2020 рік: здобутки лісівників Львівщини

11 січня 2021р, Новини. Прес-служба

Минулий рік для лісівників державних лісогосподарських підприємств Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства був напруженим, нелегким, але результативним.

Режим карантину вніс корективи у роботу, але це не завадило успішній праці  на благо лісу та людей. Ділимося основними  здобутками лісівників Львівщини.

 

Лісу – бути!

 

  У 2020 році лісогосподарськими підприємствами відтворено 1999,2 га лісів, в тому числі:

  • створено лісових культур на площі 840,2 га;
  • забезпечено природнє поновлення на площі 1159,0 га.

Вирощено садивного матеріалу всього 10,6 млн. шт. стандартних сіянців основних лісоутворюючих порід, в тому числі ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» - 936 тис. шт. із закритою кореневою системою (модрина європейська, ялиця біла, ялина європейська, сосна звичайна, дугласія, дуб звичайний, бук європейський).

ДП «Львівський ЛСНЦ» перероблено 96446 кг насіннєвої сировини та отримано 3770,4 кг якісного лісового насіння. У розбудову лісорозсадницького комплексу з вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою інвестовано 8,5 млн. грн.

Державні лісогосподарські підприємства Львівщини долучилися до встановлення національного рекорду: 17 жовтня лісівники за участі голови Державного агентства лісових ресурсів України  Василя Кузьовича, голови Львівської обласної державної адміністрації Максима Козицького,  ГО «Добро.Дій» та інших громадських організацій за добу висадили 212,4 тисяч дерев на території державного лісового фонду області в рамках масштабної акції із озеленення країни «Мільйон дерев за 24 години».

 

На шляху до наближеного до природи лісівництва!

 

Особливу увагу приділяли рубкам переформування, за допомогою яких забезпечується формування різновікових, складних насаджень, стійких до виклику зміни клімату та забезпечують поступовий перехід при проведенні рубань на засади наближеного до природи лісівництва, зокрема максимального використання вибірково – поступової системи рубок із застосуванням природозберігаючих технологій лісозаготівель та вивезення деревини в лісах області.

При проведенні рубок переформування забезпечується:

  • лісівнича ефективність - формується багатоярусне, складне за породним складом насадження;
  • економічна ефективність - економія коштів у порівнянні з традиційним лісовідновленням, зокрема на вирощуванні садивного матеріалу, створенні лісових культур,  догляді та доповненні лісових культур , а також проведенні догляду за молодняками;
  • соціальна значимість - ліс повноцінно виконує свою економічну, екологічну та рекреаційно-оздоровчу функцію. Залишається постійно вкрита лісом площа, яка є місцем відпочинку і оздоровлення громадян.

У 2020 році проведено переформування деревостанів на площі 2047 га, а всього рубки формування і оздоровлення лісів в 2020 році проведено на площі 13,1 тис.га.

 

На сторожі лісу!

 

У 2020 році вісімнадцятьма рейдовими бригадами лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ проведено 964 рейди з охорони лісу та державного мисливського фонду. В результаті проведеної роботи складено 134 протоколи на лісопорушників. Незаконних рубок в держлісфонді зафіксовано 1358 м3 . За останні 5 років їх обсяг зменшився у 2,3 рази.

 

Мисливство – від слова «мислити»!

 

З кожним роком лави мисливців області поповнюються двома тисячами нових мисливців. На завершення 2020 року в області зареєстровано майже 51 тисячу мисливців, які отримали державні посвідчення мисливця.

Станом на 01.01.2020 в області веденням мисливського господарства займаються 81 користувачів мисливських угідь. Серед них: - чотирнадцять державних підприємств та НПП «Сколівські Бескиди», - п’ятнадцять організацій УТМР, десять товариств ЛОТМІР Лісівник, одне мисливське госп-ство Товариства військових мисливців ЗРУ, два господарства ЛОО ФСТ "Динамо", сім інших громадських мисливських об’єднань, тридцять мисливських організацій різної форми власності.

В мисливських угіддях Львівщини обліковано 71 вид ссавців та 199 видів птахів, що мають мисливське значення.

За результатами обліку мисливської фауни у минулому році в області обліковано: оленів плямистих – 45; лосів – 106; оленів Даніеля (лань) – 98; оленів європейських – 1761; козулі – 16623; кабанів – 3189; зайців – 48358, вовків – 164, ведмедів – 72 особини.

 

Найбільше зубрів в Україні – на Львівщині!

 

У лісах Львівського ОУЛМГ обліковано найчисельнішу в Україні субпопуляцію зубрів двох генетичних ліній загальною чисельністю 114 зубрів. Зокрема, в рівнинних лісах Малого Полісся – лінія Біловезьких зубрів (79 особин), в Карпатах – гірські зубри Біловезько-Кавказької лінії (35 особини).

