Догляд за лісом – складний процес

9 жовтня 2019р, Новини підприємств. Прес-служба

Закінчується вегетаційний період в лісі, листя на деревах жовтіє та потроху опадає. Разом із закінченням вегетаційного періоду в Бібрському лісгоспі завершуються роботи по догляду за молодняками. В поточному році догляд в молодих деревостанах проведено на площі 156 га. Рубки догляду в молодняках (освітлення, прочищення) мають велике значення, вони забезпечують формування бажаного складу насадження шляхом догляду за головними породами та вирубуванням другорядних порід. Догляд за лісом – складний процес, що вимагає великих затрат праці і коштів на його проведення. Дуже важливим є вчасне проведення рубок догляду, їх періодичність та повторюваність.

На базі Старосільського та Суходільського лісництв, в лісгоспі проведений семінар-навчання, в якому взяли участь лісничі, помічники лісничих та спеціалісти відділу лісового господарства лісгоспу. Під час семінару головний лісничий Пилипів М.І., акцентував увагу присутніх на важливість та своєчасність проведення рубок догляду в молодняках. Було звернено увагу на особливості проведення рубок в деревостанах природного походження. При огляді ділянок на яких проводились рубки, головний лісничий нагадав як правильно проводити відводи, зокрема закладку пробних площ, їх розміри та остовб лення, правильності визначення об’ємів вирубаного хмизу та хворосту , наголосив на якості робіт.Інженер лісового господарства Мартинів А.М. розказав про порядок відбору в рубку другорядних порід, як складається хмиз та хворост в купи, їх розміри, обмір та коефіцієнти ,які застосовуються для переводу складочних метрів в кубічні.

Поряд з оглядом ділянок рубок догляду в молодняках учасники семінару оглянули лісові культури дуба звичайного та рубки переформування в Суходільському лісництві. Рубки переформування дають можливість постійно залишати дану ділянку лісу покритою лісовою рослинністю, переформовувати одновікові насадження в різновікові, які є стійкішими, а також похідні деревостани переформовувати в господарсько цінні різновікові насадження. На ділянці, яку оглянули лісівники вирубано граба, березу, клена та окремі буки. Вирубка другорядних порід та зрідження деревостану дасть змогу появитися підросту бука, який на даний час в насадженні відсутній.

Всі присутні з цікавістю оглянули об’єкти лісових культур  рубок догляду та переформування, відбулась жвава дискусія та обмін думками, щодо лісокультурного виробництва, проведення рубок в молодняках, обмінялись досвідом проведення рубок переформування у своїх лісництвах. Головний лісничий від імені учасників семінару подякував господарям за цікаві об’єкти та побажав всім, щоб здобутий досвід та знання вони успішно застосували у своїх лісництвах.

Головний лісничий Пилипів М.І.

 

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини підприємcтв