ЗЕЛЕНІ ШАТИ ДОВКОЛА ХРАМУ

31 жовтня 2019р, Новини підприємств. Прес-служба

Минулої суботи парафіяни греко-католицької церкви Гаїв-Дітковецьких зібралися на чергову толоку. За якихось два тижні у них храмовий празник – Димитрія, саме тим іменем Святого великомученика колись давно їхні предки нарекли свою святиню.   

Отже, клопотів вистачає. Насамперед парафіяни хочуть належно облагородити  територію коло церкви.

Свого часу, а саме 1931 року, з ініціативи тодішнього священника о. Івана Татаринського біля храму була насипана символічна могила на честь односельчан, полеглих у роки Першої світової та в боротьбі за волю України. Її відновлено у 1990 році.

Нині ж символічну могилу доповнюють стелою пам’яті Небесній Сотні та Меморіальною плитою бійцям АТО…  Отже, на толоці серед інших присутні й скульптор Едуард Бучинський, і архітектор за фахом Ярослав Руцький…

Ярослав Руцький родом з Гаїв-Дітковецьких. Уже на пенсії, але бере активну участь у толоках і своїм досвідом допомагає облагородженню території навколо церкви.

Очевидно, що сюди входить і культурне озеленення території. Біля меморіального комплексу розбивають невеличкий сквер, вздовж доріжок з галькою висаджують декоративні деревця.

Коли мова заходить про озеленення, односельці згадують про Бродівський лісгосп. Він завжди виручить. І на цей раз також.  Тим паче, що там працює інженером з охорони і захисту лісу виходець з Гаїв-Дітковецьких Володимир Тереховський. Власне, він і доставив до рідного села всю цю «зелену красу», яку лісівники  виділили з приводу сторіччя храму. А  серед неї – розмаїті туї (східна, колоновидна, куляста), самшит, тис ягідний, кущі ялівцю…

При сонячній погоді робота кипіла. Працювали люди літні і школярі. Від пенсіонера, голови церковної громади Василя Губача до другокласника Миколи Гладюка, якого на толоку привела старша сестра Софійка. Деревця й кущі висаджували за попередньо складеною картою. Була тут присутня й інженер лісових культур лісгоспу Лідія Кінаш, готова в будь-який момент надати свою консультацію з приводу кожного саджанця, й лісокультурниця Люба Охович.

Парафіяни Гаїв-Дітковецьких переконані, що спільними зусиллями якнайкраще підготуються до світлого храмового празника і столітнього ювілею церкви.  А в тім, що на самому святі серед почесних гостей будуть і бродівські лісівники, які «завжди виручають», жодного сумніву нема!

                                                                              Ігор Табінський.

                                                                             Фото автора.

http://xn----9sbjqqonn2q.xn--j1amh/?p=768

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини підприємcтв