 

Лісовий сектор – основа біоекономіки області!

 

- заготовлено від усіх видів рубок 849 тис. кбм ліквідної деревини;

- на усіх видах рубок досягнуто виходу лісоматеріалів круглих 47 %, що на 5,3 % більше 2019 року;

- через аукціонні торги реалізовано та поставлено понад 200 тис. кбм необробленої деревини;

- всього поставлено для потреб деревинообробників 667,9 тис. кбм необробленої деревини;

- перероблено на власних цехах 173 тис. кбм низькосортної деревини;

- побудовано та відремонтовано  38 км лісових доріг;

- придбано нової техніки на загальну суму 4,0 млн. грн.

 

Щодня – майже мільйон гривень!

 

Державними лісогосподарськими підприємствами сплачено 335,9 млн.грн. податків та зборів. Відтак,  лісівники сплачують близько 1 млн. гривень податків та інших обов’язкових платежів щодня. А це – заробітні плати лікарям, вчителям, соціальним працівникам, пенсії, видатки на оборону України.

Важливо: чверть валютної виручки області забезпечують підприємства лісового сектора.

 

Лісівники – природоохоронці!

 

Під охороною державних лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ знаходиться майже 65 відсотків природного заповідного фонду області. У лісах підприємств Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства виділено 112 територій та об’єктів природно-заповідного фонду  загальною площею 102,52 тис. га. Частка заповідного фонду досягла 21 відсотка від загальної площі лісів підприємств Львівського ОУЛМГ.

Продовжено роботу по збереженню старовікових лісів: завдяки проведенню спільних обстежень спеціалістами   державних лісогосподарських підприємств  та ГО «Дунайсько-Карпатська Програма» насаджень у Боринському, Львівському, Самбірському, Стрийському, Сколівському, Славському, Турківському лісгоспах виявлено природні старовікові ліси орієнтовною площею 2024га, яким у встановленому порядку заплановано надати відповідний природоохоронний статус. Значна площа виявлених старовікових деревостанів вже входить до складу об'єктів природно-заповідного фонду.

Використано європейський досвід у підходах до збереження біологічного різноманіття в лісах: у Великомостівському лісництві ДП «Жовківський лісгосп» навесні 2020 року, наказом по підприємству  від 26 березня 2020 р. №44 виявленим ділянкам зростання шафрана Гейфеля  загальною площею 56,1 га надано статус оселищ та довкола по їх периметру створено охоронні зони.

Розвішано понад 600 годівниць для підгодівлі птахів взимку на Львівщині. У грудні місяці всі державні лісогосподарські підприємства Львівського ОУЛМГ за участі  учнівської молоді, представників  органів влади, ЗМІ та громадськості взяли участь у заходах Акції, організованої Державним агентством лісових ресурсів України «Нагодуй птахів взимку» та розвісили годівнички у паркових зонах та скверах міст, населених пунктів, на території шкіл та дошкільних навчальних закладів. Зокрема, 90 годівниць для птахів розвішано у парках міста Львова.

 

До лісу – на відпочинок!

 

Лісівники Львівщини для лісу, для людей: у лісах Львівського ОУЛМГ облаштовано 123 рекреаційні об’єкти для зручного та комфортного відпочинку населення: пікнік-локації вздовж автомобільних доріг загальнодержавного значення, зони короткотермінового відпочинку, туристичні притулки, рекреаційні пункти, еколого-просвітницькі стежки та маршрути тощо. Значна кількість визначних місць Карпат, які популярні серед туристів, знаходяться на території національного природного парку «Сколівські Бескиди».

Впорядковано мережу туристичних шляхів активного відпочинку в НПП «Сколівські Бескиди»: мережа складається з 19-ти пішохідних туристичних шляхів та двох екологічних стежок загальною протяжністю 146 км (фінансування розвитку рекреаційної інфраструктури та розробки мережі туристичних шляхів проведено за рахунок цільового фонду охорони навколишнього природного середовища у складі обласного бюджету).

До Дня Європейського добросусідства та Дня працівника лісу 19 вересня на Сколівщині відкрито рекреаційний пункт «Дубравка», який розташовується в урочищі Дубравка Бутивлянського лісництва на перетині відразу трьох туристичних маршрутів: на гору Парашка, Перехресна і урочища "Альтана". Туристичний пункт в НПП «Сколівські Бескиди» створили в межах реалізації проєкту "Розвиток сталого туризму в природоохоронних територіях Карпат".

 

 

   

 

 

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління