами, у минулому році  рентабельність підприємств галузі зменшилась у порівняння з 2018 роком з 2,8% до 1,9%, а це найнижчий показник за останні п’ять років.

«132 підприємства мають рентабельність менше 1%, серед яких 33 підприємств південно-східного регіону, 13 підприємств Житомирської області, 12 підприємств Волинської, 10 підприємств Чернігівської та 9 підприємств Рівненської. Окрім того, 5 підприємств отримали збиток у загальній сумі 1,9 млн гривень. Щодо керівників цих підприємств ми прийняли відповідні кадрові рішення», - повідомив Голова Держлісагентства.

Коефіцієнт співвідношення кредиторської і дебіторської заборгованості на кінець 2019 року становив 3,4 проти 4,6 на його початку.

«Ріст кредиторської заборгованості обумовлений постійним зростанням цін і тарифів на енергоносії, паливно-мастильні матеріали, залізничні перевезення та інші товари і послуги, які закуповують підприємства для здійснення виробничо-господарської діяльності», - підкреслив Андрій Заблоцький.

Як зазначив Голова відомства, ріст дебіторської заборгованості у 2019 році відбувся у 70% підприємств. Найбільше її зростання відбулося в І кварталі звітного року – на 42% і викликане воно було значним падінням ринку деревини в Україні, що знизило платоспроможність вітчизняних деревообробних підприємств, які є основними покупцями деревини у лісогосподарських підприємств.

Ріст дебіторської заборгованості протягом трьох останніх кварталів 2019 року, який не супроводжувався зростанням обсягів реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) підприємств, допустили два державні лісогосподарські підприємства Житомирщини, п’ять лісгоспів Закарпаття, один лісгосп Київщини, три лісгоспи Львівщини, три лісгоспи Харківської області.

«Цього року вже звільнено скандально відомих директорів державних лісогосподарських підприємств Харківської, Житомирської та Закарпатської областей», - повідомив Андрій Заблоцький.

Окрім того, він розповів і про інші підсумки роботи Держлісагентства у 2019 році.

Зокрема, було відтворено лісів на площі 42 тисячі га (у т.ч. нових лісів – 2,2 тисяч га). Це більше ніж площа суцільних зрубів (40,1 тис. га). Проблема у відсутності держпідтримки на роботи з лісорозведення.

«Обсяги та збитки від незаконних рубок протягом 2019 року критично зросли до показника 118 тис. куб. метрів і 814,2 млн гривень, майже в 7 разів. Найбільше таких випадків на Херсонщині та Харківщині. Низка керівників лісогосподарських підприємств Харківщини вже звільнені за допущення та приховування великих обсягів незаконних рубок. Правоохоронні органи займаються питанням притягнення їх до відповідальності», - зазначив Голова Держлісагентства.

За його словами, обсяги всихання, зокрема через короїдів, зменшилися і становлять 270 тис. га. Однак, з’явилася нова проблема – Держпродспоживслужбою підтверджена поява небезпечного карантинного виду смарагдової ясеневої вузькотілої златки, яка є шкідником та заселяє дерева ясена без видимих ознак ослаблення, що прискорює їхнє відмирання. Уже введено карантин на території Біловодського лісомисливського господарства Луганської області. Зарегульованість вимог Санітарних правил в лісах України може призвести до швидкого розповсюдження цього шкідника та втрати ясеневих насаджень в Україні.

«Працюємо над цими питаннями вже зараз і скоро опублікуємо нові вимоги до проведення санітарних рубок - це важливо», - підкреслив Голова Держлісагентства.

Також Андрій Заблоцький поінформував, що загальний обсяг реалізації деревини у круглому вигляді становив 12,9 млн кубометрів, що на 0,75 млн кубометрів менше ніж у 2018.

«На складах знаходилось більше одного мільйона кубометрів лісопродукції. Найбільше залишків – це дров’яна деревина, яка має обмежений попит, зокрема і через низку дій та заходів попередніх урядів, що обмежили можливість перевезення дров залізничним транспортом. Ця деревина псується на складах. За нашими підрахунками, це завдало близько одного мільярда гривень збитків. Ми докладаємо зусиль для зміни ситуації», - повідомив Голова Держлісагентства.

Більш детально про діяльність Держлісагентства за 2019 рік можете прочитати у Публічному звіті

  https://drive.google.com/file/d/1UApjLM9DPt0MugIiiTWMbg4IXN8PAvWZ/view.

 

http://dklg.kmu.gov.ua/

Ключові слова:

Держлісагентство

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Держлісагентсва