Ведення лісового господарства на засадах наближеного до природи лісівництва лісівниками Сколівського лісгоспу

19 травня 2021р, Новини. Прес-служба

19 травня голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець та учасники виїзної наради ознайомилися з веденням лісового господарства у Сколівському держлісгоспі.                     

В Карпатському регіоні, де природне поновлення основних лісотвірних порід проходить успішно, необхідно якомога швидше перейти від суцільнолісосічної форми лісозаготівель до вибіркової, яка є наближеною до природи лісу.

Тому, ще з 2014 року ДП ”Сколівське лісове господарство” розпочало впроваджувати наближене до природи та багатофункціонального ведення лісового господарства. В цьому напрямку проведено базове лісовпорядкування з виділенням лісових насаджень в яких найкраще застосовувати рубки переформування. Проведено оцінку впливу господарської діяльності на довкілля. На перших етапах залучили науковців Львівського національного лісотехнічного університету, проведено переатестацію інженерно технічних працівників лісгоспу, визначено відповідальних осіб за відведення лісосік, відбір дерев в рубку та визначення дерев майбутнього.

За період 2014 — 2020 років такі рубки проведено на площі 601 га та заготовлено 44,8 тис. кбм деревини.

Одночасно, при потребі вводяться модрина, дугласія, дуб для формування ширшого породного складу деревостанів і збільшення біорізноманіття. Результати їх проведення було представлено і обговорено учасниками виїзної наради в Любинцівському, Труханівському та Дубинському лісництвах.

 

Для порівняння учасникам виїзної наради представлено для огляду рубки головного користування в ялинових, букових та ялицевих насадженнях Дубинського та Труханівського лісництвах. Як результат, перевагу необхідно надавати саме рубкам переформування, адже після їх проведення ділянка залишається  постійно вкритою лісом, отримано деревину та створено сприятливі умови для появи і продуктивного росту природного відновлення ялиці, бука, смереки.

Крім того, наступний етап їх проведення можна повторити через 5-8 років, адже щорічний приріст деревини на 1 га складає біля 10 кбм.

Ведення лісового господарства на засадах наближеного до природи лісівництва дасть можливість покращити екологічну ситуацію у Сколівських Бескидах, забезпечить високий рівень лісокористування та забезпечить  вагомий внесок лісів у зниження інтенсивності кліматичних змін.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління