Львівський лісгосп підсумував результати минулорічної роботи

7 лютого 2019р, Новини підприємств. Прес-служба

ДП «Львівський лісгосп» завершив 2018 рік з доволі непоганими лісівничими та економічними результатами. Підприємству вдалося забезпечити виконання усіх запланованих фінансово-господарських показників.

Львівський держлісгосп здійснює господарську діяльність у лісах поблизу м. Львів. Всі землі підприємства входять у межі зеленої зони міста, окрім того майже 63% держлісфонду належить до природно-заповідних об’єктів. Господарська діяльність у лісах підприємства обмежена, оскільки рубок головного користування підприємство не проводить. Відтак більша частина насаджень перебуває у вікових групах «пристигаючих» і «стиглих» лісів, що впливає на їх санітарний та рекреаційно-естетичний стан. Відповідно до вимог лісового та природоохоронного законодавства, враховуючи стан насаджень та біологічні особливості порід, підрозділи підприємства проводять різні види рубок формування і оздоровлення лісів. Всі рубки проводяться вибірковим способом, що у свою чергу постійно зберігає оптимальні умови лісового середовища та має мінімальний вплив на сформовані екологічні зв’язки. Починаючи з 2017 року, підприємство повністю відмовилось від проведення суцільних  рубок.

Після вирубування дерев, лісівники підприємства завжди проводять роботи із сприяння природному поновленню та введенню необхідних корінних порід. За підсумками 2018 року на ділянках вибіркових рубок та у вікнах утворених після вирубування дерев висадили 100 тис. саджанців основних лісотвірних порід (дуб звичайний, сосна звичайна, бук лісовий та інші). Такий підхід до лісовідновлення сприяє формуванню різновікових багатоярусних лісових насаджень складної породної структури, яка відповідатиме корінним типам лісорослинних умов.

Загалом, витрати підприємства на ведення лісового господарства у минулому році склали 15367,9 тис. грн. – це 100% власні кошти підприємства. Бюджетне фінансування, незважаючи на специфіку лісгоспу, відсутнє повністю. За власні кошти підприємство забезпечило збереження наявних лісів, організувало належну охорону та захист лісових насаджень, провело ряд необхідних лісівничих та санітарно оздоровчих заходів, заходів пов’язаних з приведенням лісів до оптимального породного складу та структури, догляд за лісовими насадженнями віком до 50 років та інше.

У 2018 році підприємство сплатило до бюджетів усіх рівнів 4724 тис. грн податків, зборів та обов’язкових платежів, а також 1666 тис. грн. відрахувань Єдиного соціального внеску. Найбільшу частку у сумі сплачених податків становить податок на додану вартість – 45%, податок на доходи фізичних осіб – 30%, рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів – 12,5%.

При проведенні лісівничих заходів у 2018 році держлісгоспом заготовлено 22755 кубометрів ліквідної деревини, з них ділової – 3011 кубометрів. Весь об’єм отриманої деревини використаний для потреб населення та місцевих суб’єктів господарської діяльності.

Лісопродукція підприємства реалізовується на аукціонних торгах з продажу необробленої деревини. За 2018 рік підприємство реалізувало лісопродукції на внутрішній ринок на 20005 тис. грн, або 158,7% порівняно з попереднім роком. Останні роки Львівський лісгосп продукцію не експортує. Для потреб населення у 2018 році реалізовано 4,3 тис. кубометрів деревини – в основному це дрова для опалення.

Завдяки покращенню економічних показників, у 2018 році на 64,8% зросла середньомісячна зарплата штатних працівників підприємства, вона становить 8525 грн. Середньооблікова чисельність штатних працівників – 81 особа. Чистий прибуток лісгоспу за 2018 рік становить 100 тис. грн.

Важливим завданням із захисту лісу у 2018 році для Львівського лісгоспу була боротьба із шкідниками та хворобами лісу. З метою своєчасного виявлення ознак погіршення санітарного стану лісів, працівники лісової охорони підприємства на постійній основі проводять моніторинг лісових насаджень щодо виявлення осередків шкідників та хвороб лісу та проектування і виконання заходів з їх ліквідації. Впродовж року окреме детальне лісопатологічне обстеження, в тому числі і за участі спеціалістів лісопатологів, було проведено на площі 2400 гектарів. Такі заходи дозволяють утримувати ліси у належному санітарному стані та зменшувати прояви негативних явищ у лісах.

Щодо загального санітарного стану лісів, то на початок 2018 року у лісах підприємства було виявлено 1310 гектарів осередків хвороб лісу й 70 гектарів осередків шкідників лісу. Найпоширенішими хворобами лісу були: опеньок осінній (483 га), бактеріальний рак ясена (335 га), трутовики (413 га). Основним шкідником лісу був верхівковий сосновий короїд – він пошкодив 203 га. Впродовж року додатково виникло 128 гектарів хвороб та 203 гектари шкідників лісу. В результаті проведених лісівничих заходів впродовж року було ліквідовано 561 гектар хвороб лісу та 105 гектарів шкідників лісу. В тому числі вибіркові санітарні рубки проведено на площі 413 га.

Для попередження та виявлення порушень лісового та природоохоронного законодавства, у 2018 році державна лісова охорона Львівського лісгоспу, спільно із індивідуальним патрулюванням закріплених дільниць, провела 58 спільних рейдів у лісових масивах. В результаті роботи рейдової бригади було виявлено 13 порушників лісового законодавства, які завдали шкоду лісовому господарству на суму 84543 грн. На всіх порушників було складено протоколи та притягнуто до встановленої законом відповідальності. Також було виявлено 13 випадків незаконних рубок вчинених невідомими особами, матеріали по яких було передано в правоохоронні органи.

Впродовж року працівники лісгоспу провели 77 тематичних зустрічей з громадськістю, на яких обговорювали основні питання ведення лісового господарства, взаємодію з місцевими жителями, участь громадськості у посадках лісу. тощо.

У 2019 року ДП «Львівський лісгосп» планує утримати темпи росту виробничих показників, в тому числі заходи з формування та оздоровлення лісів будуть проведені на площі 925 га, при чому буде отримано 22,5 тис. кубометрів деревини. Це дасть змогу досягти необхідних фінансово-економічних показників для забезпечення належної охорони лісів та утримання насаджень у належному стані. 

Прес-служба

ДП “Львівський лісгосп”

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини підприємcтв