ВТРАТИ ЛІСОВОГО ПОКРИВУ УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТ: ЩО Є НАСПРАВДІ!

31 березня 2020р, Новини. Прес-служба

Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства детально розглянуло статтю «Оцінювання втрат лісового покриву Українських Карпат дистанційними методами за матеріалами відкритих джерел супутникової інформації», за авторства Часковського О. Г. і Гриника Г. Г., виданої в науковому віснику НЛТУ України і розміщеної на офіційному сайті «Відкритий ліс» і повідомляє наступне.

Автори статті для дослідження змін лісового покриву в Українських Карпатах використали карти космічних знімків (Global Forest Change) Глобальних змін лісу з роздільною здатністю 30 м на екваторі і знімки з супутників Sentinel 2 з роздільною здатністю 10м.

Інформація про загальну площу лісів в Україні за даними авторів статті і офіційними даними суттєво відрізняється, так  у статті наведенні дані 2010 року, «де частка природних лісів становила 19% від загальної площі країни, або 60,1 млн.га», коли за даними Держлісагентства України загальна площа лісових ділянок України становить 10,4млн.га і лісистість України становить 15,9% (ДАЛРУ, «Лісове господарство України», 2017).

Термін "втрати лісового покриву", який вжито в статті – не коректний, оскільки є синонімом «знелісення» і передбачає повне знищення лісів та заміну цільового призначення земель на інші види користування – ведення сільського господарства, будівництво тощо. Лісовий покрив утворюють деревна та чагарникова рослинність у сукупності з іншою рослинністю та мікроорганізмами, і за визначенням ФАО, лісом також слід вважати земельні ділянки з молодими деревами, які не досягли зімкнутості намету більше 10%, але очікується, що це відбудеться у майбутньому. Разом з тим, проводячи суцільні рубки головного користування або суцільні санітарні рубки, лісогосподарські підприємства проводять заліснення площ шляхом створення лісових культур або природного поновлення. Автори у статті зазначають, що користувались даними знімків GFC, але не досліджували щорічні площі лісовідновлення і не встановлювали частку площ лісових ділянок переведених у вкриту лісовою рослинністю площу, що і стало базою хибних висновків. Відтак робити висновки з даної статті, що лісівники вирубали ліси і не провели залісення – не можна, і тим більше акцентувати увагу на втраті лісового покриву в Україні. 

В останні десятиліття в Українських Карпатах переважна більшість санітарних рубок проводилася у всихаючих ялинниках. У всихаючих монокультурах ялини застосовувалися переважно суцільні санітарні рубки, проведення вибіркових санітарних рубок призводило до подальшого всихання цих деревостанів.

На території НПП "Сколівські Бескиди" на час створення національного парку (1999 рік) площа похідних ялинників становила 8822 га (72,6% від усієї площі хвойних насаджень). За матеріалами лісовпорядкування 2000 року було встановлено, що суцільних санітарних рубок в межах НПП потребували насадження на площі 2633 га, вибіркових – 5371 га. Однак, науково-технічною радою було заборонено проведення суцільних санітарних рубок у заповідній зоні, хоч там також були всихаючі ялинові деревостани. Площа дозволених суцільних санітарних рубок становила 2,8%, а вибіркових – 5,9% від площі насаджень, які потребували проведення таких рубок. З 2001 року по 2019 рік суцільні санітарні рубки були проведені на площі 464 га, на якій було проведено лісовідновлення шляхом створення лісових культур та природного поновлення

(►Див. таблиця 1).

Необхідно зазначити, що до складу НПП «Сколівські Бескиди» включені землі лісового фонду ДП «Сколівський військовий лісгосп» Міністерства оборони України (без вилучення) загальною площею 10,9 тис.га, які здійснюють лісогосподарську діяльність у господарській частині національного парку і проводили рубки головного користування та суцільні санітарні рубки.

Львівське ОУЛМГ неодноразово зверталось до Президентів України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України,  центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо передачі земель лісового фонду Сколівського військового лісгоспу до складу НПП «Сколівські Бескиди» з метою обмеження господарської діяльності та збереження біологічного різноманіття Сколівських Бескид.

За даними ДП «Сколівське лісове господарство» підприємство в період 2001-2019 року провело суцільні санітарні рубки на ділянках всихаючих ялинових лісів на площі 2139 га і рубки головного користування на площі 1233 га, на яких посаджені змішані ялицево-букові лісові культури або забезпечено природне лісовідновлення

(►Див. таблиця 2).

Львівське ОУЛМГ звертає увагу авторів статті на неповний аналіз даних щодо стану лісового покриву Українських Карпат, зокрема, не проведення вивчення забезпечення процесів лісовідновлення. Також звертаємось до усіх читачів даної публікації з приводу критичного аналізу та оцінки повідомлень щодо стану лісів та ведення лісового господарства, адже досить часто така інформація є поверхневою і не відповідає дійсності.

Увага! Львівське ОУЛМГ готове надавати вченим, які досліджують процеси, пов’язані з лісами і лісовим господарством, всю наявну в управлінні інформацію із зазначених питань для аналізу і формування об’єктивних висновків.

 

Львівське ОУЛМГ

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління